Tipsen för dig som inte gillar att träna

De flesta vet att de borde träna. Ändå är det svårt för många att komma igång med träningen och kanske ännu svårare att därefter hålla den vid liv. Vi har pratat med bokaktuella Brita Zackari för att ta reda på hur man gör.

ANNONS
|

Det finns mängder av studier som visar att fysisk träning är bra för vår hälsa. De flesta som provat har också noterat hur träning får dem att må bra efteråt. Ändå visar undersökningar att var femte svensk tränar mindre än en gång i månaden och att var tionde svensk aldrig tränar.

En som kan känna igen sig i det är tv-profilen Brita Zackari, som precis skrivit Jag hatar att träna, en bok om hur den som inte gillar träning ändå kan få den att bli av.

– Jag har skrivit boken för att jag kände att det borde finnas en träningsbok även för folk som inte älskar träning. De flesta andra träningsböcker riktar sig till människor som redan gillar träning, säger Brita Zackari, och fortsätter:

ANNONS

– På alla andra områden finns det ju fuskbiblar. Böcker om hur man gör snygga power points utan att vara dataintresserad och böcker med tricken för dig som är dålig på att laga mat. Så man kan säga att jag ville göra en ”träning for dummies”, en slags fuskarens guide till träningslivet.

Brita Zackari gör tillsammans med sin man, tv- och träningsprofilen Kalle Zackari Wahlström, en podcast om träning och har dessutom 65 000 följare på sitt Instagramkonto @i.hate.working.out, som handlar om ämnet i fråga. Brita kommer dagligen i kontakt med människor som inte får till sin träning, och säger att en av de stora anledningarna till att det blir så är att träningen ofta medför en dålig känsla.

– Man har fel kläder, alla på gymmet stirrar och pekar, man får kommentarer om sin rumpa i löparspåret. Jag trodde att den stora anledningen skulle handla om att man inte har tid och sådana saker, men mycket mer verkar det handla om att folk känner sig utsatta när de tränar. Och man vill inte känna sig dum. Är det något vi inte vill så är det att söka upp sammanhang där vi känner oss dumma.

ANNONS

Ett bra sätt att komma igång med sin träning är därför att fokusera på någon form av aktivitet som kan göras snabbt, gratis och på en plats som inte är ett gym.

– Det finns tyvärr en tro om att vi måste vara experter på något innan vi ger oss in i något, säger Brita. Det är därför vi tror att vi måste ta hjälp av en PT för att röra på oss. Det finns en retorik kring att träning är något krångligt. Och det kan den vara, men först när man jagar personbästa i maraton eller ska tävla i olympiska lyft. Men för den stora massan behöver inte träning vara komplicerat.


     Bild: Beata Holmgren/Studio Emma Svensson
Bild: Beata Holmgren/Studio Emma Svensson

Brita tipsar också om att ett bra sätt för att komma igång och upprätthålla sin träning är att ge sig själv ett mål, till exempel genom att anmäla sig själv till ett lopp. Själv tog hon sig till exempel förra året an utmaningen att vara åkande reporter på Vasaloppet för Sveriges Televisions räkning.

– Jag behöver ett lopp, en träningskniv mot strupen, för att överhuvudtaget göra något. Första gången jag sprang en mil var till exempel på ett lopp. Jag hade aldrig gjort det om det inte var för att barn ville göra high fives längs vägen.

ANNONS

För att få sin träning att bli av är det också en särskild typ av pass som Brita Zackari fokuserar mest på. Korta, intensiva pass där hon tränar samtidigt som hon får upp puls.

– För mig brukar det fungera väldigt bra med cirkelträning som består av tre varv. Då gör man ett varv, sen gör man ett till och då har man redan gjort mer än hälften. Och efter det är det bara ett varv kvar innan man är klar. Om man däremot ska köra till exempel fem varv känns det mycket jobbigare i psyket.

I sin bok går Brita också igenom de olika tider på dygnet som lämpar sig bäst för den som vill komma igång med träning. Att försöka träna efter jobbet är ofta svårt då man är trött och dessutom har mycket annat som måste hinnas med då. Att göra träningen på morgonen, å andra sidan, kräver i stället att man är morgonpigg.

Lunchen däremot, är ett perfekt sätt för många att få till ett snabbt träningspass. Brita rekommenderar ett intensivt styrkepass på max 15 minuter, så att man också hinner äta eftersom det är det lunchrasten är till för.

ANNONS

– Många i Sverige har ett jobb där man har en timmes lunch mitt i arbetspasset. Där kan man ofta få till ett pass träning. Det som är bra med det är tre saker. Först och främst känner du dig vaken, jämfört med om du ska göra det direkt på morgonen, säger Brita, och fortsätter:

– Nästa sak är att du slipper den här klockan tre-dippen på eftermiddagen, som många annars får. Den är vansinnigt jobbig. Och sist men inte minst ska du träna på lunchen för att du då slipper träna när du kommer hem från jobbet och då har fullt upp med att laga mat, ta hand om barn och umgås.

Hur man sätter ihop sitt korta, intensiva styrkepass kan man välja själv, men Brita Zackari slår gärna ett slag för så kallade Tabata-intervaller, som går ut på att man varvar 20 sekunder hård ansträngning och 10 sekunder vila under fyra minuters tid.

– Det låter så tufft när alla säger ”Jag körde Tabata”, men faktum är att det är jättebra. Det är snabbt över; man kör järnet i de här sekunderna och sen är det över. Det kan man jämföra med ett pass body pump som ska pågå i 55 minuter. Efter tio minuter tittar man ju på klockan och undrar när det ska ta slut.

ANNONS

Fakta: Fem steg för att komma igång

Brita Zackaris har fem enkla tips för den som hatar träning men ändå vill komma igång:

1”Träna kort och intensivt. Det är ofta det enda som fungerar med ditt liv. Många av oss jobbar hårt för att pussla ihop livets pussel, och att då åka till gymmet, köra ett långt pass och sen åka hem igen – det går inte riktigt”.

2”Gå inte ut för hårt. Den allra viktigaste förändringen är att gå från att inte göra något till att faktiskt göra något. Livet är jobbigt som det är. Gå inte ut för hårt, träningen får inte bli ännu ett dåligt samvete”.

3”Fuska. Vårt samhälle är så fuskkänsligt, folk rodnar om man fuskat. Men om du en dag känner att du behöver köra två varv i din cirkelträning istället för tre så är det helt rätt. Då vill jag att du ska vara stolt över att du gjorde två hela varv i stället. Sen kan du skita i att du hade tänkt göra tre varv, det märker inte kroppen”.

4”Fucka inte med maten. Du kan inte sluta äta samtidigt som du börjar träna, och du behöver inte gå på GI eller sluta äta godis bara för att träningen ska räknas. Dina muskler vet inte om du äter majs eller popcorn. Ät det du vill”.

5”Belöna dig själv! Gör det tydligt för dig själv när du har tränat: det du gjorde nu var väldigt bra. Det är ett bra sätt att skapa en hållbar vana. Sen kan belöningen vara lite vad som helst. För mig fungerar det bra med en ny ansiktsmask. För andra kanske man ska köpa nya löparskor eller se en tv-serie som man haft svårt att unna sig att se”.

ANNONS