Gymnastik passar för alla åldrar

Gymnaster är i regel starka, viga och rörliga på ett sätt som får oss andra att tappa hakan. Så varför tränar inte fler gymnastik? Det frågade sig den före detta elitgymnasten Hemen Kurda, och bestämde sig för att starta nybörjarkurser för vuxna.

ANNONS
|

Det är söndag eftermiddag och Rymdtorget i Bergsjön sover. Det är tomt på folk och helt tyst utomhus. Men uppe i Bergsjöskolan hörs dunsande från gymnastiksalen. Här är söndagseftermiddag nämligen synonymt med gymnastik, då föreningen Göteborg power gymnastics anordnar träning för olika grupper.

– Gymnastik är bra på så många sätt. Man lär känna sin kropp på ett väldigt speciellt sätt, och man rör kroppen på ett helt annat sätt än i andra idrotter. Man blir smidig och rörlig men också mycket starkare, både fysiskt och mentalt, säger Hemen Kurda, som är huvudtränare och grundare av föreningen.

ANNONS

Själv började Hemen träna gymnastik som 9-åring i Kurdistan 1993, och så småningom tävlade han på allra högsta nivå. 2002 flyttade han till Sverige, och här har han fortsatt med gymnastiken – men i stället för att tävla har han nu lagt fokus på att hjälpa andra att bli bättre gymnaster.

Och det är inte bara ungdomar som drillas – 2014 drog Hemen nämligen igång nybörjarkurser för vuxna, vilket har varit en formidabel succé. Kurserna är fulltecknade och folk står på kö för att vara med.

– Det har varit jättepopulärt. Men det är nog inte så många som känner till att vi finns. Alla tror att det bara är barn som tränar gymnastik, men det går alldeles utmärkt för vuxna också, Hos oss är man med i vuxengruppen om man är 18 år eller äldre, och vi har medlemmar som är 46–47 år också.

Att börja träna gymnastik som vuxen kan vid en första anblick verka lite skrämmande, då vuxna i förhållande till barn ofta är både stela och osmidiga och dessutom har svårare att lära sig nya saker. Men det är inga problem, försäkrar Hemen Kurda:

– Min teori är att alla kan träna gymnastik, det spelar ingen roll om man är barn eller vuxen. Visst, ett barn är ett barn och kroppen är inte lika stel som hos en vuxen. Men det betyder inte att det är för sent för en vuxen att lära sig, det är aldrig omöjligt. Jag har haft vuxna här som inte kunde göra en kullerbytta först, men nu kan de göra volter med skruv på trampett, säger han, och fortsätter:

ANNONS

– Om man bara lär sig rätt teknik från början blir det bra. Man börjar ju inte med volten, utan man går vidare när man är säker på grunderna. Jag är också hela tiden med och ser till så att man gör rätt, och tar emot om någon håller på att ramla. Därför har vi också lagom stora grupper, så att alla ska kunna få den uppmärksamhet och hjälp som de behöver.

När GP besöker Bergsjöskolan är det en grupp andraterminare som tränar. De har alltså genomfört en termins nybörjarkurs och har nu hoppat på fortsättningskursen. En av dem är Waleska Conejeros Triviño. Hon tränade gymnastik som barn, men slutade med det för över 30 år sedan.

– Sedan var det ett tillfälle då jag följde med min systerdotter som är tre år på gymnastik, och då slog det mig: varför slutade jag med det här? Vuxna borde också träna gymnastik! Det är så otroligt roligt, för det är verkligen som att leka. Man tänker inte på att det är träning.

Waleska Conejeros Triviño arbetar till vardags som personlig tränare och har därmed stor insikt i hur olika typer av träning påverkar kroppen – och hon menar att gymnastiken är ypperlig som träningsform.

ANNONS

– Här får man rörlighet och kontroll över sin kropp på ett helt annat sätt än man får inne på gymmet. Och det är väldigt tydligt att den styrka du bygger på gym inte hjälper dig här. Gymnastiken ger en väldigt bra fysik.

För Waleska Conejeros Triviño innebar gymnastikcomebacken också en insikt i att gymnastiska färdigheter är en färskvara.

– Det var mycket som jag fick lära mig på nytt, säger hon. Jag hade till exempel glömt bort hur man står på händer, så det tog några tillfällen innan jag kom på det igen. Men det är inte så konstigt, jag är 41 år och har inte rört gymnastiken på 30 år. Samtidigt är det kul att se vilka kliv man kan ta framåt på kort tid.

Träningspassen hos Göteborg power gymnastics har ett grundupplägg som brukar se likadant ut varje vecka. Det inleds med uppvärmning i form av löpning runt salen, och fortsätter med olika typer av uppmjukande övningar på en uppblåsbar matta. Därefter väntar ett block av stretching innan det är dags för flickisar och handvolter på mattan. Sedan kommer det som verkar vara höjdpunkten för de allra flesta: trampetten. För en lekman är det svårt att förstå att personerna här tränat gymnastik under en så kort tid – de hoppar högt och drar sig inte för att volta på vägen.

ANNONS

Vid sidlinjen står en besviken tjej med svullen fot och tittar på. Hon heter Sandra Nikula och har stukat foten på föregående träning.

– Det var så typiskt, jag skulle bara hoppa ner från en tjockmatta på golvet, så landade jag snett. Allt jag vill är ju att vara med här. Gymnastiken är så rolig, framförallt att man kommer så långt på kort tid., säger hon, och fortsätter:

– När jag kom hit första gången vågade jag inte ens göra kullerbyttor. Jag har sagt att mitt mål är att kunna göra en framåtvolt på marken. Där är jag ju inte än, men nu kan jag åtminstone göra den med trampett. Gymnastik handlar bara om att våga prova.

Fakta: Gymnastik

  1. Gymnastik är en allsidig träningsform som ger styrka, smidighet, rörlighet och kroppskontroll. Gymnastik är dock ett vitt begrepp som rymmer flera delar. De största är:

Artistisk gymnastik

  1. Har du förmodligen sett på tv under till exempel OS, där det är en populär gren. Artistisk gymnastik innefattar en rad olika grenar med redskap, så som barr, bom, bygelhäst och ringar. Artistisk gymnastik är en förhållandevis liten idrott i Sverige.

Rytmisk gymnastik

  1. Rytmisk gymnastik är också en olympisk gren, som är ännu mindre i Sverige. I rytmisk gymnastik utförs ett program på en stor matta, där den tävlande använder sig av till exempel band, boll och käglor.

Truppgymnastik

  1. Den mest populära formen av gymnastik i Sverige är truppgymnastik, som enligt Gymnastikförbundet har cirka 26 000 licensierade tävlingsgymnaster. I truppgymnastik tävlar man i lag om 6–20 personer. De olika grenarna är fristående, tumbling och trampett. I fristående genomför truppen ett program till musik, i tumbling genomförs olika voltserier på en 15 meter lång matta och i trampett gör laget olika typer av hopp på en trampett.
  2. Den typen av gymnastik som tränas på nybörjarkurserna i Bergsjön är truppgymnastik.Våren 2017 hålls nybörjarkursen lördagar klockan 14–16. Det finns också tre olika fortsättningskurser som tränar lördagar 16–18, söndagar 14–16 och söndagar 16–18.
ANNONS