I helgen är det åter dags för Slottsskogen Goes Progressive. Bo Göran Guting är ordförande i föreningen som arrangerar musikfestivalen.
I helgen är det åter dags för Slottsskogen Goes Progressive. Bo Göran Guting är ordförande i föreningen som arrangerar musikfestivalen.

Guting slår på stora trumman igen

– Jag är trummis och möjligen en 08:a i exil, säger Bo Göran Guting, ordförande för föreningen GARF som anordnar Slottsskogen Goes Progressive – festivalen som äger rum en lördag varje år i slutet av augusti. Varje år rockas det loss på Slottsskogsteatern och i år är det den 27 augusti som gäller.

ANNONS
|

Bo föddes och växte upp i Rågsved, en förort till Stockholm. Musikintresset fanns där tidigt och han började spela fiol – men det var ju trummor som väckte Bos verkliga musikintresse.

– Jag fick tjata mig till ett trumset, vi bodde i lägenhet och mamma tyckte inte det var så ball med trummor. Till slut gav hon efter och jag fick mitt första trumset. Jag kommer ihåg det så väl, slitet och klätt med rött sammetstyg. Mamma sade att jag inte fick störa grannarna. För att dämpa trummorna, tog jag hennes diskhanddukar, skruvade av trumskinnet, lade in handdukarna och så på med skinnet igen – det dämpade ljudet!

ANNONS

På Rågsveds ungdomsgård fanns kulturföreningen Oasen, som uppmuntrade ungdomarna till att spela tillsammans, bilda band och använda deras replokaler. Där fick Bo och hans band Nimbus uppträda liksom sedermera kända bandet, Ebba Grön. Under en period delade de två banden replokal i ett skyddsrum under tunnelbanestationen!

Parallellt med musiken, var Bo en aktiv idrottare som höll på med ishockey, fotboll och friidrott. Men musiken tog över mer och mer och han slutade med idrottandet som junior.

– Jag ville bli ljudtekniker och gick två år på programmet för el och tele. Men när jag var klar, fick jag veta att det fanns en musiklinje som gymnasieprogram. Jag kände att "det här vill jag göra". Problemet var att man inte fick gå gymnasiet två gånger, så vad göra? Efter mycket tjat och grinande, fick jag börja på musiklinjen på Södra Latin. Och att gå där var det bästa jag har gjort!

Efter musiklinjen var Bo 23 år och började turnera med ett band. Dock var det svårt att försörja sig på musiken och han började jobba på restaurang, som bartender och servitör. När krogen han jobbade på i Stockholm, gjorde säsongsuppehåll i oktober -85, packade Bo en väska och drog till Göteborg för att söka jobb.

ANNONS

– I Göteborg fanns det mycket jobb i restaurangbranschen, jag fick familj och hade ingen tid över till spelandet. Trummorna blev stående tysta i tio år. Men då började det klia i fingrarna och jag skaffade mig ett övningstrumset. Jag fick låna en lokal i området där jag bodde och började ge grannpojkarna trumlektioner – trumskolan Trummeriet föddes. Jag började spela igen och försökte hitta ett band att spela med.

Bandet som Bo började spela med heter Sinkadus, en välkänd grupp inom den progressiva musiken som hade varit med att starta GARF, Göteborgs Art Rock Förening, en ideell förening som vill framhålla progressiv rock. Tidpunkten var 1994. Bo som sedan länge gillat band som Genesis och svenska KAIPA, blev genast medlem. Tankarna på att anordna en musikfestival föddes och år 2000 gick startskottet för Slottsskogen Goes Progressive, som anordnas varje år.

– Förutsättningen för att driva festivalen i Slottsskogen, är våra medlemmar och medlemsavgifterna. Det är viktigt att festivalen är gratis, för vi vill kunna nå fler människor som kanske inte känner till festivalen och musiken. Jag får ofta kommentaren; "men det här ju fantastiskt, det hade jag ingen aning om!" Jag är omåttligt stolt över den musikaliska kvaliteten och hela arrangemanget.

ANNONS

Första lördagen i mars varje vår anordnar GARF också festivalen; Musikens Hus Goes Progressive. Det är ett samarbete med Musikens Hus i Majorna där ett flertal artister uppträder. Men det är inte bara festivaler som föreningen arrangerar. Sedan i höstas kompletteras verksamheten med Art Rock Café, sista lördagen i varje månad i studieförbundet Sensus lokaler i Gårda.

– Vi fick chansen att samarbeta med studieförbundet Sensus förra året. Vi träffas, lyssnar på musik och ibland spelar något band live. Oftast har vi också en musikquiz.

– Grundtanken med GARF är att vi inte har några åldersgränser, det är öppet för alla, alla ska vara välkomna. I Slottsskogen har vi ett stort åldersspann - och så vill vi att det ska vara! säger Bo Göran Guting och ler.

Fakta: Bo Göran Guting

Född: 1958 i Rågsved, Stockholm.

Bor: Kungsladugård.

Yrke: Trumlärare på studieförbundet Sensus och hustomte på Sensus musikhus.

Aktuell: Bo är ordförande i GARF (Göteborgs Art Rock Förening) som arrangerar gratisfestivalen Slottsskogen Goes Progressive, lördagen den 27 augusti.

ANNONS