Göteborgsk segeryra i chark-SM

När 2018 års upplaga av chark-SM avgjordes lyckades två Göteborgsföretag ta hem segern i varsin kategori. Det rörde sig om både "ett komplett bacon" och "en elegant klassiker" enligt juryn.

ANNONS

Den tionde upplagan av chark-SM avgjordes i Eriksbergshallen, där charkföretag tävlade i 17 olika kategorier.

Omkring 700 charkuterier från 55 företag blindtestades av ett 40-tal domare. Charkuterier som ansågs felfria i bedömningen fick en guldkvalitetsstämpel och en produkt i varje kategori utsågs till svensk mästare.

Syftet med tävlingen, som arrangeras av det statliga institutet Rise, är att höja kvaliteten för svensktillverkade livsmedel och göra det enklare för konsumenter att välja bra charkuterier i butiken.

"Ett komplett bacon"

När tävlingen var avslutad stod det klart att Sveriges bästa bacon kommer från Göteborg och från Signal och Andersson charkuterifabrik. Juryns motivering löd: ”Ett komplett bacon, bra sälta och lagom rökt. Funkar till ALLT!”

ANNONS

– Vi vann för att vi har rätt smaker, rätt sälta och rätt produkt. Det är dessutom bra råvaror och högsta kvalitet på grisen, säger Olof Larsson, från Signal och Andersson.

Det största delen bacon säljs inte under eget namn i butik, utan levereras till skolor, ålderdomshem och restauranger.

När Olof Larsson själv äter bacon gör han det gärna tillsammans med äggröra.

– Jag steker baconet rätt snabbt för att få fram smakerna. Vi röker det till ungefär 50 grader, så det är redan förarbetat.

"En av de första korvarna"

Den andra göteborgska segern var i tävlingsklassen "Klassiskt kryddade korvar" med Frankfurter från Helmut Walch charkuteri. Där löd juryns motivering: ”En elegant klassiker med alla önskade kvaliteter på plats. Smaklig både varm och kall. En fröjd för både öga och gom.”

– Den korven har vi gjort under många år och är enligt tysk charktradition. På senare år har kunskap och erfarenheter hos svenska konsumenter vidgats i och med att de reser mer och äter korv utomlands. Då känner de igen den här korven, som skiljer sig markant från svenska korvar med mer tuggmotstånd och mer smak, säger Heiko Poth från Helmut Walch charkuteri.

Frankfurterkorven var en av de första korvarna som introducerades av Helmut Walch när de startade för 40 år sedan. Den äts gärna med klassiska tillbehör i form av tysk potatissallad eller kålsallad på savoykål.

ANNONS

Heiko Poths recept på Frankfurter med syrad spetskål

4 frankfurterkorvar

4 korvbröd (surdeg)

2-3 msk curry

1/2 dl crème fraiche

1 rivet äpple

ca 300 g spetskål

1 gul lök

1 msk senapsfrön

1 tsk hel kummin

3 dl vatten

3/4 dl ättiksprit, 12 %

2–3 msk strösocker

2–3 msk rapsolja

1 dl grovt hackad persilja

salt och malen vitpeppar

Så här gör du:

Strimla kålen och löken tunt.

Blanda med senapsfrön och kummin i en bunke.

Koka upp vattnet med ättiksprit och socker.

Häll det kokande vattnet över kålen och låt dra i ca 20 min.

Häll av vatten och blanda ner rapsolja och persiljan.

Smaka av med salt och peppar.

Koka eller stek korvarna och lägg dem i värmda bröd.

Servera tillsammans med crème fraiche blandat med rivet äpple och curry. Lägg upp spetskålen bredvid.

– Det är lite underligt, men om du befinner dig i Frankfurt kallas korven för wienerkorv. Om du däremot är i Wien kallas den för Frankfurter, säger Heiko Poth.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS