75-åriga Ingrid Johansson älskar att hålla igång både kropp och knopp. Nyligen kom hon hem efter en nätt liten cykeltur från Österrike till Göteborg.
75-åriga Ingrid Johansson älskar att hålla igång både kropp och knopp. Nyligen kom hon hem efter en nätt liten cykeltur från Österrike till Göteborg. Bild: Kjell Flodin

Full fart när Ingrid, 75, cyklade genom Europa

Ingrid Johansson, 75, lever sitt liv fullt ut. Hon tar vara på alla tillfällen att resa och utöva de sporter hon gillar mest, gärna med utmaningar som kräver både engagemang och bra fysik. Nyligen kom hon hem från senaste bedriften: att ensam cykla hem sin elcykel från Österrike.

ANNONS
|

Ingrid är helt övertygad om att det gäller att hålla i gång både kropp och knopp för att kunna fortsätta leva ungefär på samma sätt som förr.

Hon är inredningsarkitekten som efter pensioneringen från White Arkitekter i stället jobbar som guide och reseledare.

Älskar att resa

Att sluta arbeta ligger inte för Ingrid. Hon älskar att resa och redan under studietiden på Konstfack i Stockholm gick hon en utbildning till reseledare och extraknäckte som reseledare på somrarna. Det säger en del om hur Ingrid är som person. Engagerad i vad hon gör, nyfiken och med mycket spring i benen. Hon har besökt ett åttiotal länder, dels som reseledare och dels på egen hand – då reser hon alltid oplanerat med lätt packning.

ANNONS

– Reseledarjobbet är fortfarande lika spännande, men samtidigt är det krävande. Det är mycket att läsa in och man måste vara väl förberedd. Men man lär sig massor och det är inspirerande, säger Ingrid som varit på Kuba tolv gånger och i Kina fjorton gånger.

För att orka springer hon, helst varje morgon före frukost – oavsett var hon befinner sig.

Ingrid växte upp i Jämtland och Värmland och lärde sig tidigt att uppskatta friluftsliv och sport. Snowboard har blivit något av en favorit på senare år.

Efter avklarad examen flyttade Ingrid till Berlin där hon stortrivdes och stannande i fyra år. Där har hon många vänner kvar som hon passade på att besöka i samband med cykeläventyret.

– Jag hade stor hjälp av mina språkkunskaper när jag cyklade genom Tyskland och tog mig fram på småvägar genom byarna. Det var inte så lätt alla gånger eftersom cykelvägarna ibland var sämre än kostigar där det hade passat bättre med en terrängcykel än min tunga citybike.

170 mil på knappt tre veckor

Men hem kom hon efter att ha cyklat ungefär 170 mil på 18 dagar.

Hon började med att försöka ta sig fram med hjälp av en karta i cykelkorgen. Det funkade inte särskilt bra.

LÄS MER: Bäst elcykel för dig som ska pendla

ANNONS

I stället laddade hon ner cykelappen Bikemap som hon använde under resten av cyklingen. Det innebar att hon måste vara uppkopplad för att kunna få fram den bästa cykelvägen. Men det var det värt för med den kunde hon följa rutten precis och visste när hon skulle svänga av. Med en praktisk telefonhållare på styret kunde hon ha full koll.

– Oftast startade jag klockan nio och cyklade sedan fram till klockan fem på eftermiddagen då det blev dags att börja leta efter boende. Det funkade alltid och jag har unnat mig att bo bra. Så jag har övernattat på allt från slottshotell och kloster till vandrarhem och värdshus. När jag cyklade förbi ett kurbad stannade jag och spenderade både en hel dag och natten där, säger hon med ett leende.

Nya bekantskaper hela tiden

Det är just detta att kunna bestämma sig där och då, som är grejen med att cykla ensam menar hon. Ingen att ta hänsyn till utan bara följa vad man känner för just i det ögonblicket. Och ensam kände hon sig inte eftersom hon träffade folk och gjorde nya bekantskaper utmed vägen. Vid ett tillfälle cyklade en ortsbo med Ingrid flera mil ute på landsbygden för att guida henne rätt.

ANNONS

– Sånt blir man förstås glad av och det gav en extra kick att mötas av en sådan vänlighet.

Ingrids packning under cykelturen upp genom Europa vägde inte mer än tio kilo.
Ingrids packning under cykelturen upp genom Europa vägde inte mer än tio kilo. Bild: Kjell Flodin

Vid frukosten fyllde hon varje dag sin termos med hett vatten så att hon kunde dricka te när kroppen tyckte det var dags. Hela vägen hem till Sverige hade Ingrid härligt sommarväder och kunde cykla i cykelbyxor och linne. Annat var det när hon anlände till Trelleborg för att cykla hem till Göteborg. Då var det regnigt och blåsigt och vägen till Göteborg blev den tuffaste delen av hela resan. I stället för 25 grader var det plötsligt tolv grader och nästa morgon bara fem.

– Jag hade riktig motvind och längtade faktiskt efter en mössa. Annars har min packning på tio kilo fungerat perfekt. Tillsammans med cykelns vikt blev det totalt 35 kilo. Och i motsats till vad många tror är ju elcykeln ingen moped, man måste trampa varje meter för att ta sig fram, påpekar hon.

Batteriladdning på nätterna

Batteriets laddning räcker för att cykla mellan nio och fjorton mil, beroende på backar och motvind. Hon laddade på nätterna och vid behov under lunchpausen. Senaste laddningen innan hon mottogs av vänner och bekanta på Götaplatsen var på biblioteket i Fjärås.

Hur kom det sig att du cyklade hem en elcykel från Tyrolen?

ANNONS

– Jag har varit vandringsledare där i sexton år och jag har även cyklat en hel del i trakten. Eftersom jag verkligen gillade min hyrcykel senast jag var där så bestämde jag mig för att köpa den. Och att cykla var det roligaste sättet att få hem den.

Hur förbereder man sig för att klara att cykla så långt?

– Själv är jag ju en mycket aktiv person som gillar sport. Jag har gjort klassikern och åkt Vasalopp både i Sverige och i Mora i Minnesota. Där var det 28 grader kallt och jag vann en fin svensk dalahäst som tog stor plats i resväskan. Sedan springer jag ju i stort sett varje dag vilket nog betyder mest, säger hon.

Ingrid har hunnit med många spännande uppdrag under årens lopp. Hon har bland annat seglat som jungman på Ostindiefararen Götheborg och ställer än i dag gärna upp på nya utmaningar – bara det är roligt.

Ingrid Johansson

Ålder: 75 år.

Gör: reseledare och guide, pensionerad inredningsarkitekt, lokalguide i Göteborg.

Bor: Göteborg.

Familj: goa barnbarn.

Intressen: resor, sport, historia, samlar på miniatyrstolar från hela världen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS