Från Björkekärr – med världen som arbetsfält

När Anders Hagelberg bytte från att vara Sveriges ambassadör i Pretoria i Sydafrika till Sarajevo i Bosnien och Hercegovina på Balkan, kändes det bra.

ANNONS
|

Anders Hagelberg menar själv att det mycket var en slump att han hamnade på UD 1985.

Med studier bakom sig på Handelshögskolan i Stockholm och i nationalekonomi, kombinerat med ett intresse för samhällsfrågor sedan ungdomsåren, inledde han så sin långa karriär som diplomat. I Kairo, London, Köpenhamn, Stockholm, Luanda, Pretoria, och nu sedan hösten 2016 i Sarajevo.

– Sydafrika var fantastiskt på alla vis, men det känns bra att vara på några timmars avstånd från mina föräldrar i Göteborg och bonusbarn och bonusbarnbarn.

Om uppväxten i Björkekärr, och senare i Sävedalen, har Anders bara gott att säga.

– Vi var mycket ute i skogen och det var väldigt lite organiserad sysselsättning. Och vad jag skulle bli när jag blev stor var inget jag reflekterade över.

ANNONS

Anders och hans fru Lena sitter aldrig stilla en helg. Och efter åtta månader börjar de nu hitta små smultronställen i huvudstaden och runt om i landet, vars natur är dramatisk och fascinerande.

Överallt finns det mycket att se, inte bara utomlands utan också hemma i Sverige, menar Anders, som berättar att när han arbetade i Kairo i slutet av 1980-talet hann han vara vid pyramiderna 37 gånger då alla besökande vänner ville dit.

– 36 av gångerna var bra, säger han och ler.

Bild: Lisbeth Hedberg
Bild: Lisbeth Hedberg

Anders har flera roliga episoder att berätta från åren som ambassadör. Bland annat när han var placerad i Luanda i Angola, och då också var Sveriges ambassadör i ö-nationen Sao Tomé och Principe. Vid första officiella besöket, då han skulle överlämna sitt kreditivbrev från svenska kungen till landets president, fick han och Lena ett minnesvärt mottagande.

– Där möttes vi av en orkester som bestod av cirka 80 militärer, vilket utgjorde en tredjedel av deras militära styrka. Och de visade oss den fina gesten att spela vår nationalsång – vilket de uppenbarligen aldrig gjort tidigare och inte heller hört, utan förmodligen lärt sig endast från noter. Vi kunde skönja element av det som nog var Du gamla du fria.

ANNONS

Paret Hagelberg har sedan de kom till Sarajevo haft många besök av släkt och vänner från Sverige, och höstens helger är redan fullbokade.

– Det är fantastiskt att vi nu bor så nära Sverige, och att det dessutom går direktflyg mellan Göteborg och Tuzla som ligger på bilavstånd från Sarajevo. Och trots att Bosnien och Hercegovina ligger mitt i Europa har de flesta aldrig varit här och ser det som ett spännande resmål.

En orsak till att få besökt landet hänger samman med kriget som sargade städer och landsbygd och tog så många människors liv i början av 1990-talet.

– Tragedin med det här landet är den etniska uppdelningen, säger Anders och berättar att i Mostar, staden med den kända bron som bombades under kriget, har man inte kunnat genomföra val sedan 2008 på grund av dessa motsättningar som är tydliga, framförallt bland politiker.

I våras var Svenska ambassaden med och arrangerade en konferens där journaliststudenter från två olika universitet i den etniskt uppdelade staden fick chans att mötas och bland annat diskutera yttrandefrihet.

– De hade aldrig tidigare haft ett gemensamt arrangemang. Ett annat exempel är att vi är med och stöttar Mostar Rock School som arbetar med ungdomar och har en tydlig multietnisk inriktning.

ANNONS

Mycket av ambassadens arbete går ut på att vara med på ett hörn när Bosnien och Hercegovina nu tagit första steget mot medlemskap i EU. 2016 fick landet sin ansökan godkänd, och ska nu besvara upp emot 3 500 frågor för att medlemsländerna så småningom ska kunna besluta om att inleda verkliga medlemsförhandlingar.

– Medlemskap är inom räckhåll, men som sagt, många frågor ska besvaras och många samhälleliga åtgärder ska till.

Andra sektorer som svenska regeringen gett ambassaden tydliga direktiv att arbeta med är jämställdhet, miljö, ekonomisk utveckling, integration, mänskliga rättigheter och demokrati.

I samband med en konferens tidigare i sommar satt Anders Hagelberg i morgon-tv och pratade om hur man i Sverige ser på jämställdhet. Som illustration hade han med en bild på styrkelyftaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren som på 70-talet blev frontfigur för Försäkringskassans kampanj för barnlediga pappor.

– I många frågor står Sverige för värderingar som är spetsigare än andras, säger Anders.

Veckorna som ambassadör i Sarajevo är hårt uppbokade. Första veckan i juli medverkade Anders bland annat i diskussioner om landets kommande miljöstrategi, deltog vid invigningen av ett svenskt biståndsprojekt i Banja Luca och besökte ett center för juridisk rådgivning till utsatta kvinnor i staden Zenica som får svenskt stöd. Han träffade representanter för svenska företag i landet. Carl Bildt var på besök. Och tillsammans med de andra ambassadörerna från EU-länderna hann han också att träffa landets presidenttrojka.

ANNONS

Fakta: Anders Hagelberg

Ålder: 60 år.

Gör: Sveriges ambassadör i Bosnien och Hercegovina.

Familj: Hustru Lena, fyra vuxna bonusbarn, sju bonusbarnbarn, mamma Maj-Britt Löfgren och pappa Göran Lindqvist i Göteborg.

Bor: I Sarajevo, på Södermalm i Stockholm och i Simrishamn.

Född: I Björkekärr i Göteborg, flyttade som 10-åring till Sävedalen.

Intressen: Se sig om, resa och upptäcka saker, möten med människor, spela golf.

Fakta: Bosnien och Hercegovina (BiH)

  1. Förbundsrepublik på Balkanhalvön som gränsar till Kroatien, Serbien och Montenegro.
  2. Invånare: Cirka 3,8 miljoner.
  3. Styre: Har ett folkvalt trehövdat presidentråd (presidenttrojka) ett för varje etnicitet; bosniaker, bosnienserber och bosnienkroater, med byte av president var åttonde månad.
  4. Bosnienkriget: En väpnad konflikt inom landet som pågick april 1992 till december 1995 då över 100 000 människor miste livet. Under den tre år långa belägringen av Sarajevo dödades omkring 10 000 civila, varav 1 500 barn.
ANNONS