Forskning visar att matte och husse får lägre stress av att ha med sig hunden på jobbet. På bilden den harmoniska hunden Bertil.
Forskning visar att matte och husse får lägre stress av att ha med sig hunden på jobbet. På bilden den harmoniska hunden Bertil. Bild: NICKLAS ELMRIN

Forskare: Bara positivt med hund på jobbet

Hundar har positiv inverkan på arbetsplatsen, visar forskning. Stressen minskar och trivseln ökar – både hos hundägare och arbetskamrater. Men hur mår egentligen hundarna?

ANNONS
|

Att hundar har positiva effekter på arbetsplatser, visar bland annat en undersökning av 550 personer på ett amerikanskt företag. Dagligen befann sig mellan 20 och 30 hundar på arbetsplatsen.

Forskargruppen jämförde dels anställda som tog med sig hunden till jobbet, dels anställda som lämnade hunden hemma och dessutom anställda som saknade husdjur. De undersökta personernas stressnivåer mättes med salivprov och de fick besvara en enkät.

Det syntes inga skillnader i stress mellan grupperna i de salivprover som togs på morgonen. Men hos de anställda som hade med sig hunden till jobbet minskade stressen under arbetsdagen. Minskad stress och ökad trivsel syntes även hos arbetskamraterna utan hund. Samtidigt ökade stressen hos de hundägare som inte hade med sig sina hundar.

ANNONS

Men hur påverkas då hundarna av miljön på en arbetsplats?

Yezica Norling, som är forskningsassistent på avdelningen för etologi och djurskydd vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) arbetar just nu med att slutföra en studie på temat.

– Det finns redan en hel del forskning som visar att människor mår bra av att ha med hunden på jobbet. Vår utgångspunkt i studien var därför hunden. Vi var nyfikna på hur hunden beter sig i olika vanliga situationer på jobbet och ville också undersöka om det finns något som talar emot för hundens välfärds skull.

Yezica Norling
Yezica Norling Bild: Jenny Svennås-Gillner

Yezica Norling och hennes kollegor valde ut hundar som var vana vid att vara med på jobbet. Tolv hundar av olika raser, kön och ålder ingick i studien. Hundarna studerades vid fyra tillfällen i olika situationer i kontorsmiljö.

– Vi har filmat hundarna och främst tittat på beteende, men även hjärtfrekvens vid olika händelser, som när det kommit tillfälliga besökare, andra hundar, när ägaren kommit och gått, och hur hundarna reagerat på plötsliga höga ljud i korridoren och telefoner som ringt. Vi såg enbart milda och kortvariga reaktioner. De reagerade väldigt lite på olika saker som hände. De kunde uppmärksamma dem, lyfta på huvudet och titta när exempelvis en hund gick förbi, men största delen av tiden vilade de. De vilade ungefär lika mycket som de hundar som är hemma gör, enligt tidigare forskning, berättar hon.

ANNONS

Vanligast lämna hunden hemma

I en tidigare studie har Yezica Norling och en forskarkollega på SLU intervjuat drygt 200 hundägare och 90 arbetsgivare om praktiska frågor och attityder kring hunden och arbetsplatsen. Att lämna hunden ensam hemma var den vanligaste lösningen (73 procent). 16 procent av hundägarna tog med hunden till jobbet och 11 procent hade någon form av tillsyn under arbetsdagen.

LÄS MER:Här är arbetsplatsen där hunden får vara med

– En klar majoritet ville ha med sig hunden till arbetsplatsen. Det visade sig samtidigt att de allra flesta arbetsgivare saknar en policy för detta. De hade helt enkelt inte tagit ställning. Att få ha med sig hunden på jobbet är en enorm arbetsförmån, och jag är lite förvånad att man som arbetsgivare inte ser den här möjligheten.

Allergier ett problem?

Yezica Norling hänvisar till studier som visar att de flesta hundägare känner sig friskare på grund av sina hundar. Hon berättar också att det var en allmän uppfattning bland majoriteten av arbetsgivarna att hundarna bidrog till en mer social och trevlig arbetsplats. Men många menade samtidigt att allergier och hundrädsla kunde bli ett problem.

– Personligen tror jag att man underskattar hur flexibla hundägare är. Många av dem skulle antagligen gärna erbjuda sig att exempelvis flytta sin plats så deras hund inte stör den som är rädd eller allergisk. Som arbetsgivare borde man här ha lite mer tillit till sina medarbetare.

ANNONS

LÄS MER:Så hittar du billigaste vården till hunden

LÄS MER:Sällskapsdjurens vård ger allt dyrare försäkring

Fakta

• Arbetsgivaren avgör om du får ta med dig hunden till jobbet.

• Enligt Arbetsmiljölagen ingår det i arbetsgivarens arbetsmiljöarbete att bedöma om hunden utgör en risk för ohälsa. Man bör på varje arbetsplats ha en policy om hur man förhåller sig till pälsdjur.

• Skulle en kollega bli allergisk är arbetsgivaren skyldig att se till att hunden lämnar arbetsplatsen. Enligt Arbetsmiljölagen har en arbetsgivare skyldighet att vidta alla åtgärder som behövs för att förhindra ohälsa eller olycksfall. Detta kan även omfatta hundrädsla, om den innebär att en anställd mår dåligt.

(Källa: Arbetsmiljöverket)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS