Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Shakshuka
Shakshuka

Fantastisk frunch!

Den perfekta kombinationen av frukost och lunch stavas frunch. En måltid som bäst avnjuts under lång tid, med en eller flera lättlagade favoriter framdukade. Duka lyxigt och inled helgen på bästa sätt!

Brunch, eller på svenska ”frunch”, är en sammanslagning av frukost och lunch, helt enkelt brunch på svenska. En frunch kan innehålla allt från klassiska frukostsmoothies till lättare lunchrätter, och inte sällan något sött som avslutning.
För mig är det en blandning av läcker, smakrik och hälsosam mat som avnjuts under flera timmar i ett långsamt tempo – det finns få sätt som jag hellre inleder en helgdag på! Själv i soffan, med familjen runt ett stort dukat bord eller med vännerna på favoritkaféet i stan spelar mindre roll. Och ännu en måltid, ännu ett tillfälle att ta hand om sig själv, sina sinnen och sin kropp på bästa sätt, eller hur? Men vad innebär nu det där egentligen? Tänk näring. Jag brukar fundera på vilken smarrig mat jag kan äta för att ge kroppen maximalt med näring – snarare än över vad som ”bör” uteslutas. Då brukar den omtalade balansen infinna sig naturligt. Börja med små steg. Låt exempelvis skalet vara kvar på grönsaker och frukt (förutsatt att de är ekologiska), då de ofta innehåller minst lika mycket - eller rentav mer - näring än fruktköttet.
Bland mina bästa näringsfyllda frunchrätter finns shakshuka, en trendig rätt från Mellanöstern med bland annat tomater och ägg. Allt tillagas i en och samma panna, ur vilken rätten sedan serveras. Bjud med surdegsbröd eller fröknäcke, och bladgrönt vid sidan av. Shakshukan är även en perfekt ”rensa-kylskåpet-rätt”. Variera och lägg till exempelvis spenat, kikärtor, pumpa eller kanske grönkål beroende på vad som finns hemma och vad du är sugen på för tillfället. Den här gången adderade jag spetspaprika och zucchini, för det var jag riktigt sugen på!
Den perfekta smoothien innehåller lika delar grönsaker och frukt. Att smyga ner just grönsaker är ett smidigt sätt att förse sig med dagens behov. Kanske känns det konstigt att mixa ner en fänkål eller groddar, men jag lovar att allt tillsammans blir en ljuvligt krämig och fräsch hälsodryck.
Min frunchsallad är inspirerad av en rätt jag åt på restaurangen Two Hands i den kanske bästa brunchstaden av dem alla, New York. Salladen har funnits på menyn sedan öppningen och så lär det förbli. Kombinationen av lätta smaker och matighet gör rätten till den perfekta frukost- och lunchkombinationen. En bas av grönkål och bladgrönt tillsammans med super-sädesslaget durra, avokado och en len bönkräm, toppat med gyllene tofu är detta något jag äter så ofta jag kan. Smaklig frunch!

Frunchsallad med vit bönkräm, avokado och tofu.
Tofun kan bytas ut mot halloumi. Du kan även testa att lägga till ett pocherat ägg.

4 personer
Tid för tillagning: 45 min

2 dl durra (alternativt quinoa eller helt bovete)
1 förpackning (á 250 gram) ekologisk fast tofu
3 msk tamari eller soja
1 tsk starkt paprikapulver
200 gram grönkål
1 msk kallpressad olivolja av god kvalitet
1 avokado
1 grapefrukt
1 näve alfaalfagroddar
70 gram blandsallad
40 gram valnötskärnor 
en halv tsk flingsalt
1 msk olivolja

Bönkräm:
1 förpackning små vita bönor
0,5 dl vatten
zest + saft från en halv ekologisk citron
1 tsk dijonsenap
1 dl färsk bladpersilja
salt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR.
Koka durran enligt anvisning på förpackningen. Lägg tofun i press, mellan hushållspapper under något tungt, i 30 minuter för att pressa ut vätskan. Skär tofun i skivor och marinera i tamari och paprikapulver i 15 minuter. Riv grönkålen i mindre bitar, ånga (eller förväll) i tre minuter och blanda sedan med kallpressad olivolja och flingsalt. Dela och skiva avokadon. Skala och filéa grapefrukten. Vänd ihop durra, grönsaker och grape.
Häll av och skölj bönorna. Mixa ihop bönkrämen tills helt slät. Smaka av med salt och svartpeppar. 
Stek tofun på medelvärme i olivolja på båda sidor tills lätt gyllene.
Svep ut en klick bönkräm på en tallrik, lägg sallad ovanpå. Strö över valnötter och toppa med tofu.


Grön smoothie
På ett kick har du mixat ihop en krämig och god superdryck, sprängfylld av nyttigheter.

2 stora glas, eller 4 mindre
Tid för tillagning: 10 min

1 avokado
1 grön banan
1 fänkål
1 ekologisk kiwi (med skal)
2 nävar bladspenat
1 näve alfaalfa-groddar
4 dl osötad mandeldryck
2 färska dadlar
saften från 1/2 ekologisk citron
hampafrön till garnering

GÖR SÅ HÄR.
Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Skala bananen. Ansa fänkålen och tvätta kiwin noga. Kärna ur dadlarna. Mixa alla ingredienser tills helt slätt i en blender. Tillsätt eventuellt lite vatten för en lösare smoothie. Toppa med hampafrön.

Tips! Har du en höghastighetsblender kan du lägga i hela citronhalvan. Skalet innehåller - likt de flesta grönsaker och frukters skal - många gånger fler vitaminer än saften. En förutsättning är då självklart att citronen är ekologisk.

 

Shakshuka med spetspaprika, zucchini och fetaost
Snabblagad och mättande trendrätt från mellanöstern. Perfekt till frunch, lunch eller lättare middag.

4 personer
Tid för tillagning: 30 min

1 förpackning (á 500 ml) krossade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 spetspaprikor 
1 zucchini
1 tsk torkad oregano
5 ägg
150 gram fetaost
1 msk olivolja 
0,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Till servering:
blandsallad 
färsk basilika
surdegsbröd eller fröknäcke

GÖR SÅ HÄR.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuka i olivolja i en stor stekpanna. Skölj och tärna paprikorna och zucchinin. Vänd ner i lökfräset tillsammans med oregano, salt och peppar och låt fräsa i 2 minuter. Slå över de krossade tomaterna och låt allt puttra samman i 5 minuter.  
Gör små hålor i grönsaksfräset med hjälp av en slev och knäck ner äggen, var för sig, jämnt fördelade över pannan. Täck med lock, eller aluminiumfolie, och låt puttra i 7-10 minuter, tills äggvitorna stelnat. Ta av från värmen och smula över fetaost och basilika. Strö till sist gärna över ett gott flingsalt. 
Servera shakshukan med blandsallad och ett gott surdegsbröd eller fröknäcke som tillbehör.

Mest läst