Fanny Bjugger i händelsernas centrum, här omgiven av lagkamraterna Linn Andersson, Kristine Ytreland, Ann Christin Myrseth och Celia Creedy i Oslo Roller Derby.
 
Fanny Bjugger i händelsernas centrum, här omgiven av lagkamraterna Linn Andersson, Kristine Ytreland, Ann Christin Myrseth och Celia Creedy i Oslo Roller Derby.  

Fanny leder sitt lag trots kronisk sjukdom

ANNONS
|

När vi träffas är det uppladdning inför en timmes så kallad offskate, en koncentrerad fysträning som följs av en timmes onskate, det vill säga stenhård kamp på rullskridskor.

– Jag har alltid gillat att åka på saker som surfingbrädor, skateboard, snowboard, skidor och skridskor, säger Fanny Bjugger som fortfarande tycker att det är svårt att bromsa med longboard.

Det var genom filmen Whip It med skådespelerskan Ellen Page hon upptäckte sporten och önskade därefter att den också skulle finnas i verkliga livet. Av en slump kom hon i samspråk med en studiekompis som hittat en ny sport på rullskridskor som frågade om hon ville följa med. När Fanny Bjugger insåg att roller derby spelades i Uppsala där hon då pluggade, blev drömmen verklighet och ännu är hon inte beredd att släppa sporten helt. Även om hon på grund av ögonsjukdomen vissa dagar inte kan träna och tävla fullt ut.

ANNONS

Det har tagit några år och inneburit många turer innan läkarna gav henne diagnosen kronisk progressiv extern oftalmoplegi, förkortat CPEO. Den förlamade ögonmuskulaturen gör att hon har svårt för att läsa och ofta får kraftig huvudvärk. Ögonlocken är delvis förlamade.

– Mina ögon rör sig inte som de ska vilket påverkar synfältet.

Sjukdomen är progressiv och ännu är det ovisst hur den i längden kommer att påverka synen. Just nu väntar hon på ytterligare en ögonoperation.

– Att sjunka in i en bra bok är något jag saknar. Jag har alltid läst extremt mycket.


    Fanny Bjugger med Oslofjorden i bakgrunden. Bild: Frank Guldstrand
Fanny Bjugger med Oslofjorden i bakgrunden. Bild: Frank Guldstrand

Även arbetet vid Oslo universitet där Fanny Bjugger under en tid ingått i docenten Karen Mair forskningsteam utmanar när ögonen inte alltid fungerar som hon vill. Uppgiften där har bestått i att designa en photo elastic sheare box, en experimentell modell för att mäta och upptäcka mönster i spänningar i marken för att på så sätt kunna analysera olika sorters jordbävningar.

– Det material vi forskar på, ett fotoelastiskt material som är en analog för berg eller bitar av berg, utsätter vi för spänningar så att det släpper igenom ljus som vi kan mäta med min prototyp, förklarar Fanny Bjugger.

ANNONS

Forskningsprojektet kartlägger mekanismerna bakom jordbävningar och förskjutningar i bergmassa och är en tvärvetenskaplig studie som förenar fysik och geologi vid institutionen för geovetenskap. För tillfället är forskningsanslagen slut, men förhoppningen är att ytterligare anslag beviljas så att arbetet kan fortsätta.

Att spela med Oslo Roller Derby håller Fanny Bjugger igång. Träningen, matcherna och lagkompisarna. Spelet är tufft, smart, snabbt och utmanade. Fullt av glädje. Hon har alltid gillat sporter med mycket taktik och lagkänsla.

– Dessutom har alla kroppsformer sina fördelar i roller derby.

Nyligen investerade hon i ett par nya skates, rookie-packet hon köpte i början för tre år sedan har tjänat ut sin roll. Hon behövde ett par nya rullskridskor och är stolt över de extra snygga platsen, det vill säga skenan som hjulen fästs i. Det är en hel vetenskap att köpa nya rullskridskor när material och utformning innebär olika kvalitativa egenskaper. Ska skenan vara av tunn metall eller tjockare plast, val som påverkar spelet och hur fötterna mår.

– Jag har tappat räkningen på hur många hjälmar jag spelat sönder, frigoliten lossnar alltid från skalet.

Med sporten reser hon och laget till en del matcher i Göteborg. I Norge finns de bästa lagen i Trondheim, vilket inte är allt för lätt att ta sig till. Då är hemmastaden på västkusten enklare att besöka för ligaspel och vänskapsmatcher. För tillfället längtar hon inte tillbaka utan trivs alldeles utmärkt i Oslo som hon bott i till och från under några år.

ANNONS

– Oslo är en social stad.

Snart kommer sommaren och då är huvudstaden än mer vackrare med sitt Akers Brygge och nya magnifika operahuset vid vattnet.

– Tycker man att svenskarna är svåra, då har man aldrig provat att bo i Norge, säger Fanny Bjugger som menar att det trots allt är en större skillnad mellan länderna än de flesta tror. Det tar tid att lära känna norrmännen.

Fanny Bjugger

Ålder: 29 år.

Familj: pojkvännen Frank.

Bor: för tillfället i Oslo men kommer från Tuve utanför Göteborg.

Yrke: geovetare och geolog.

Intressen: att läsa, friluftsliv.

Aktuell: Oslo Roller Derby.

Fakta: Progressiv extern oftalmoplegi (CPEO)

  1. En mitokondriell sjukdom som påverkar framför allt vävnader och organ som behöver mycket energi. Mitokondrierna är små enheter i cellerna, där olika kemiska reaktioner äger rum för att omvandla energi till former som kroppens olika organ kan använda.
  2. Det dominerande symtomet är en fortskridande ögonmuskelförlamning vilket resulterar i bland annat att ögonlocken hänger ner över ögongloben. En person med CPEO kan uppfattas som trött eller som om hen blundar.
  3. Uppskattningsvis drabbas en till två personer per 100 000 invånare. För Sveriges del motsvarar det att omkring 130 personer lever med sjukdomen.
  4. Källa: Socialstyrelsen
ANNONS