Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

I över fyrtio år har Berit Olsson stått i klädbutiken och har inga tankar på att sluta.
I över fyrtio år har Berit Olsson stått i klädbutiken och har inga tankar på att sluta.

"En Guds gåva att jag får vara här"

Berit Olsson, 80, jobbar på precis som vanligt. Fem dagar i veckan cyklar hon till klädbutiken där hon stått de senaste fyrtio åren. "Jag tar dagen och livet som det kommer. Jag har aldrig planerat att arbeta så här länge, och jag har heller inte bestämt när jag ska sluta", säger Berit Olsson.

Hennes framlidne make Bernt Olsson, och deras son Magnus, startade under 70-talet Magnus Sportshop i Västra Frölunda där familjen på den tiden bodde. De inriktade sig på sportartiklar. Av förklarliga skäl främst ishockeyutrustning. Bernt var ordförande i Frölunda Hockey, och Magnus spelade back i samma lag, under 70- och 80-talet. Berit Olsson hade varit hemmafru länge och trivdes med det. 
– Det är jag så glad för i dag, att jag fick vara hemma när Magnus var liten, säger hon. 


Familjen hade sommarställe i Åsa, och en sommar bestämde far och son att en filial skulle öppnas på den lilla semesterorten. Berit erbjöds jobb, men hon var till en början motvillig. 
– ”Jag tänker aldrig stå där”, sa jag då.
Det är nu fyrtio år sedan Berit Olsson gav det en chans och blev kvar. Det visade sig nämligen att hon besitter en naturlig begåvning för försäljning. Hon tycker om att småprata med kunderna som kommer in, och det har blivit en källa till umgänge. Flera av sina vänner har hon träffat genom jobbet. Många besökare kommer in för att prata med Berit, snarare än att köpa något. 
– Det är trevligt. Men ofta går de ut med en påse ändå. Är man säljare så är man, säger Berit och skrattar. 
Hon går runt och pysslar med varorna och viker höstens halsdukar snyggt på disken. Passionen för mode har gjort att Berit genom åren mer och mer riktat in utbudet mot kläder. När Bernt dog, för 22 år sedan, slutade hon helt med sportprylar. 
– Det blev för tungt för mig, med hockeykängor, klubbor och skydd. Nu säljer jag kläder och skor, och det har alltid varit mitt intresse. 


Hon är i dag åttio år, men det är det ingen som kan gissa. Lika pigg som vanligt pratar Berit glatt med sina kunder. Den stressiga sommarrean är slut, men fortfarande råder högsäsong.
– Man tar inte semester mitt i sommaren när man har butik i Åsa. Sex timmar har jag tagit ledigt, ett par timmar en lördag och en söndag. Jag har haft öppet varje dag i sommar, säger hon. 
En förutsättning för att hon ska orka är naturligtvis att hon trivs med sina arbetsuppgifter, vilket hon intygar att hon gör.
– Det har aldrig känts tråkigt en enda dag att åka hit. Jag känner ingen längtan bort från den här butiken, säger Berit Olsson.


Hon arbetar ensam, och uppskattar friheten i att kunna sätta sig och läsa en tidning en lugn stund. Men Magnus Olsson är fortfarande aktiv inom verksamheten. 
– Han sköter pappersarbetet. Han är en ovärderlig hjälp för mig, säger Berit Olsson. 
Hon står sin son nära, men annars har hon inget emot att vara ensam. Ett socialt arbetsliv gör att tystnaden i hemmet är efterlängtad. Hon ägnar gärna fritiden åt läsning. Men ett par goda väninnor har hon som hon gärna träffar när hon har tid. 
Den enda gången Berit blir svarslös är på frågan om vad hon skulle ha gjort med sitt liv om inte sportshoppen i Åsa hade öppnats. 
– Det var svårt … Vad skulle jag göra? Jag vet inte. Det är en Guds gåva att jag får vara här och träffa så mycket trevliga människor, säger hon. 

Berit Olsson

Ålder: 80 år.
Bor: I Åsa.
Yrke: Butiksföreståndare.
Familj: Sonen Magnus.
Intressen: Motionera, framförallt promenera och cykla, läsa och umgås med goda vänner.

Mest läst