Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Mitt i livet lämnade Elisabeth Falk tillvaron i bank- och finanskretsarna. Hon sadlade om och satsade i stället i teaterns och filmens värld. På senare år har hon bland annat medverkat som skådespelare i Johan Falk-filmerna och i megasuccén Bron.
Mitt i livet lämnade Elisabeth Falk tillvaron i bank- och finanskretsarna. Hon sadlade om och satsade i stället i teaterns och filmens värld. På senare år har hon bland annat medverkat som skådespelare i Johan Falk-filmerna och i megasuccén Bron.

Elisabeth fann sitt hem på teatern

Elisabeth Falk har setts i tv-serier som Sjätte dagen, Johan Falk-filmerna och Bron. Hon har spelat teater på Folkteatern, Göteborgs Dramatiska Teater och nu senast på Teater Uno.

Att det var på teatern hon hörde hemma, upptäckte hon först vid 35 års ålder och då tog teaterkarriären fart.
– Teaterintresset kom in ganska sent i mitt liv. Jag hade en helt annan bakgrund och jobbade på bank och på finansbolag. Jag hade ekonomiskt gymnasium i botten och läste kvällskurser som bankjuridik och nationalekonomi på kvällarna, som jag tentade av på helgerna. Det var fullt upp och även om jag kände att ekonomi egentligen inte var min grej, så skulle man ju ha ett jobb.

Elisabeth var hemma med sina två barn i fem år. När det var dags att börja jobba igen hade finansbolaget hon jobbade på gått i konkurs, så hon var arbetslös. 
– Egentligen var det bra för mig det som hände. Jag blev tvungen att tänka till och kanske göra något annat. Arbetsförmedlingens tester visade att jag borde arbeta inom bild, form eller teater och ekonomi stod längst ner på listan. Jag hade aldrig tänkt i de banorna. Dans hade jag alltid hållit på med. Och när jag jobbade på bank brukade jag vara med i bankens revy för kunderna. I revyn var det både professionella och bankanställda som var med. Jag var med och dansade 100 föreställningar, men hade aldrig en tanke på att jag skulle kunna försörja mig på scenkonst. 
– Jag fick en praktikplats på Stadsteatern. Då var jag 35 år och kände direkt när jag kom dit att – här är jag hemma!
– Att bli skådespelare var något som växte fram under tiden jag var där, 95-97. Efter ett halvårs praktik fick jag jobb som regiassistent och sufflös. När någon skådis inte var där, fick jag läsa rollen och det var då jag upptäckte hur roligt och intressant det var att dyka ner i en text och försöka hitta rollgestalten.
– 1997 sökte jag in på den ettåriga teaterlinjen på Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Det var en förberedande kurs och det var många av mina klasskamrater som sedan sökte till Scenskolan. Men jag var för gammal, det var inte ens någon idé att söka, så jag började söka jobb direkt efteråt istället.

Elisabeths första roll var i tv-serien Sjätte dagen, där hon spelade polis. Sedan dess har hon frilansat och hennes cv är digert då hon varit med i många filmer och tv-serier – "till antalet, otroligt många". Hon spelade bland annat försvarsadvokat i ett av avsnitten till tv-succén Bron.
I filmerna om Johan Falk har hon spelat läkare. 
– Jag får ofta spela roller som läkare, mamma, präst, sjuksköterska eller lärare! Det roligaste med mitt jobb som skådespelare, är att jag får använda mig av alla mina känslor som ständigt dansar runt inom mig. 
– Tiden man repeterar, är så utvecklande för en själv och man hittar så många sidor som man kan använda sig av i gestaltningen – man lär känna sig själv mer och mer genom varje roll. Det är roligt att testa olika ingångar och se – hur blir det då? – med mina medspelare. När jag är inne i repetitionsprocessen behöver jag ingen annan stimulans överhuvudtaget! Jag känner mig så nöjd och har inga behov att köpa något nytt – allt är bra som det är!
– Dock är det ju lite osäkert att frilansa. Det är svårt att luta sig tillbaka och njuta fullt ut när jag är i ett jobb. Jag måste alltid tänka framåt, vad händer sedan, hålla tentaklerna ute och söka jobb. Det är tufft och tar mycket på en. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bild: Inger Duberg

Elisabeth berättar att hon också varit ute och sjungit med saxofonisten Mattias Bäckström. De hade framträdanden på olika träffpunkter som Trappan och även Dagens lunchteater på Stadsteatern.  
Unga Folkteatern var Elisabeth med i under många år. På Folkteatern var hon 2003 med i Festen, som regisserades av Björn Melander och där Iwar Wiklander hade huvudrollen. Elisabeth minns också tiden på Göteborgs Dramatiska Teater, där hon för tre år sedan spelade mamman i That face av Polly Stenham.
– Pjäsen handlade om en alkoholiserad mamma, som hade blivit lämnad av sin man och som knutit sonen till sig alldeles för hårt. En tragisk pjäs, men otroligt rolig att göra. Det är stimulerande när den kvinnliga rollen är så intressant och mångbottnad.
– För ett år sedan började jag mitt engagemang på Teater Uno. Pjäsen Dedikation, skriven av Mattias Kärrbrink, skrevs till mig och min medspelare Carl Harlén.  Premiären var den 9 september och nu har vi avslutat drygt 15 föreställningar. Så nu befinner jag mig i "ingenmanslandet" och hoppas på mer jobb – film, teater, sjunga – jag tackar ja! Jag skulle gladeligen tacka ja till en ny pjäs nu, det skulle kännas bra med något nytt!

Fakta: Elisabeth Falk
Ålder:
57 år.
Yrke: Skådespelare.
Bor: Hagen.
Familj: Man och två utflugna barn samt katten Mysan.
Intressen: Teater - förstås! Konst, musik, film, katter – självklart!

Mest läst