Dryckestips: Den franska druvan som byter skepnad

Syltig och söt, kraftfull och kompetent, druvan med dubbla namn har många skepnader. Vi talar om syrah, som också kallas shiraz.

ANNONS
|

Det var kanske den köttiga doften av gammaldags charkdisk i kombination med mörka bär, örter och värme som fick mig på fall. Syrah är en druva som lätt vinner hjärtan med sin storstilade charm.

Den kommer ursprungligen från Hermitage i norra Rhônedalen i Frankrike, det anses numera vara fastslaget. Tidigare har det funnits många teorier om ursprunget, som att den skulle härstamma från Persien och staden Shiraz. Kanske fick teorin fäste, eftersom shiraz är ett vanligt namn för syrah i Nya Världen.

Den mörkbäriga, kraftiga druvan har i alla tider varit vanlig i blends, alltså viner som görs på flera druvor. I Australien är det inte ovanligt att den får samsas med stramare cabernet sauvignon. I Rhône kombineras kraftpaketet syrah ofta med lite snällare mourvèdre eller till och med med gröna druvor. Och det är just vinerna från Rhône som ofta fått stå modell när vinmakare från andra länder gjort sin egen variant. Men shiraz från Australien eller Sydafrika smakar ändå aldrig riktigt som ett Rhônevin.

ANNONS

Syrah vill ha värme, massor av sol och ganska näringsfattig, stenig jord för att nå sin fulla potential. När druvan flyttats från Rhône har den gärna planterats varmt, men kanske inte alltid i så karga jordar som på ursprungsplatsen. Det ger viner med väldigt olika karaktär. Syrahdruvan blir lätt övermogen. De varma växtplatserna i exempelvis Australien kan ge viner med sötsyltiga toner och hög alkoholhalt, medan den i norra Rhône oftare ger balans mellan bärsötman och syran, samt lägre alkoholhalt.

Då får man ett ljuvligt vin där de saftiga dragen av svarta vinbär, plommon och björnbär ackompanjeras av finstämda kryddor och blommiga toner. Elegans snarare än kraftpaket. En upplevelse att leva länge på.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

När man vill ha ett rejält rödvin med mörka bär, kryddor och stor personlighet – då är syrah/shiraz den rätta druvan. Mustiga viner mot vintermörkret.

Coralillo Syrah

99 kr | 75 cl | 14 % | SB 6446 | 2014 | Chile | Aconcagua | Rött | Ekologiskt | 5/10| Tre fyrar

Från den ganska unga, familjeägda vingården i Chile kommer detta kryddiga, kärva syrahvin med mörka bär, choklad och syrliga toner. Druvorna odlas biodynamiskt, så låt dig inspireras av det och serva till en vegetarisk vintergryta med linser och rotsaker.

Stellenzicht Golden Triangle Shiraz

99 kr | 75 cl | 14 % | SB 22095 | 2012 | Sydafrika | Stellenbosch | Rött | 7/10| Fyrafyrar

Se här vad lite värme kan göra. Detta vin bjuder på mogna moreller och björnbär i generös version med drag av choklad, kanel och tobak. Välgjort med fin längd till den goda, grillade ryggbiffen med klassisk rödvinssås och vitlöksstekta champinjoner.

Gemtree Bloodstone Shiraz

119 kr | 75 cl | 15 % | SB 2083 | 2015 | Australien | McLaren Vale | Rött | Ekologisk | 7/10| Fyrafyrar

Den australiensiska solen har lockat fram ett saftigt vin med massor av mörka bär, örter, choklad och lite lätt köttiga toner. Ett charmigt vin med lättsam inställning som gjort för opretentiös mat, som grillspett med kryddstarka korvar och en god sallad.

Lehmann Portrait Barossa Shiraz

128 kr | 75 cl | 14,5 % | SB 16381 | 2013 | Australien | Barossa Valley | Rött | 9/10| Femfyrar

Här har vi ett mjukt och sötbärigt vin med smak av björnbär och svarta vinbär som balanseras av en pålitlig syra och lite rostade toner av kaffe. Precis så som man tänker sig en shiraz från Australien. Prova till en mustigare risotto med skogssvamp och parmesan.

Penfolds Thomas Hyland Shiraz

129 kr | 75 cl | 14,5 % | SB 16320 | 2013 | Australia | South Eastern Australia | Rött | 8/10| Fyrafyrar

Från Australiens välkända kvalitetsproducent Penfolds kommer ett ytterst välbalanserat, kompetent och tätt, smakrikt vin med tydlig kryddighet som sitter perfekt till den helstekta entrecôten en lyxigare lördag. Servera med hemgjord bearnaise förstås.

Château de Saint Cosme Côtes-du-Rhône

109 kr | 75 cl | 14 % | SB 74503 | 2015 | Frankrike | Côtes du Rhône | Rött | 7/10| Fyrafyrar

Det finns viner som direkt ropar ”lammstek” till mig. Detta är ett sådant med sin robusta charm och drag av skogsbär, kryddor, lagerblad och lakrits. Producenten är från södra delen av Rhône, och har både egna vingårdar och köper från andra odlare.

Crozes Hermitage Cave de Tain

119 kr | 75 cl | 12,5 % | SB 2815 | 2014 | Frankrike | Crozes-Hermitage | Rött | 6/10| Tre fyrar

När vinterkylan viner är det dags för grytor och rejälare smaker. Då kan man behöva ett robust vin med toner av björnbär, hallon, örter och aning pepprighet. Som detta från kooperativet i Tain l’Hermitage, mitt i syrahdruvans födelseplats i norra Rhône.

Cornas Chante-Perdrix

299 kr | 75 cl | 13 % | SB 2274 | 2013 | Frankrike | Cornas | Rött | 9/10| Fyrafyrar

Ja, detta vin är dyrt, men också otroligt elegant och nyanserat – och smaken räcker länge! Ett finessrikt, generöst vin med mörka bär, lite mocka, lagerblad, charkuterier och peppriga toner. Drick till en skiva god lantpaté med syltade trattkantareller.

Inycon Shiraz

79 kr | 75 cl | 14 % | SB 12355 | 2015 | Italien | Sicilien | Rött | Ekologiskt | 5/10| Tre fyrar

I södra Italien finns också massor av sol – och syrah-druvor förstås. Härifrån kommer ett lite burdust vin med mogna björnbär och moreller, chark och bittra kryddor som kan passa till den rejäla pastan med pancetta, grönsaker, oliver och mustig tomatsås.

Porcupine Ridge Syrah

99 kr | 75 cl | 14,5 % | SB 22996 | 2015 | Sydafrika | Coastal Region | Rött | 7/10| Fyrafyrar

Från det varma klimatet i Swartland, Sydafrika kommer ett fruktigt, jordigt och lite köttigt syrahvin i sötsyrlig, yvig stil med massor av kryddor och animaliska toner. Inget för veklingar alltså. Så ta fram lammkotletterna och lägg dem på grillen.

ANNONS