Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Whisky och vatten – en hel vetenskap

Vatten och whisky hör ihop – det vet whiskyälskare sedan gammalt. Men varför? Hur påverkar vattnet whiskyns smak? Det vet vetenskapen.

Det är det här med whisky och vatten, en källa till ständiga diskussioner. Ska man verkligen hälla vatten i den dyra whiskyn? Är det rätt?
I augusti publicerade kemisterna Björn C.G. Karlsson och Ran Friedman vid Linnéuniversi­tetet rapporten Dilution of whisky – the molecular ­perspective i den brittiska vetenskapliga tidskriften Nature. De ville ta reda på varför och hur whiskyns smak påverkas när den späds.
Utgångspunkten var ämnet guaiakol. Det hittar man till exempel i röken när man eldar med ved. Tänk på den där typiska tonen av rök och tjära i whisky från den skotska ön Islay.
Vatten och whisky hör ihop från start. När en whisky lämnar destillationsapparaten består den till cirka 70 procent av alkohol. ­Halten sjunker till 55–65 procent ­under åren whiskyn lagras på ekfat, och späds sedan med vatten till cirka 40 procent innan den tappas på flaska. När man sedan häller upp ett glas whisky och tillsätter lite vatten kan alkoholhalten sjunka ytterligare. Varför ­tycker många att whiskyn är godare då?
Det beror på att guaiakol, ­liksom ­andra flyktiga smakämnen, binds hårt till alkoholen när den har en högre ­koncentration (som när den ligger på fat), men släpps fria när alkoholen späds ut till en lägre volymprocent (som på ­flaska). Några droppar vatten i glaset späder whiskyn ytterligare och gör att guaiakol-molekylerna lösgörs från de molekyler av alkohol och vatten som de hängt samman med, och i stället hamnar närmre vätskans yta. Alltså närmre din näsa och mun när du för glaset mot dig, vilket gör att de där typiska rökiga whiskytonerna tydligare kommer fram.
Det är alltså vatten som gäller, om man vill frigöra smaker. Is, däremot, kyler ner drycken och dämpar bara smak- och doftupplevelsen.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst