1. Masi Amarone Costasera
289 kr | 75 cl | 15 % | SB 2345 | 2011 | Italien | Amarone della Valpolicella | rött | 10/10 | Fem fyrar
Saftigt med fantastiska smaker av mogna, blå plommon och moreller, med ett lätt drag av russin och fikon. Fin syra och kryddig, örtig pepprighet ger ett levande, härligt vin att njuta av. Ta en riktigt fin bit parmesan och en klick fikonmarmelad till. Det räcker!
2. Zenato Merlot
146 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 32224 |2009 | Italien | Garda | rött |8/10 | Fem fyrar
Kan man dricka sammet? Ja, ibland känns det så. Här finns en mjuk, sammetslen smak av mogna körsbär, svarta vinbär och choklad, god till en fin biff med rödvinssås. Familjen Zenato gör också en mycket stilig amarone, och bra valpolicella i gammaldags stil.
3. Antiche Terre VeneteValpolicella
89 kr | 75 cl | 12,5 % | SB 75015 |2015 | Italien | Valpolicella | rött | 6/10 | Fyra fyrar
Ett bra vin med etiketten Valpolicella kan smaka just så här: saftigt, tillgängligt och ändå stramt med syrliga drag av körsbär, choklad och lakrits i matvänlig stil. Inget vin som kräver långa förklaringar. Laga till en helt vanlig pasta bara, så blir det bra.
4. Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo
99 kr | 75 cl | 13 % | SB 2415 | 2015 | Italien | Delle Venezie | vitt |7/10 | Fyra fyrar
Få viner är så öppenhjärtiga och lätta att ta till sig som en god pinot grigio. Här är sommarens mingelvin, som doftar söta gula päron, örter och gräs i en skön, aromatisk blandning. Drick till lite småprat i bersån. Eller till något asiatiskt om du är hungrig.
5. Prosecco Pizzolato
89 kr | 75 cl | 11 % | SB 7870 |Italien | Prosecco | vitt | Ekologisk | 5/10 | Fyra fyrar
Det populära mousserande vinet prosecco kommer från Treviso i norra delen av Veneto. Här är en ganska typiskt pärondoftande och fruktig prosecco med frisk citron, bra balans och soliga toner. Servera väl kyld med salta kex, oliver och nötter.
6. Bolla Le PoianeRipasso 2013
119 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 22320 | 2013 | Italien | Valpolicella | rött |5/10 | Tre fyrar
Ripasso innebär att vinet jästs en andra gång ihop med använda amaronedruvor. Då kan det bli såhär: torkad frukt i generösa mängder, samt lakrits, kryddor och hetta. Ett intensivt vin, som kräver smakrik mat, som grillad ryggbiff med chimichurri.
7. La Grola 2012
169 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 42334 | 2014 | Italien | Veronese | rött |6/10 | Tre fyrar
Här är ett maffigt vin gjort på mestadels corvina, men också lite osoleta och syrah som ger extra mulliga toner. Här krävs en rejäl köttbit, som lammlägg med potatispuré, för att matcha den örtigt kryddiga doften och smaken av mogna plommon och moreller.
8.P. Lex Prosecco Brut
99 kr | 75 cl | 11 % | SB 77889 |Italien | Prosecco | vitt | ekologiskt |5/10 | Tre fyrar
Bakom vinetiketten P.Lex döljer sig rapparen Petter. Hans prosecco ligger på den högre delen av prosecco-prisskalan, men är ren, balanserad och ganska sirlig med drag av både citrus och päron. Gott som aperitif med någratomat- eller zucchinibruschettas.
9. Fasolino Gino SoaveBorgoletto
79 kr| 70 cl | 12,5 % | SB 12502 | 2014 | Italien | Soave | vitt |Ekologiskt | 6/10 | Fyrar fyrar
Soave görs på framför allt de inhemska, gröna druvorna garganega och trebbiano och produceras kring Verona. Det blir sköna, fisk- och skaldjursvänliga viner som detta med melon, päron, fin syra och citrus. Drick till en tomatbaserad fiskgryta med räkor och musslor.
10. Domìni Veneti
154 kr | 37,5 cl | 12,5 % | SB 2304 | 2015 | Italien | Recioto della Valpolicella | rött | 7/10 | Fyra fyrar
Söt och samtidigt fruktig med smak av mogna, mörka körsbär, russin, choklad och skönt bitter touch av körsbärskärnor. Ett sött vin gjort på torkade druvor precis som amarone, supergott till en maffig chokladtårta eller starka hårdostar.
KVALITETSBETYG: 10: världsklass, 8-9: mycket hög klass, 6-7: gott och välgjort, 4-5: godkänt, 2-3: dåligt, 1: odrickbart
FYRBETYG: (fem fyrar) fynd (fyra fyrar) mer än prisvärt (tre fyrar) prisvärt (två fyrar) ej prisvärt (en fyr) häll ut allt
Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.