Tio nya ekologiska på dryckeshyllan

Det ekologiska sortimentet fortsätter att växa, även om det fortfarande har sina luckor. Här är några ekologiska viner och öl från de senaste månadernas släpp.

ANNONS
|

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Brut

127 kr | 75 cl | 12 % | SB 7911 | Frankrike | Crémant de Bourgogne | Vitt | Mousserande, ekologiskt | 7/10

Champagneänkorna är ett välkänt begrepp, men även i granndistriktet Bourgogne fick änkor ta över vinhusen när makarna dog, som änkan Ambal. Hennes mousserande vin är finstämt och nätt med lätt doft av persika och citron. Fräscht och luftigt med apéritifkänsla.

King’s bay Sauvignon Blanc

109 kr | 75 cl | 13,5 % | SB 73738 | 2016 | Nya Zeeland | Marlborough | Vitt | Ekologiskt | 6/10

ANNONS

Sauvignon blanc och Nya ­Zeeland är en given match för många. Detta är ett syrligt och friskt vin i okomplicerad stil med krusbär och nässlor i citrusfräsch kombination. Ett helt okej vin en fredagskväll, till den klassiska räkmackan med en extra citronklyfta.

Tavernello Collezione ­Sangiovese

69 kr | 75 cl | 13 % | SB 79981 | 2015 | Italien | Rubicone | Rött | Ekologiskt | 5/10

Italienska vardagsviner, ja, det är som ett begrepp hemma hos oss. Ett vin som detta på alltid charmiga sangiov­ese med söta, mogna körsbär, mörk choklad, ­ceder, kryddor och generösa drag i all enkelhet är som gjuten till pasta bolognesen en vanlig tisdag.

Göteborgs Nya Starkpilsner

22 kr | 50 cl | 5,7 % | SB 81881 | Sverige | Göteborgs Stad | ­Ekologisk | 6/10

När du inte riktigt vet vad du vill ha för vin till maten finns det ett tryggt val: Ett gott öl, som denna fina pilser med typisk doft av ljust bröd och humle, brända pizza­kanter och apelsin. Fram med sillen bara! Eller lite revbensspjäll. Allt smakar bra till.

Moncaro Organic Verdiccio Spumante

79 kr | 75 cl | 12 % | SB 7141 | Italien | Verdicchio dei Castelli di Jesi | Vitt | Mousserande, ekologiskt | 5/10

ANNONS

Älskar du prosecco, men vill upptäcka något nytt? Detta lite udda mousserande vin från italienska Marche på verdicchio har en druvtypisk doft med päron, citrus och kryddor, kombinerat med små pigga bubblor. Aningen udda, kul ändå. Lyxiga tryffelchips till.

Anne de Bourg Chardonnay Organic

79 kr | 75 cl | 13 % | SB 6847 | 2016 | Frankrike | Pays s’Oc | Vitt | Ekologiskt | 5/10

Grillade kycklingbröst med torkade aprikoser och persiskt ris, ja då behövs ett vin med smak. Detta bjuder på tropisk gul frukt med aning karamelliga toner. Ett enkelt, oförargligt vin som inte tar över men har tillräckligt med smak för att stå upp mot maten.

Sister’s Run Old Testament Coonawarra Cabernet ­Sauvignon EKO

89 kr | 75 cl | 14,5 % | SB 2971 | 2016 | Australien | Coonawarra | Rött | Ekologiskt | 6/10

Höstgrytan på nötkött med en chili, skogssvamp och en massa paprika, jamen den vill intas med ett bra rödvin. Här är ett med fräsch doft av både svarta vinbär och vinbärsblad, med kryd­diga drag, livfull tydlig syra och en liten chokladton som ­avrundning.

Org de Rac Reserve ­Cabernet Sauvignon

139 kr | 75 cl | 14 % | SB 2081 | 2015 | Sydafrika | Coastal Region | Rött | Ekologiskt | 6/10

ANNONS

Här är ett vin som liksom håller på sig och inte helt vill släppa till. Men någonstans där inne finns ett sötbärigt vin med kryddor och frisk syra som kan vara finfint till en välkryddad biff. Så bry dig inte om den stillsamma doften, låt vinet luftas innan servering så tinar det upp.

Château Haut Brandey

90 kr | 75 cl | 13 % | SB 3156 | 2016 | Frankrike | Bordeaux | Rött | Ekologiskt | 6/10

Det sägs att de klassiska vindistrikten är på uppgång igen, och att allt fler är intresserade av vad de kan ge. Prova detta traditionella Bordeaux-vin med svarta vinbär, plommon, någon rondör och ceder. Lammrostbiff med fransk potatisgratäng anbefalles till.

Mas Sinén Negre

199 kr | 75 cl | 14,5 % | SB 3635 | 2013 | Spanien | Priorat | Rött | Ekologiskt | 8/10

Det lilla vindistriktet Priorat utanför Barcelona är känt för sina täta, nästan animaliska viner, som detta. Stort, intensivt med massor av choklad och lakrits samt intensiv doft av mogna plommon i kryddigt stil med avslutande hetta. Nu blir det biff!

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

ANNONS