Snåla smakprov om länsstyrelsen får bestämma

ANNONS
|

På besök i San Francisco kunde jag ena dagen äta lunch på 21st Amendement Brewery and Restaurant, en av flera gastropubar med eget bryggeri, och nästa dag besöka stadens anrika bryggeri Anchor Brewery & Distillers för en rundtur med efterföljande provsmakning och förstås inköp av diverse t-shirts och kepsar med bryggeriets logotyp. I San Francisco är hantverksöl och mikrobryggerier en del av mat- och dryckeskulturen – men också en del av besöksnäringen.

Sveriges bryggeritätaste stad

I Göteborg finns en gryende utveckling åt samma håll, med Sveriges bryggeritätaste stad och kanske mest lokalpatriotiska ölkonsumenter. Sammanhållningen och samarbetet mellan bryggarna i de 20-tal mikro- och hantverksbryggerier som finns i Storgöteborg har säkert också bidragit till den närmast explosionsartade utvecklingen. Och självklart vill de västsvenska bryggarna satsa på dryckesintresserade turister och kunna erbjuda samma typer av upplevelser som jag mötte i San Francisco. En rundvandring i bryggerier och efterföljande smakprovning är en kul upplevelse för den ölintresserade besökaren, och en bra möjlighet för ett mikrobryggeri att både marknadsföra sig och få ett extra ekonomiskt ben att stå på.

ANNONS

Ett sådant exempel är lilla Vega Bryggeri på Ringön i Göteborg, som just står vid tröskeln till den satsning de planerat och kämpat för i två år: Ett nyrenoverat bryggeri med möjlighet att just ta emot besök för guidade visningar och provsmakningar. Men nu är de oroliga att miljoninvesteringen och satsningen på att anställa mer personal är förgäves.

Tolkar lagen olika

Skälet är att kommunerna i Västsverige upptäckt att de tolkat lagen olika när de hanterat tillståndsfrågor för just provsmakning, och därför bett länsstyrelsen i Västra Götaland om ett förtydligande kring vad som egentligen gäller. Svaret är tydligt – men inte ett svar som fungerar för de bryggerier som vill ordna just provsmakningar. Ja, som Vega Bryggeri till exempel. Efter en noggrann genomgång av vad utredningar och förarbeten till lagen säger, kunde handläggarna på länsstyrelsen konstatera att den enda mängd som finns angiven för vad ett smakprov kan vara står att finna i förarbetet till lagen, och enligt den är ett smakprov bara 1,5 msk (eller mindre!).

Här är det lätt att raljera över hur svårt det är att hälla upp en 1,5 msk öl, att det bara blir skum, att det kanske motsvarar en klunk eller två och absolut inte ger möjlighet till att återvända till ölglaset flera gånger för att exempelvis jämföra med andra öl så som man gärna gör när man provar flera sorter. Men det ändrar inte faktum. Det är den enda mängd som finns angiven, och alltså det som man har att förhålla sig till när nya tillstånd ska ges. De som redan har tillstånd och exempelvis får hälla upp 15 cl i glasen påverkas inte.

ANNONS

Vill ändra lagen

Lobbyarbetet för att ändra lagen har redan börjat från bland andra Gothenburg Brewers Guild och Sveriges Bryggerier. Mikrobryggerierna befinner sig på sätt och vis i samma situation som de svenska vinodlarna, som också kämpat i åratal för att få ha försäljning och provsmakning av sina produkter på vingårdarna. Men hittills har de fått nej – och därför hittat vägar runt lagen genom att exempelvis bygga restauranger eller konferensanläggningar så de kan få serveringstillstånd där.

Nu ska det också sägas att länsstyrelsens skrivelse inte är en lagtext, utan en genomgång och ett förtydligande av vad som finns angett i frågan om provsmakningsmängd. Det är varje kommuns lokala tillståndsmyndighet som fattar beslut om tillstånd för provsmakning, och de har sin fulla rätt att fatta beslut efter eget huvud.

ANNONS