Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Vinmakaren som skrattade sist"

Även i vinvärlden gäller det att ha drömmar – och våga tro på dem. Australiens mest exklusiva vin utvecklades av en envis och visionär vinmakare i hemlighet. Resultatet? Ett samlarvin av högsta klass!

För många är australiensiska Penfolds välkänt för exempelvis Koonunga Hills Shiraz Cabernet i Systembolagets ­ordinarie sortiment. Men för vinnördar är det framför allt Pengolds Grange som väcker habegär.
Grange skapades 1951 av Penfolds legendariske ­vinmakare Max Schubert. Han hade varit i Europa och ville göra vin som i Bordeaux, alltså viner med hög kvalitet och rejäl lagringspotential. De första årgångarna av Grange togs inte emot så väl – vinet var ju gjort för att ­lagras och alltså inte så lättillgängligt när det var ungt. Alla dåliga recen­sioner gjorde att Penfolds ledning ­förbjöd honom att fortsätta med de där vinerna som ingen gillade. Men när de första årgångarna fått några år på ­nacken och hunnit mogna, kom så många positiva omdömen om Grange att ägarna bad Max Schubert starta produktionen igen. Men det ­behövdes inte. Han hade fortsatt göra Grange hela tiden – i smyg!
I dag är Penfolds Grange ett av världens mest kända samlarviner. 20 oktober släpps 48 flaskor av ­Penfolds Grange 2013 på Systembolaget. Efterfrågan världen över är så stor, att Penfolds fördelar ut flaskorna över sina marknader. Sverige anses vara en nyckel­marknad, och får därför ett antal flaskor av varje ny årgång. En flaska ­kostar i år 4 349 kronor! Ändå kan man förvänta sig att de säljer slut ganska snabbt, kanske redan första ­dagen. Det finns en mängd vinälskande samlare, som ivrigt väntar på varje släpp för att få lägga en ny årgång till sina samlingar. Och det finns passionerade vinnördar som går ihop med vänner för att köpa en flaska för att få testa ett riktigt kultvin.
För er andra har jag provat det. Hur det smakar? Tja, Penfolds Grange 2013 (90220) är förstås välgjort – tätt, ­kompetent, fullmatat och samtidigt tillgängligt. Riktigt gott, faktiskt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst