Marie Oskarsson: "Vin kan innehålla mer än bara druvor"

ANNONS
|

Dagens gastronomiska trender med mer grönt på tallriken ger återklang även i glasen. Man skulle kunna tänka sig att vin – gjort på druvor – är ett säkert val för den som valt den gröna vägen, men frågan är mer komplicerad än så.

En importör berättade att den vanligaste frågan om företagets viner handlade om vilka som är veganviner. I pressutskick från andra importörer markeras viner tydligt som ”veganvänliga”. Ett snabbt mejl till Systembolagets kundtjänst bekräftar bilden. Även där har antalet frågor om veganska produkter ökat.

Är man noga med att det man äter och dricker inte ska ha varit i kontakt med något animaliskt över huvud taget behöver man även ställa grundliga frågor om sitt vin. Ett moment i vinproduktionen handlar om att göra vinet till den klara dryck vi är vana vid. För att filtrera bort orenheter behöver vinet passera ett filter där små partiklar kan fastna.

ANNONS

En traditionell metod är att klara vinet med uppvispad äggvita. Äggvitemassan kan släppas ner i vintanken från ovansidan. När den sakta sjunker till botten tar den med sig alla oönskade små partiklar. Man kan också använda äggalbumin (protein från ägg), kasein (mjölkprotein), gelatin, fisklim och tidigare faktiskt även oxblod. Inget av detta ska finnas kvar i vinet efter klarning, men vinet har ju ändå utan tvekan varit i kontakt med animaliska produkter. Inte veganskt, alltså.

Andra vanliga sätt är att vända bentonit, som är en slags lera, ärtprotein eller filtrering utan några tillsatser. Vinet kan då räknas som veganskt.

Men hur ska man som konsument veta? Ja, det är snudd på omöjligt. Det finns inga krav på redovisning av klarningsprocessen och ingen veganmärkning. Du får du vända dig till vinets producent eller svenska importör. Än så länge i alla fall.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

ANNONS