Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Tryggt och säkert är vinmelodin"

Hur väljer man vin på restaurang? Vad på vinlistan är det som får oss att säga ”jag tar det där”? Ja, även en sådan här sak kan man fråga vetenskapen om.

Scenen är välbekant. Man har slagit sig ned vid restaurangbordet och blickar ner i menyn. Maten kanske går lätt att välja, men vinet, ja det kan vara svårare. För hur ska man veta vad vinerna smakar? Om de passar ihop med maten? Ja, om man kommer att bli nöjd över huvud taget?
2012 gjorde Armando Maria Corsi med flera en studie vid universitet i ­Adelaide i Australien en studie över vilka faktorer som är viktigast just när en gäst ska välja vin på restaurang. Det visade sig då att den allra viktigaste faktorn var… (trumvirvel): Druvan! Så det var alltså inte priset som avgjorde, vilket jag hade gissat, eller ens noggrant ­genomtänkta matchningstips till maten.
Studien genomfördes i Australien och omfattade enbart röda viner, men gissningsvis tänker vi ungefär på ­samma sätt även i Sverige. Test­personerna valde helst viner på kända druvor som cabernet sauvignon, merlot och ­shiraz. Andra viktigaste faktorn var om vinet vunnit några priser eller utmärk­elser. Priset kom först på tredje plats. Detta visar att vi väljer trygga druvor i första hand, gärna med en märkning som liksom garanterar att det är extra bra (som exempelvis en guldmedalj).
Men regioner, lockande beskrivningar av doft och smak, matmatchningar och annat spännande då? Det spelade också viss roll, enligt studien, men inte så ­mycket som man skulle kunna tro – trots att det alltså handlade om vinval på en restaurang, där väl mat och vin i kombination ändå borde vara själva grejen.
Så vad kan man dra för slutsatser av detta? Ja, kanske att vi inte är särskilt vågade och spänningssökande, inte ens när vi står inför porten till nya upplevelser i form av en restaurangs vin­källare. Trygghet framför allt, det är det som gäller.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst