Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Så slipper du nubbetjatet i år"

Få fester är så traditionstyngda som augusti månads kräft­skivor. Det är mycket som vi tycker absolut måste finnas med, från de tokiga hattarna till nubbe­visor och dryckerna som hör ihop med dem. Är man en person som gillar traditionen och sångerna, men inte är lika förtjust i nubbe, och effekten av den, kan det krävas strategier för att ta sig ­igenom ett kräftkalas utan att betraktas som en torrboll. Man måste ju hänga med i skålandet, om man vill und­vika tjat om varför i hela friden man inte vill ha en nubbe (eller två, eller flera).
Kanske är det så att det gamla slitna citatet från Albert Engströms inlägg i förbudsdebatten på 1920-talet fortfarande spökar på kräftfesterna. ”Kräftor kräva dessa drycker” var ­rubriken på en affisch, som Engström gjorde med en bild på sig själv, kräftor och nubbeglas inför folkomröst­ningen 1922, om ett rusdrycks­förbud av samma slag som införts i USA några år tidigare. Texten på affischen löd: ”Nej! Kräftor kräva dessa drycker! Du måste avstå från kräftor om du icke röstar NEJ den 27 augusti.”

Kanske är det dags att ­befria sig från den tanken. Inte behöver man avstå från att äta kräftor om man inte vill dricka sprit? Kanske är det dags att lätta på nubbe-traditionen, och i stället införa nymodigheten: ”Kräftor kräva drycker som jag gillar, i en mängd som känns balanserad.”

Själv dricker jag gärna öl till kräftor, men ska jag ha nubbe väljer jag helst ett alkoholfritt öl eller folköl. Det blir bra balans – för mig. Väljer jag vin till kräftorna, häller jag vin eller vatten i nubbeglaset i stället för den traditio­nella starkspriten. Godare och med ­betydligt lägre alkoholhalt! Och dess­utom – övriga kräftskivegäster ser att jag har något att skåla med, så ­nubbe-tjatet kommer av sig. Ganska skönt, faktiskt.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst