Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Så slipper du nubbetjatet i år"

Få fester är så traditionstyngda som augusti månads kräft­skivor. Det är mycket som vi tycker absolut måste finnas med, från de tokiga hattarna till nubbe­visor och dryckerna som hör ihop med dem. Är man en person som gillar traditionen och sångerna, men inte är lika förtjust i nubbe, och effekten av den, kan det krävas strategier för att ta sig ­igenom ett kräftkalas utan att betraktas som en torrboll. Man måste ju hänga med i skålandet, om man vill und­vika tjat om varför i hela friden man inte vill ha en nubbe (eller två, eller flera).
Kanske är det så att det gamla slitna citatet från Albert Engströms inlägg i förbudsdebatten på 1920-talet fortfarande spökar på kräftfesterna. ”Kräftor kräva dessa drycker” var ­rubriken på en affisch, som Engström gjorde med en bild på sig själv, kräftor och nubbeglas inför folkomröst­ningen 1922, om ett rusdrycks­förbud av samma slag som införts i USA några år tidigare. Texten på affischen löd: ”Nej! Kräftor kräva dessa drycker! Du måste avstå från kräftor om du icke röstar NEJ den 27 augusti.”

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kanske är det dags att ­befria sig från den tanken. Inte behöver man avstå från att äta kräftor om man inte vill dricka sprit? Kanske är det dags att lätta på nubbe-traditionen, och i stället införa nymodigheten: ”Kräftor kräva drycker som jag gillar, i en mängd som känns balanserad.”

Själv dricker jag gärna öl till kräftor, men ska jag ha nubbe väljer jag helst ett alkoholfritt öl eller folköl. Det blir bra balans – för mig. Väljer jag vin till kräftorna, häller jag vin eller vatten i nubbeglaset i stället för den traditio­nella starkspriten. Godare och med ­betydligt lägre alkoholhalt! Och dess­utom – övriga kräftskivegäster ser att jag har något att skåla med, så ­nubbe-tjatet kommer av sig. Ganska skönt, faktiskt.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst