Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Kvalitet före kvantitet med småflaskor."

”Sverige har många singelhushåll. Det är säkert fler än jag som gärna tar ett glas vin till maten, så jag skulle uppskatta om ni ville slå ett slag för halvflaskor”, skrev en läsare till mig ­under sommaren. Hen är långt ifrån ensam. Systembolagets försäljningsstatistik för de senaste tre åren visar en liten men stabil ökning när det gäller både vitt, rosé och rött på halvflaska. En liten trend, även om försäljningen fortfarande utgör mindre än en procent av det totala antalet sålda liter vin.
Särskilt är det viner i något högre prisklasser som det säljs mer av. Systembolagets siffror visar att det framför allt är småflaskor över 70 kronor som ökar. Alltså är vi mer villiga att kosta på oss ett bättre vin när det är en halvflaska.
Kanske är ökningen också ett resultat av Systembolagets ambition att utöka sortimentet av småflaskor, för att fler ska hitta viner som de vill ha på halvflaska. Man kan också se det som en återspegling av Systembolagets dubbla uppdrag – att både sälja alkohol till oss svenska konsumen­ter och samtidigt bidra till att ­konsumtionen hålls på en måttlig nivå.
Men det har inte bara varit enkelt att utöka sortimentet av småflaskor på ­Systembolagets hyllor. Det finns av naturliga skäl inte lika många viner att välja på. För en vinproducent är det inte alltid en bra affär att tappa vin på halvflaska. En del av kostnaderna, som etiketter, flaskor och arbetskostnader, är desamma oavsett om vinet är på hel eller halv flaska, men marknaden för halvflaskor är mindre och betalningen förstås lägre.
Det är ett av skälen till att de flesta viner som finns på halvflaska, också finns på helflaska på Systembolagets hyllor. Då blir ekonomin för just det vinet bättre för producenten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst