Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Har du koll på vad du har i glaset?"

Upprörda frågor om vad vin egentligen innehåller är inte alltid lätta att svara på. Men nu är de på tapeten igen.

Då och då dyker frågan upp i medierna – vad innehåller egentligen våra viner? För ett par veckor sedan tog SVT:s Uppdrag Granskning upp tråden i ett reportage där reportern frågade kunder utanför Systembolaget om de visste vad vinet de just köpt innehåller. Naturligtvis fick de nej som svar.
Det är ingen nyhet att det inom EU är tillåtet att använda vissa metoder och ämnen som sötningsmedel, syra, tanniner och färgämnen i vinproduktion. Väljer man billiga viner som görs i stora mängder får man räkna med att producenterna gjort vad de kan – och får – för att göra ett vin som konsumenten känner igen (som alltså smakar likadant jämt, ungefär som coca-cola) och som kan produceras i stora mängder.
Mot detta ställde reportern ifråga det ”naturliga” alternativet i form av naturvin. Det finns ingen tydlig definition av naturvin, men förenklat är det viner som görs på ekologiskt eller biodynamiskt odlade druvor och där vinmakaren ska göra så lite som möjligt för att påverka processen. Vinet ska jäsas med enbart den naturliga jästen och vinmakaren får inte tillsätta svavel, brukar vara två viktiga grundregler.
Att ställa storproduktion mot naturvin är som att jämföra H&M med den lille skräddaren på hörnet. Det är två olika världar, med två olika prisbilder och kundkretsar. Och man glömmer helt vad som finns mellan dessa två ytterligheter: En mängd hederliga, kunniga vinmakare som arbetar hårt med att skapa viner som speglar hemvist, druva, kultur och ursprung.
Självklart är det bra att vara medveten om vad man äter och dricker. Frågan om tillsatser i vin har sitt berättigande, för vin innehåller utan tvekan ett ämne som inte är bra för oss människor. Jag talar förstås om alkohol. Det kan vara värt att tänka på ibland.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst