Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Hösten är årstiden då vi firar ölet"

Umpa-umpa, lederhosen och stora sejdlar med öl. September betyder oktoberfest – en folklig ölfestival med nobelt ursprung.

Det finns alltid en anledning till fest. Knappt har vi hunnit hänga av oss de tokiga papp­hattarna från sensommarens kräftkalas, så är det dags för ölfestival. Oktoberfest är traditionen från München, som spridit sig över världen. I dag ser vi både ­lokala oktoberfestkalas lite varstans och speciell ­oktoberfestöl på Systembolagets hyllor.
I Göteborg hölls en oktoberfest redan i slutet av augusti. I München är den i full gång just nu. Där börjar oktoberfesten av tradition kring mitten av ­september, för att avslutas i början av oktober (i år 3 oktober).
I dag är oktoberfest en folkfest som lockar omkring sex miljoner besökare från hela världen till München. Det är kvinnor i dirndl, män i lederhosen, musik, öltält och stora bägare med det speciella oktoberfestölet som drar. Det är verkligen en folkfest!
Men traditionen har en ­noblare upprinnelse, nämligen ett kungligt bröllop. 1810 gifte sig kronprins Ludwig med prinsessan Therese av Saxen- Hildburghausen. Några dagar efter giftermålet bjöds även folket in till firandet med en stor hästkapp­löpning på ett fält utanför staden. Hästkapplöpningen blev en årlig tradition, som under åren utökades med kägelbanor, karuseller och dansbanor. Ölförsäljning tilläts dock först 1880. 1896 restes de första öltälten av några ambitiösa krögare – och oktoberfest så som vi känner den i dag var född. Redan då var stadens bryggare en viktig del av festen. I dag står de sex Münchenbryggerierna Löwenbräu, Paulaner, Spaten-­Franziskaner, Hofbräu, Augustiner och Hacker-Pschorr för ett 30-tal öltält i olika storlekar under oktoberfest.
Men varför hålls oktoberfest i september, undrar kanske vän av ordning? Ja, det finns ett praktiskt svar på den frågan. Det är helt enkelt bättre väder i september. Så enkelt var det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst