Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Hög tid för mer bubbel på hyllorna"

Billiga bubblor som förgyller livet är en trend som inte tycks avstanna. Prosecco och cava leder, men visst borde det finnas utrymme för fler mousserande viner?

Trenden är densamma i större delen av västvärlden – allt fler av oss dricker mousserande viner för att förgylla vardag och fest. Det syns i statistik och i vinlistorna på restaurangerna. I dag förväntar vi oss att en vinbar eller restaurang ska ha åtminstone ett par mousserande viner till försäljning glasvis, från något enkelt till minst en riktig champagne.
I många länder har italiensk prosecco varit den stora vinnaren, med stadigt ökande tillväxt på så många marknader att man börjat tala om risk för proseccobrist.
Andra billiga mousserande viner, som spansk cava, har också ökat sin försäljning. Cava är prisvärt, lättsamt och härligt – och dessutom gjort med samma tidskrävande metod som vinerna från Champagne.
Frågan är nu varifrån nästa bubbelvåg kommer? Det talas en hel del om de mousserande vinerna från England just nu. De ligger dock i prisklasser som börjar kring 300 kronor flaskan och är inget riktigt hot mot budgetbubblet.
Kanske öppnas dörren för tysk sekt? Även i Tyskland producerar man mycket mousserande vin. De största mängderna konsumeras inom landet. Tyskarna dricker i genomsnitt drygt 5,2 flaskor mousserade vin per person och år. Försäljningsstatistik från German Wine Institute visar att försäljningen av champagne minskat i Tyskland de senaste två åren, samtidigt som den totala konsumtionen av mousserande vin legat på ungefär samma nivå sedan 2013. Det är de inhemska mousserande som vinner terräng, både de enklare och de som görs med samma metod som i Champagne på chardonnay och pinot noir – eller den stora tyska druvan riesling. I dagsläget finns bara gamla Henkell Trocken att tillgå på Systembolaget om man vill testa tysk sekt. Det är hög tid för fler varianter på hyllorna!

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst