Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Marie Oskarsson: "Gärna rött eller vitt vin – men blått?"

  Blått vin är en ny trend, och snart landar två exempel på detta på Systembolaget. Färgen är naturlig och kommer från växtriket, men frågan är vilka känslor den väcker.

  I tidernas begynnelse, när mina äldsta barn var små, fick jag för mig att skoja till det när det var dags för barnkalas. På en resa till London hade jag hittat blå karamellfärg, perfekt att färga grädden till födelsedagstårtan med. ­Grädden blev härligt turkos, lite som poolvatten i filmer eller fluorskölj från Apoteket. Jättekul tyckte jag. Oätligt tyckte alla de unga kalasgästerna. Den blå färgen var så fel, att inte ett enda barn ville smaka.
  Den där tårtan dök upp i mina tankar när jag provade de nyheter som kommer till Systembolaget 1 december. Där finns bland annat två blå viner, som tagit sig in på hyllorna via beställ­ningssortimentet. Blåfärgade viner är en ny trend, som man verkligen kan fråga sig om världen behöver. Det handlar om enkla, vita viner som färgas blå med naturliga färgämnen, som en säljande gimmick och ett sätt att sticka ut.
  Ett av vinerna jag provade hade en deklaration på etiketten om vilket färgämne det var, vilket man måste säga är hederligt. Det heter E163b och är en antocyan. Antocyaner är färgämnen som framställs ur växter som grönsaker, bär och frukt, och som ger blåröda kulörer, enligt Livsmedelsverket. De får användas för att färga livsmedel och drycker av alla möjliga slag, från yoghurt till godis, frukostflingor och alkoholhaltiga drycker.
  Just E163b heter delphinidin och ger en blå ton som drar åt viol och riddarsporre (som heter delphinium på latin). E163b finns bland annat i skalet hos cabernet sauvignon men också i tranbär och granatäpple. Det är alltså en naturlig färg det handlar om.
  Ändå är det något väldigt onaturligt med ett cyanblått vin. Själv reagerar jag ungefär som tårtätarna – den blå färgen på vinet signalerar högt och tydligt ”drick mig inte”.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se