På en bilsemester i England sommaren 1988 gjorde vi ett besök på en liten vingård och testade deras vita viner. Det var mer en kuriosa än en stor upplevelse, och det var svårt att då se en stor framtid för vinproduktionen i det ganska regniga och svala engelska klimatet.
Nu, snart 30 år senare, är tongångarna annorlunda. Det beror till viss del på klimatförändringarna. Även om det finns människor som tvivlar på att klimatet på vår jord förändras, så är effekterna av varmare temperaturer och mer dramatiska väderfenomen en tydlig realitet för vinbönder och vinproducenter världen över. Hagelstormar, långvarig torka, vilda bränder eller översvämningar är sådana exempel. Högre medeltemperaturer under sommaren när druvorna ska mogna är ett annat.
Mellan 1961 och 2006 ökade den årliga medeltemperaturen i södra England med två grader. Det kanske inte låter så alarmerande, men översatt i geografi är det som om södra England flyttat 30 mil söderut – och hamnat närmre de nordligaste vindistrikten i Frankrike, som Champagne. Med detta i åtanke är det enkelt att förstå att förutsättningarna för vinodling förbättrats drastiskt.
I andra, mer välkända delar av vinvärlden, får vinodlare nu fundera över hur de ska hantera följderna av klimatförändringarna. Ska de satsa på andra druvor, som klarar högre temperaturer? Ska de låta sina odlingar klättra upp på högre höjder där luften är svalare? Ska man hoppas att vetenskapen får fram kloner av de druvor man använder, med mer värmetåliga egenskaper?
För något måste göras. Klimatforskaren Gregory Jones har uppskattat att områdena som lämpar sig för vinodling på norra halvklotet kommer att flytta mellan 275 och 550 km norrut under de kommande 100 åren. Det kan man inte bara ignorera. Det blir en helt ny vinvärld.
Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.