Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Marie Oskarsson: "Det hänger ändå en hel del på glaset"

    Hur många vinglas kan en normal människa behöva? Alldeles för många, kan svaret vara för en vinnörd. Det gäller ju att välja rätt glas till rätt vin.

    "Hallå, vad är det med alla de här glasen egentligen?” frågade en vän när hon kollade in i mitt köksskåp. Jag brukar inte vara en prylnörd, men här blev jag ertappad med behov större än vad som är motiverat. 

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Det är inte ovanligt att ett specialintresse väcker ett överdrivet intresse för ”rätt utrustning”, och för vinnördar är vinglaset ett av de allra viktigaste red-
    skapen. Det räcker inte med bara en sorts vinglas. Nej, man måste ju ha minst ett för vardera rött, vitt, mousserande och söta viner. Alltså fyra sorters glas gånger ungefär tolv personer …

    Eller förresten, man behöver nog ha ett glas för varje druvsort, som är framtaget för just den där druvan och som lyfter fram dess egenskaper. Det blir väldigt många glas! Så det går ju inte.

    Ändå har jag fyllt skåpen med glas från olika exklusiva glasproducenter, och varit med på provningar där man pedagogiskt lotsas från det gamla vanliga IKEA-
    glaset till mer exklusiva, tunna varianter som är närmast vetenskapligt framtagna för att få fram den allra bästa doften och smaken hos en viss druvsort. Det är lätt att dras med och känna ”rätt” saker i en sådan situation.

    Men vad krävs av ett bra vinglas? Först och främst ska vara ganska tunt. Sedan bör det ha en tillräckligt stor kupa för att vinet ska kunna syresättas ordentligt. Det är också viktigt att kupan är rundad, så att aromerna
    samlas i glaset innan du doftar på det. 

    Prova dig fram. Det finns regler för vilka glas som passar till vilka viner, men varför bry sig om regler? I dag är det till exempel ganska trendigt att dricka champagne i vitvinsglas istället för höga flûtes. Det som ändå avgör vilket glas som är rätt är var och ens person-
    liga upplevelse. Det är så lätt att leta efter facit, men vi behöver ju inte
    tycka lika – eller ha samma sorts glas i våra skåp.