Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Den gröna druvan som flyttade söderut"

Den milda skönheten chenin blanc har sitt ursprung i franska Loire, men på Systembolagets hyllor är det Sydafrika som dominerar.

Det är inte alltid man kan få det man längtar efter. Just nu drömmer jag om de ljuvliga, vita vinerna på chenin blanc från druvans ursprungliga hemvist i Loiredalens mitt, men hur jag än ­surfar på Systembolagets hemsida hittar jag bara ett fåtal viner därifrån i ordinarie sortimentet. I stället är det Sydafrika som tagit över som chenin blancs för­svarare nummer ett.
Chenin blanc är en lite blygsam och stillsam grön druva, som – om den hålls efter så att den inte överproducerar – kan ge underbara viner med en alldeles egen karaktär, drag av honung och bivax med tydlig, finlemmad syra. Den har en lång historia i den franska vinvärlden, men på senare år har intresset för ­denna lågmälda skönhet minskat till förmån för exempelvis den mer bur­dusa Loiregrannen sauvignon blanc. Det märks bland annat i det faktum att odlingsarealen för chenin blanc i Frankrike minskat.
Sydafrika har störst andel odlingar av chenin blanc i världen. Den har varit något av en sydafrikansk nationaldruva, fast här hette den länge steen. Men även här har man sett att ­intresset för denna blyga skönhet legat på is, till förmån för den trendiga sauvignon blanc. Dock man kan skönja en liten vändning. Chenin blanc har gått från att bara vara en pålitlig druva som levererar stora skördar, till en druva som vinifieras med större finess och omsorg, framför allt av äldre stockar traditionellt ­beskurna till ”bush vines”.
Och vad ska man äta till? Ja, gärna sådant som man kan längta efter just nu: kantarelltoast, halstrad torskrygg, sallad med höstfrukter eller grati­nerade havskräftor till exempel. Och de söta vinerna är perfekta till både äppelpajen och ostbrickan. De passar till allt som är gott helt enkelt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst