Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Blekrosa är sommarens trendfärg."

Så är det äntligen den där tiden på året – den rosa tiden. När solen skiner åker rosévinet fram. Nu blekare än någonsin, en trend som gäller både Sverige och resten av världen.

Det är närmast ofrånkomligt – när solen tittar fram och sommarkänslorna vaknar, då går rosévinskonsumtionen upp. På det sättet har vi svenskar verkligen blivit kontinentala i våra vanor. Förr sågs rosévin som ett sämre vin eller en hallonbåtsdoftande dryck, men i dag vet vi att det kan vara det alldeles perfekta matvinet när värmen dallrar. Vi svenskar dricker ungefär 20 miljoner flaskor om året, och de allra flesta av dem under sommarhalvåret.

Kurvig flaska

För ett par år sedan lanserades det provencalska rosévinet Château de Minuty på Systembolaget. Det fick snabbt fäste som ett av de bäst säljande roséerna. Kanske var det för att den kurviga flaskan är så lätt att känna igen eller kanske för att fler upptäckte att den blekrosa, sydfranska varianten av rosé är just så anpasslig, fräsch och matvänlig som man vill att ett vin ska vara. Det smakar vin, inte godis.

Läs också: Tio goda roséviner till sommaren

I år är de blekrosa varianterna av rosé fler än någonsin på Systembolagets hyllor, och de kommer inte bara från Sydfrankrike. Nej, producenter i flera andra länder följer efter och försöker göra sina varianter av just den rosétypen. Det är nämligen inte bara vi svenskar som upptäckt den provençalska rosétypen. Man kan se samma trend i stora delar av världen.

Två huvudtyper

När den franska vintidningen La Revue du Vin de France tog upp trenden lät de ett gäng franska vinmakare från Provence och Languedoc söka efter svaret på varför den sydfranska stilen vuxit sig så stark. De menade att många missuppfattat frågan, för i södra Frankrike finns det så många olika stilar. Man måste skilja på två huvudtyper: den törstsläckande som passar så bra på strandkaféet och det matvänliga som tas fram när det är dags att grilla.
Se där, ännu ett skäl att borra sig djupare i rosévinets värld.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst