Fräsch favorit med doft av kattpiss

Med sin tydliga doft och smak är sauvignon blanc druvan som ingen kan missa. Det är ingen slump att dessa viner har blivit så populära – speciellt de superfräscha versionerna från Nya Zeeland.

ANNONS
|

Om en druva kan bli sönderälskad så är nog sauvignon blanc-druvan vinvärldens största kelgris. De första krusbärs- och nässeldoftande varianterna från Nya Zeeland svepte in i vinvärlden i början av 1990talet och tio år senare var det som om precis alla ställde fram just ett sauvignon blanc när det vankades vin till skaldjuren. Ett av skälen till att så många fallit för just den här druvan är nog att den är så lätt att känna igen. Har man en gång provat ett vin som doftar friskt, grönt gräs och nässlor, ibland med dragning åt kattpiss (ja faktiskt, och av någon outgrundlig anledning kan man uppleva detta som positivt!) och smak av syrliga gröna krusbär, gröna äpplen, päron och örter, så är det lätt att välja sauvignon blanc även nästa gång man ska handla vin. För chansen är stor att det smakar väldigt likt. Men inte alltid, för det finns förstås smakvarianter. Sauvignon blanc från Nya Zeeland kan lätt vara tydligt gräsiga och friska, men också i sina sämsta stunder snarare lukta sparris än gräs. Är det riktigt illa kan man få en känsla av dricka en muggig sparrissoppa på burk.

ANNONS

Sauvignon blanc är annars druvan som starkt förknippas med den östra delen av Loiredalen i Frankrike. Där är byarna Sancerre och Poilly-sur-Loire på varsin sida av floden stjärnorna, men det odlas förstås sauvignon blanc även på många andra platser – både i Europa och övriga världen.

Är du nu en av dem som vant dig vid att handla en nyzeeländsk sauvigon blanc när du är sugen på ett friskt vitt vin? Då är det dags att vidga vinvyerna. Det finns många andra viner gjorda på denna druva att upptäcka.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

ANNONS