En sträng tysk öllag firar 500-årsjubileum den 23 april. Arkivbild.
En sträng tysk öllag firar 500-årsjubileum den 23 april. Arkivbild.

Extrarent tyskt öl fyller 500

Tyska bryggare har i år extra goda skäl att höja sina glas. Deras öl är nämligen renare än andras, om får man tro dem själva.

ANNONS
|

I april är det 500 år sedan Renhetsförordningen, Reinheitsgebot, trädde i kraft i delstaten Bayern - en livsmedelslag som föreskriver att den bärnstensfärgade drycken endast får innehålla vatten, malt och humle (jäst tillkom senare som tillåten ingrediens).

I dag är förordningen ett försäljningsargument över hela världen, anser tyska bryggerinäringen.

-Till skillnad från våra kolleger utomlands använder vi inte konstgjorda smaktillsatser, enzymer eller konserveringsmedel, säger Hans-Georg Eils, ordförande för bryggarnas intresseförening.

Men alla är inte lika nöjda med den 500-åriga traditionen. Nya generationer av bryggare vill komplettera med andra ingredienser som honung och tranbär.

-Det finns småbryggerier som vill experimentera med lite mer vågade recept, säger Stefan Hempl, talesman för Hofbraeu Munich.

Ja, vad är det för fel med biodynamisk kvitten eller koriander? undrar en kollega vid ett annat litet München-bryggeri.

De allra flesta tyska bryggerier följer dock Reinheitsgebot, som blev nationell lag 1907. I landet finns 3 500 bryggerier som i fjol exporterade 1,5 miljarder liter öl.

ANNONS
ANNONS