Doktor Göran trampar vidare i yrkeslivet

Intresset för människor och lusten att lära sig nya saker är hans främsta drivkrafter. Barnläkaren och seniorprofessorn Göran Wennergren fyller 70 år i morgon men har inga planer på att checka ut från Drottning Silvias barnsjukhus.

ANNONS
|

Hans forskningsinsatser har gjort skillnad både för att minska risken för plötslig spädbarnsdödlighet och för att göra livet lättare för astmatiker. Men Göran Wennergren, barnläkare och seniorprofessor på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, är en ödmjuk man som inte har något behov av att framhålla sig själv.

I stället är det han som börjar ställa frågor om allt från familj till hur det är att jobba som journalist.

– Det blir nog lätt så. Att vara lyhörd och uppriktigt intresserad av människor jag möter är viktiga egenskaper i mitt jobb, säger Göran Wennergren, medan han serverar kaffe och bjuder på frukt i sitt tjänsterum på första våningen, med utsikt över den byggarbetsplats som ska bli det nya barnsjukhuset på Östra.

ANNONS

Som liten grabb i Blekinge bodde Göran granne med samhällets provinsialläkare.

– Jag var lekkamrat med hans barn och beundrade pappa provinsialläkaren och det jag såg av hans arbete. Till viss del tror jag faktiskt att det påverkade mitt framtida yrkesval.

Det faktum att han hade lätt för sig i skolan och fick bra betyg spelade naturligtvis också in. Efter några år i Stockholm och Jönköping flyttade familjen till Örgryte lagom till att Göran började plugga till läkare på Göteborgs Universitet.

– Vi blev ett väldigt sammansvetsat studiegäng som fortfarande har kontakt. Många jobbar kvar i yrket också efter formell pension, precis som jag. Vi hade nyligen jubileumsfest för att fira att det i år är 50 år sedan vi började läsa medicin.

För de flesta läkare vilaryrket på tre ben: vård, undervisning och forskning. Göran Wennergren har hittat en modell som fungerar för honom just nu, där han har patienter en dag i veckan, undervisar 30 procent av tiden och forskar på den resterande halvtiden.

Den första forskningstjänsten var på Fysiologiska institutionen, där han disputerade med en avhandling kring hur kroppen reglerar blodcirkulation, hjärta och andning. Därför var det naturligt att börja forska om plötslig spädbarnsdöd när han kom över till Barnkliniken i slutet av 70-talet.

ANNONS

– På den tiden skulle alla spädbarn sova på magen men jag och min kollega Hugo Lagercrantz studerade och sammanställde forskningsresultat från andra länder som visade att det var bättre att man lade spädbarnen att sova på rygg. Genom att föra ut den forskningen här i Sverige och ta fram råd i samarbete med Socialstyrelsen fick vi ned antalet fall av plötslig spädbarnsdöd från 140 fall per år till knappt 20.


    Bild: Agneta Renmark
Bild: Agneta Renmark

I dag jobbar Göran Wennergren med allergi och astma, såväl kliniskt som med forskning. Han visade tidigt att medicinering med inhalationssteroider gjorde att allt färre barn behövde läggas in på sjukhus för astma. Inhalationskortison har revolutionerat behandlingen av astma, och är numera förstahandsbehandling i alla åldrar.

Varför ökar astma och allergier bland barn i Sverige?

– Det man talar mest om just nu är den så kallade hygien-hypotesen – det får inte vara för välstädat och kliniskt rent hemma. Immunförsvaret behöver stimulans utifrån för att inte börja reagera på fel saker. Att växa upp tillsammans med husdjur eller på en bondgård är därför något av det mest hälsosamma man kan tänka sig.

Något som tar en del av Göran Wennergrens tid just nu är undervisning och validering av kompetens hos nyanlända läkare för att dessa ska kunna få svensk läkarlegitimation efter en examination. Undervisningen är ett samarbete mellan universitetet och arbetsförmedlingen.

ANNONS

– Nysvenskarnas kompetens behövs i vården men samtidigt är det mycket de behöver lära sig. Det handlar inte bara om att vi har andra typer av behandlingar här i Sverige utan även vårt förhållningssätt och bemötande av patienter.

Vad får dig att fortsätta gå till jobbet varje dag, trots att du skulle kunna gå i pension och njuta av att vara fri och ledig?

– Jag tror att det är den där känslan av att vara behövd som driver mig. Det ger mig en inre tillfredsställelse. Yrket har blivit en livsstil för mig. Så länge jag är efterfrågad så vill jag vara kvar, säger Göran Wennergren, som har lyckan att vara både frisk och i god form – och att ha så nära till jobbet från villan i Skår att han kan cykla dit.

Hans tidigare hustru dog i cancer för några år sedan men de fyra barnen, tre döttrar och en son, har han en nära relation med – två av dem har för övrigt gått i sin pappas fotspår och arbetar också som läkare.

När Göran Wennergren inte jobbar eller umgås med sin familj kan man hitta honom ute i naturen (han kan många växters namn på latin) eller i soffan läsandes böcker om historia. Han gillar även matlagning, kan en del om vin, är cineast och skriver för ett antal medicinska tidskrifter samt är kyrkvärd i Skårs kyrka.

ANNONS

Finns det något du inte gör eller inte kan?

– Ja, idrott och sport är jag rätt dålig på; bollsinne saknar jag faktiskt helt och hållet, säger Göran Wennergren och skrattar.

Hur ska du fira 70-årsdagen?

– Det blir en familjemiddag med mina barn och mina barnbarn. Det ska bli toppen!

Fakta: Göran Wennergren

Ålder: Fyller 70 år i morgon, 30 maj.

Familj: Har fyra vuxna barn: Anna, Hedvig, Miriam och David.

Bor: Hus i Skår.

Fritid: Botaniskt intresserad. Läser gärna deckare, är road av film och har nyligen upptäckt finessen med Facebook. Engagerad i Svenska kyrkan som kyrkvärd och medlem i kyrkorådet.

Övrigt: Varit ordförande i Svenska Barnläkarföreningen och är fortfarande engagerad i flera andra medicinska föreningar och stiftelser. Skriver regelbundet i facktidningar som Acta Paediatrica, Barnläkaren och Allergi i Praxis.

ANNONS