Det blir bär till middag

ANNONS
|

Bär är naturens vackraste krydda. Med sin pigga syra sätter de skruv på det mesta. Bär i maten är en klockren hit.

Kanske är det trots allt ingen slump att vi svenskar i generationer varit så förtjusta i en klick lingonsylt till maten. Eller en sked svartvinbärsgelé till söndagssteken.

Det är något med kombinationen bär och mat som helt enkelt funkar förvånansvärt väl. Och det handlar inte bara om sötman. I så fall hade vi lika gärna kunnat ringla sirap över köttbullarna. Nej, det är snarare det där vitalt uppfriskande och naturliga som ryms i bärens aromatiska fräschör. Det bärfriska gör sig extra fint till lite fet mat, där den inneboende syran har en förmåga att spjälka och pigga upp.

ANNONS

Bär är dessutom förbluffande nyttiga. De fullkomligt kryllar av antioxidanter, fibrer och allehanda vitaminer. Kanske inte så konstigt att människor och djur mumsat bär i alla tider. Det handlar helt enkelt om ren överlevnadsinstinkt.

Visste du förresten att det finns över hundra sorters bär i Sverige? Och att inte ens en tjugondel av alla blåbär plockas av männsikohänder, så oddsen är helt klart på din sida om du ger dig ut att leta på egen hand i skog och mark. Än är det inte för sent för till exempel lingon och hjortron. Själv hittade jag finfina blåbär bara häromdagen.

Men hör man nu inte till skogsmulletypen vill jag absolut slå ett slag för frysta bär. Numera hittar man till och med körsbär i frysdisken. Visserligen finns det förmodligen inget som slår nyplockade vilda skogshallon, men just när det gäller matlagning föredrar jag nästan den frysta varianten. De har betydligt högre syra än färska hallon, vilket ofta är just det man vill åt när man blandar bär i mat. Om hallonen tillagas i en minut slipper man dessutom risken att de kan bära på ondskefulla bakterier som överlever i frysen.

Bär i sallader är också väldigt gott. Det är nästan som om de tar på sig rollen av grönsaker för en stund. Sötman blir mindre påtagligt och bären anpassar sig likt kameleonter till omgivningen.

ANNONS

Så ge bären en chans i köket. De duger till betydligt mer än efterrätt.

Fläskpannkaka med lingon, äpple och rostade hasselnötter

Till 4 portioner, 60 minuter

Suverän husmanskost som jag har piffat till en aning. Syran från äpplena gör hela rätten.

cirka 200 g lingon

1-1 1/2 dl socker

3 äpplen

75 g hasselnötter

cirka 200 g rökt sidfläsk

2 små gula lökar, tunt skivade

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

nymalen svartpeppar

6 dl standardmjölk

3 ägg

1 msk repad färsk timjan, alt 1 tsk torkad

Blanda lingon och socker, anpassa mängden efter hur syrligt du gillar.

Skala äpplena, kärna ur dem och skär i klyftor. Rosta hasselnötterna på en plåt eller i långpanna i ett par minuter tills de får lite färg och börjar dofta. Pass på så att de inte bränns, det går fort! Hacka grovt.

Skär bort svålen på fläsket och tärna resten ganska smått. Strö ut äpple, lök och fläsk i en långpanna. Kör in i ugnen i 225 grader i cirka 15-20 minuter eller tills fläsket blivit lite brynt.

Blanda mjöl, salt och peppar i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Häll i resten av mjölken, vispa och knäck sedan i ett ägg i taget och vispa emellan. Slå smeten över äppelblandningen. Strö över grovhackade rostade nötter, lingon och timjan. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter.

ANNONS

Ankbröst med hallon, sichuanpeppar och rosmarin

Till 4 portioner, 30 minuter

Syrliga bär gör sig utmärkt till det lite feta ankköttet. Jag använder gärna frysta hallon i mat eftersom de har högre syra än färska.

cirka 225 g hallon, gärna frysta

2 ankbröst

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 1/2 tsk mortlad sichuanpeppar

2 tsk hackad rosmarin

1 dl vatten

2 msk honung

2 msk smör

Att äta till

Potatisgratäng

Snitta skinnet på ankbrösten. Gnid in med salt, svartpeppar, sichuanpeppar och rosmarin på båda sidor. Lägg med skinnsidan nedåt i en kall stekpanna.

Placera en tallrik som är lite mindre än stekpannan ovanpå ankbrösten och tyng ned den med något tungt, exempelvis en mortel. Stek på medelvärme i cirka 3 minuter, eller tills skinnet har blivit krispigt och fettet har börjat smälta.

Ta bort tyngden och tallriken och stek vidare i 10-15 minuter, vänd då och då. Ta upp ur pannan och låt vila.

Häll under tiden vatten och honung i pannan och skrapa loss stekresterna. Låt koka samman till en simmig konsistens. Tillsätt smör och hallonen (spara några till dekor) och koka ytterligare någon minut.

ANNONS

Skiva ankbrösten, häll över såsen och garnera med rosmarinkvistar och extra hallon.

Servera med potatisgratäng.

Snabbgravad lax med björnbär och ingefära

Till 4 portioner, 1-4 timmar

Den här laxen får inte bara en väldigt vacker färg, den går också betydligt snabbare att grava än vanligt.

cirka 200 g björnbär

2 msk salt

2 msk socker

1 dl vatten

1-2 msk riven ingefära

500 g skinnfri laxfilé, bör frysas innan

Att äta till

ruccolasallad

Mät upp salt, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt björnbär (spara några till dekor) och ingefära. Koka upp och låt sedan svalna.

Häll över vätskan i dubbla plastpåsar eller i en ziplock-påse och lägg i laxen. Förslut och massera in vätskan ordentligt. Lägg laxen på ett fat och ställ i kylen. Låt stå i 1-4 timmar. Vänd efter halva tiden.

Skär laxen i skivor och garnera med de sparade björnbären. Servera till exempel med en rucolasallad.

Att dricka till

Hallon Sour, STHLM Brewing Co (11882), 36:50 kronor.

Alkoholfritt: Roomi, Svarta vinbär – Aronia (1923), 71 kronor.

ANNONS