Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Den fiffiga fina fisken

”Alldeles för många har alldeles för stor respekt för fisk.”

Fisk är finfin snabbmat. I dag bjuder vi på några fiffiga fiskrätter som går fort att laga, men ändå är fulladdade med smak och finess.
Alldeles för många har alldeles för stor respekt för fisk. Och då menar jag i köket. De som lever i havet ska vi absolut respektera, annars har vi snart inga kvar.
Men när det gäller att tillaga fisk blir vi lätt ängsliga och tveksamma. Ändå behöver det inte vara några konstigheter alls. Det kan räcka med att fylla en fiskbuk med smör och örter, linda runt folie och låta hela härligheten gosa till sig i ugnen för att få en himmelsk matupplevelse. Djupfryst är en sann vardagsräddare, som gör det ännu lite enklare att laga ofta. Hellre djupfryst än ingen alls. Men om du nu köper färsk gäller det att se till att den doftar fräscht av hav och inte det minsta ”fiskigt”.
Men hur ska man då gå tillväga för att få smak och stuns på sina firrar? Jag vill gärna passa på att slå ett slag för att rimma. Det innebär egentligen bara att salta fisken och låta den ligga till sig en stund inför tillagningen. En enkel metod för fastare kött med lite extra smak. Funkar dessutom även på fryst. Sedan är det egentligen bara att ösa på med sådant man gillar och som passar till. Smör går förstås alltid hem – smält, skirat eller brynt. Citron och allehanda färska örter är andra fiskkompisar, liksom vitt vin.
Om det är något man bör passa sig för så är det att laga till den för länge. Torr fisk är tråkig fisk. Håll koll på när köttet börjar vitna i stället för att stirra dig blind på klockan. Ju lägre tillagningstemperatur desto mindre risk för att den ska bli torr.
Jag rekommenderar också att köpa fisk som är fångade i hållbara bestånd med miljögodkända metoder. Det är inte lätt att hålla reda på alla rekommendationer hit och dit, men spana efter MSC-märkningen så hamnar du på rätt sida. Du kan också gå in på WWF:s hemsida och söka efter deras fiskguide.
Men det viktigaste av allt är att våga. Kan du steka en biff kan du steka en fiskbit.

Mia Gahne/TT
 

Laxfilé med rostad broccoli och het kaprisvinägrett
Till 4 portioner, 35 minuter
Väldigt enkel, men ändå smakrik fiskrätt. Rostad broccoli är definitivt en godsak värd att prova.
cirka 500 g laxfilé (MSC-märkt)
1 stånd broccoli
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 jalapeño-chili
2 msk risvinäger
2 msk kapris

Dela broccolin i små buketter. Sprid ut dem på en plåt och ringla över olivolja. Salta och peppra. Ställ in i ugnen i 200 grader och rosta tills broccolin fått lite färg, cirka 12–15 minuter.
Gnid in laxfiléerna med lite olja, salt och peppar. Skjut broccolin åt sidan och lägg fisken på plåten. Baka i ugnen i cirka 10–15 minuter, beroende på hur pass väl tillagad du vill ha din fisk.
Kärna ur chilin om du inte vill ha det så starkt och finskär resten. Blanda med risvinäger och eventuellt lite salt (tänk på att kapris är salt). Låt stå i cirka 10 minuter tills chilin mjuknat en aning. Blanda i kapris och cirka 1 matsked olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med rostad broccoli och häll över kaprisvinägretten.

Fish finger sandwich
Till 4 portioner, 40 minuter
Klassisk brittisk pubmat och ett kul sätt att sätta tvist på helt vanliga fiskpinnar, som är förvånansvärt lätt att göra själv. Men hinner du inte går det så klart att köpa färdiga.
Fiskpinnar:
500 g fast vit fisk, t ex kolja, torsk eller sej (MSC-märkt)
salt
2 ägg, uppvispade
cirka 1 dl vetemjöl
100 g panko
1 citron, skalet
1 msk finhackad färsk dragon el 2 tsk torkad
smör
olja

Tillbehör:
2 dl yoghurt av grekisk typ
1/2 dl hackade pickles
1 tsk curry
1/2 tsk Worcestershiresås
örtsalt
Tabasco efter smak
hamburgerbröd
salladsblad

Salta fisken lätt och låt vila i 20 minuter. Torka av med hushållspapper. Skär till fiskpinnar av önskad storlek, helst tvärsöver fiskköttets fibrer.
Blanda yoghurt, pickles, curry och Worcestershiresås och smaka av med örtsalt och Tabasco. Låt stå i kylen och samla smak medan du gör resten.
Häll upp äggen i en djup tallrik, mjöl i en annan tallrik och i en tredje blandas panko, rivet citronskal och dragon.
Vänd fiskbitarna i mjölet, doppa dem sedan i ägg (skaka av överflödet emellan) och slutligen i pankoblandningen. Stek dem på medelvärme i smör och olja i 2–3 minuter på varje sida, tills ytan får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.
Värm hamburgerbröd och klä botten med salladsblad. Toppa med fiskpinnar och remouladsås. Kläm ihop och ät!

Snabbrimmad torsk med salviasvamp och baconpotatis
Till 4 portioner, 40 minuter
Idiotsäkert sätt att tillaga fryst torsk. Tillbehören kan du byta ut efter smak och säsong.
4 portionsbitar fryst torsk (MSC-märkt)
2 msk salt
8–10 små potatisar
70 g bacon
cirka 150 g valfri svamp
1 kruka salvia
1/2 tsk rökt paprikapulver
ev. olivolja
25 g smör (eller efter samvete)
1/2 citron
5–10 cocktailtomater, delade
nymalen svartpeppar

Klipp loss de frusna torskbitarna ur plasten. Lägg dem i en kastrull med salt och så pass mycket vatten att det täcker fisken ordentligt. Låt stå i 10–15 minuter.
Koka potatisen under tiden.
Ställ fiskkastrullen på plattan, sätt på lock och koka upp. Dra sedan bort från värmen och låt stå i 5–10 minuter.
Fräs bacon, svamp och plockade salviablad tills det får fin färg. Häll i den kokta potatisen, pudra över rökt paprikapulver, skaka om och blanda försiktigt. Tillsätt eventuellt lite olja om det verkar behövas.
Smält smöret tills det börjar dofta nötigt. Tillsätt rivet citronskal och pressad saft. Lägg ned tomaterna och blanda runt.
Lyft försiktigt upp torskbitarna och lägg upp dem på tallrikar. Fördela tomatsmöret över och servera med baconpotatisen.

Recept: Mia Gahne

Bilder: Jan-Erik Henriksson 

Mest läst