Deckardrottningen tillbaka på brottsplatsen

En kusligt belägen mosse vid en insjö, en plats dit folk sällan tar sig till. Där har Susanne Jansson förlagt en del av handlingen i sin spänningsroman ”Offermossen”.

ANNONS
|

Vi tog Susanne ut till själva ”brottsplatsen” i Svartedalens naturreservat.

Det blev en resa på slingrande grusvägar. Himlen lekte tittut med oss, de mörka molnen höll borta det kämpande solskenet. På vägens båda sidor fanns granar och tallar som säkert skulle kunna uppfattas som hotfulla i mörker. Framför oss flög hela tiden massor av citronfjärilar, gula vägvisare som förde oss allt längre in i reservatet. Det tog en stund på den guppande vägen innan vi kom fram.

En bit ovanför vägen fanns en rastplats. Nedanför en insjö fylld delvis med näckrosor. En bit därifrån själva mossen.


    Bild: Kicki Media
Bild: Kicki Media

Hennes första roman utspelas delvis på en ödslig plats där väderleken kan skifta blixtsnabbt och där det en gång i tiden begravdes offer till gudarna. Rykten säger att människor försvinner spårlöst där än i dag.

ANNONS

– När jag skrivit färdigt intrigen tog jag mig hit vid olika tider på dygnet för att känna av den gåtfullhet och mystik som finns i den färdiga berättelsen. Inspirationen fick jag bland annat av SVT:s program Vetenskapens Värld där ett av avsnitten hette ”Mosslik”, berättar Susanne.

Susanne Jansson har alltid älskat gåtfull spänning. Hon minns att hon som liten slukade hyllmetrar med Kitty-böcker.

– När jag var tror runt 13 år fick jag min första spänningsnovell publicerad i dåvarande tjejtidningen Starlet.

Hennes första relation till deckare – eller spänningsromaner som de oftare kallas i dag – var när hon 2011 vann en novelltävling som ingick i serien ”Mord på önskelistan” där hennes novell ”Huset vid skogens slut” vann förstapriset.

– Jag fick idén till ”Offermossen” redan för åtta år sedan. Men av tidsskäl blev det till en början bara sporadiska skrivarstunder. Det var först på slutet jag fick den tid jag behövde för att få allt på plats.

Framgången har inte uteblivit. ”Offermossen” är såld till mer än 20 länder, bland annat till USA.

Susanne är född och uppväxt i Åmål. Gymnasietiden tillbringade hon i Uddevalla där hon gick på reklam- och dekorationslinjen. Hennes första jobb efter skolavslutningen var på marknadsavdelningen på ett klädesföretag i Alingsås.

ANNONS

– Men jag kände snart ett behov av att skriva och fotografera och sökte mig 1995 till New York för en fotoutbildning. Jag fick arbete på Daily News och bland mina uppdrag var att fotografera av deras bildarkiv. Jag stannade i New York i två år.

När hon kom tillbaka till Sverige startade hon ett eget företag samtidigt som hon gick på kvällskurser på Poppius Journalistutbildning i Stockholm. I början av 2000-talet började Susanne sitt yrke. Vinsten i novelltävlingen 2011 blev startskottet för hennes debutroman. Framgången har gjort att hon nu för första gången kan koncentrera sig på det hon verkligen vill.

– Och det är att skriva romaner. Jag älskar att kunna sjunka ner i soffan och uppleva spänningen i en bok.

Susanne håller redan på med en ny spänningsroman. Men det blir med helt andra personer i händelsernas centrum.

– Jag trodde först att jag skulle göra en uppföljare men jag hade inte drivkraften att plocka in de figurerna i handlingen igen. Så den nya romanen jag håller på med blir helt annorlunda.

Susanne Jansson är lite hemlighetsfull. Och det är fullt förståeligt Men så mycket avslöjar hon att handlingen utspelas på Andra Långgatan i Göteborg. Inte långt från där hon själv har sin arbetsplats. Det handlar om en kvinna som flyttar in i egen lägenhet där en familj mördades för runt tjugo år sedan.

ANNONS

Susanne hoppas att den boken ska komma ut tidigasthösten 2018.

Fakta: Susanne Jansson

Ålder: 45 år.

Bor: I Lerum.

Yrke: Författare.

Familj: Man och två barn.

Hobby: Läser gärna kollegorna Johan Theorin och John Ajvide Lindqvist.

Fakta: Scandinavian Noir

  1. Under samlingsnamnet ”Skandinavian Noir” finns en uppsjö av älskade duktiga författare som slagit igenom både i Europa och USA. Det har också blivit inhemska filmer och TV-serier av exempelvis Stieg Larssons spänningsromaner, Henning Mankells Kurt Wallander-deckare, Leif GW Perssons böcker, Camilla Läckbergs Fjällbacka-svit och Hans Rosenfeldts ”Bron”. Listan skulle kunna göra mycket längre. Våra nordiska grannar har bidragit med bland andra Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen och Arnaldur Indriðason. Det finns givetvis många fler duktiga som platsar här. Den senaste är kanske Susanne Jansson.
ANNONS