De bästa flaskorna ur vårens exklusiva vinsläpp

ANNONS
|

Jim Barry Lodge Hill Riesling

179 kr | 75 cl | 12 % | SB 95409 | 2016 | Australien | Clare Valley | Vitt | 1200 flaskor | 7/10

Slankt, friskt och härligt syrligt. Här är ett piggt riesling från ett av Australiens allra minsta vindistrikt, där Jim Barry gör eleganta viner som detta. Gula plommon, citronskal och lime – så gott till den limemarinerade laxcarpaccion med parmesanflagor.

Duval-Leroy Blanc de Blancs Millésime Grand Cru

379 kr | 75 cl | 12,5 % | SB 99617 | 2006 | Frankrike | Champagne | Vitt | 3000 flaskor | 9/10

ANNONS

Denna årgångschampagne från familjeägda Duval-Leroy med kvinnliga vinmakare och VD, doftar ljuvligt av brioche med makalös ungdomlig fräschör, finess och ett mjukt gräddigt slut. Godaste aperitifen! Och perfekt present till champagneälskare (som jag!).

Soave-Bertani

119 kr | 75 cl | 12,5 % | SB 99249 | 2014 | Italien | Soave | Vitt | 2400 flaskor | 6/10

Tänk dig att solen värmer och du tar ett svalt glas av lättsamhet med anspråkslös ton av päronsplit, örter och vanilj. Ja, som detta slanka vin på 100% garganega från kullarna kring Soave. Drick till en räkceviche med mango, chili och lime, till exempel.

Château Filhot

169 kr | 37,5 cl | 14 % | SB 1341 | 2002 | Frankrike | Sauternes | Vitt | 1200 flaskor | 7/10

Till ostbrickan med salt, smakrik blåmögelost. Eller varför inte till påsktårtan med citronkräm och nötter. Ett riktigt ljuvligt sauternesvin där sirapssöta aprikoser, nougat, nötter och botrytis, ädelröta blandas till en elegant, karaktärsfylld enhet.

Umathum Rosa Burgenland

139 kr | 75 cl | 13 % | SB 90119 | 2016 | Österrike | Burgenland | Rosé | 1200 flaskor | 9/10

Inget är så vårligt som ett riktigt gott rosévin. Från Frauenkirchen i Österrike kommer detta nätta, alldeles strålande exemplar med doft av solmogna röda bär från trädgården, örter och perfekt fräschör. Gott till den vårliga buffén med salladsprimörer.

ANNONS

Dolcetto d’Alba

134 kr | 75 cl | 14 % | SB 91213 | 2015 | Italien | Dolcetto d’Alba | Rött | 1800 flaskor | 7/10

Dolcetto odlas i norra Italien, och är vanlig i Piemonte. Den ger personliga, ofta lite oborstade viner som detta, med drag av knappt mogna blåbär, körsbär, örter och en aning ek. Prova till en rödbetssallad med saltsyrlig fetaost och pepprigt bitter ruccola.

Cercius Rouge

129 kr | 75 cl | 15 % | SB 92330 | 2014 | Frankrike | Côtes du Rhône | Rött | 3600 flaskor | 7/10

Lammstek till påsk? Här är vinet med härlig doft av mogna, söta mörka bär, örter och lätt anstrykning av choklad i generös och inbjudande stil. Ett vin på övervägande grenache plus lite syrah, som trots den höga alkoholhalten förmår hålla balansen väl.

Bandol Rouge Château Vannières

229 kr | 75 cl | 13 % | SB 99072 | 2013 | Frankrike | Bandol | Rött | 1200 flaskor | 8/10

Bandol är kvalitetsdistriktet nummer ett i Provence. Detta vin är gjort på mestadels mourvèdre och bjuder på en mogen ton av körsbär och mörka plommon med rostade drag. Lägg det ört- och vitlöksmarinerade påsklammet på grillen till!

ANNONS

Wallace

169 kr | 75 cl | 14,5 % | SB 90532 | 2015 | Frankrike | Barossa Valley | Rött |1800 flaskor | 8/10

Sötbärigt och generöst med förbluffande återhållen doft. Körsbär, röda vinbär och lite hetta på slutet, som ger skjuts. Mycket av det mesta. Till grillade godsakerna, pulled pork med syrad rödlök på 78% shirax, resten grenache från gamla stockar, minst 60 år gamla.

Dehesa La Granja

119 kr | 75 cl | 14,5 % | SB 91236 | 2011 | Spanien | Castilla y León | Rött | 6000 flaskor | 6/10

Från en 800 hektar stor gård med både vinodling, djurhållning och vanligt jordbruk i spanska Zamora kommer ett matvänligt vin med mogna, söta bär, örter och rostade ekfatstoner. Gör en påskrostbiff med krämig rotfruktsgratäng och rödvinssås till.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

ANNONS