Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/4

Dags för de ljusrosa sunda kräftskivorna

”Havskräftor är oväntad nyttig mat”

De är milda, läckert ljusrosa och himmelskt goda. Havskräftans tid är nu. Bjud till fest med havets kejsare på bordet.
Döm om min förtjusning när jag upptäckte att det var extrapris på havskräftor i fiskdisken. Jag köpte på mig hela rasket och gick loss med buller och bång i köket. Det blev en fest som hette duga.
För havskräftor kan faktiskt få vem som helst på gott humör (förutom skaldjursallergiker förstås…). De är så enormt ståtliga i sin uppenbarelse och bjuder på den där fantastiska egensinniga korsningen av havets sälta och skaldjurens sötma. Betydligt mildare än ”vanliga” kräftor, det vill säga signalkräftor från sötvatten. Och framför allt på västkusten går kräftskivorna snarare i blekrosa än signalrött.
Havskräftan kallas även för kejsarhummer, ett nog så pampigt namn. Den är också släkt med just hummern. Hanarna kan bli upp till 25 centimeter långa medan honorna brukar stanna vid 17 centimeter. De fiskas framför allt med burfiske och förekommer bland annat i Nordsjön, Skagerack, Kattegatt och norra delarna av Öresund.
Fram till i början av 1900-talet var havskräftor definitivt inget man vill ha i fångsten. Tvärtom kastades de överbord fortare än kvickt. Det var först på 1930-talet som det började bli populärt att äta havskräftor på våra breddgrader, en efterfrågan som ökade efter andra världskriget. På senare år har dock fisket av havskräftor minskat något. Danska och svenska fiskare har gått samman för att få havskräftfisket MSC-märkt (certifierat hållbara yrkesfisken), och numera anses havskräftfiske som miljömässigt hållbart, så länge de inte är trålfångade. Det finns även Krav-märkta havskräftor i handeln.
Havskräftor är dessutom oväntat nyttig mat. Det räcker med att äta 100 gram för att få i sig nästan hela dagsbehovet av selen, vilket är en antioxidant som är bra för nervsystemet, ämnesomsättningen och immunförsvaret. Havskräftan innehåller dessutom hela 24 procent protein, ungefär samma mängd som i nötkött, en byggsten som är viktig för de flesta av kroppens funktioner.
Det finns med andra ord många anledningar att ställa till med ljusrosa kräftfest i helgen. Lägg dem på grillen, hacka ned dem i en tartar eller låt dem pigga upp pastakoket. Eller njut dem rätt upp och ned i glada vänners lag.

Mia Gahne/TT
 

Grillade havskräftor med dragonsmör och fänkålssallad
Till 4 portioner, 30 minuter
Havskräftor är supergoda att grilla. Servera gärna med den här fräscha salladen och ett underbart dragonsmör.
8 havskräftor, råa eller kokta
50 g rumsvarmt smör
1 msk hackad färsk dragon
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk Pernod eller Ricard
1 citron

Sallad:
1 fänkålshuvud
1 knippa grön sparris
1 knippa rädisor
1 citron, skal och saft
olivolja
färsk dragon eller fänkålsdill som dekor
flingsalt
nymalen svartpeppar

Börja med salladen: Skiva fänkål, sparris och rädisor så tunt du kan, gärna med mandolin eller osthyvel. Droppa över lite citronsaft och olja. Varva grönsakerna. Strö över dragon eller fänkålsdill, rivet citronskal, salt och peppar.
Dela havskräftorna på längden. Ta bort tarmen och magsäcken som finns alldeles bakom ögat, allt annat ska vara kvar i skalen. Knäck klorna lätt med nötknäppare.
Blanda smör, dragon, vitlök, Pernod (eller Ricard) och rivet citronskal. Pressa i lite citronsaft och smaka av med flingsalt. Bred smöret på kräftköttets snittyta.
Grilla kräftorna hastigt med skalet nedåt. Köttet skall bara precis stelna och vitna men behöver inte få någon direkt grillyta, då kan det bli segt.
Servera havskräftorna ovanpå salladen.

Tartar på havskräftor med asiatiska smaker
Till 4 personer, 15 minuter
Har du gott om havskräftor blir det här en synnerligen läcker liten förrätt.
cirka 20 havskräftor, kokta
1 äpple
1/2 tsk wasabi (finns i asiatiska hyllan)
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk finhackad gräslök
1/2 citron
2 msk vegetabilisk olja
1 msk japansk soja

Garnering:
80 g röd rom
ärtskott

Skala och hacka havskräftorna. Kärna ur och tärna äpplet fint. Häll upp alltsammans i en skål och rör i wasabi, ingefära och gräslök. Pressa i lite citronsaft, tillsätt olja och soja. Smaka av.
Forma fyra ”biffar” och lägg upp på assietter. Garnera med rom och ärtskott.

Linguine med heta havskräftor
Till 4 portioner
En härlig pastarätt med skön chilikick. Observera att det ska vara starkt, det gör sig så bra till den gräddiga såsen.
cirka 10 havskräftor, kokta
olivolja
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1/4-1/2 tsk chiliflakes
salt
nymalen svartpeppar
1 1/2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
5 dl hummerbuljong (fond + vatten)
1 1/2 dl vispgrädde
400 g linguine eller spaghetti
bladpersilja

Knäck kräftklorna lätt med nötknäppare. Skala resten (spara skalen) och skär stjärtarna i lite mindre bitar.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs kräftskalen i ett par minuter. Sänk värmen, tillsätt lök, vitlök och chiliflakes. Salta, peppra och stek löken mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpurén och låt dra i 2 minuter. Späd med vin och hummerbuljong. Låt koka utan lock tills cirka 2-3 deciliter vätska återstår. Sila. Tillsätt grädde till buljongvätskan och låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar. Så här långt kan du förbereda.
Koka pastan ”al dente”. Låt rinna av, men spara en kopp kokvatten. Rör ned kräftstjärtarna i såsen. Blanda sås och pasta. Tillsätt lite kokvatten om det verkar för torrt. Häll upp pastan i djupa tallrikar. Garnera med persilja och kräftklor.

 

Mest läst