Konstnären och behandlingsassistenten Cecilia Nilsson framför sitt konstverk Moments i Hasselbladshuset. På fredag är hon aktuell på Konstnärernas Kollektivverkstad under Kulturnatta i Göteborg.
Konstnären och behandlingsassistenten Cecilia Nilsson framför sitt konstverk Moments i Hasselbladshuset. På fredag är hon aktuell på Konstnärernas Kollektivverkstad under Kulturnatta i Göteborg. Bild: Elisabet Omsén

Cecilia stöttar socialt utsatta – med konst som verktyg

Hon är konstnären som tror på alla människors inneboende kraft och att det genom skapandet går att höja självkänslan.
– Det finns människor som måste måla för att överleva, menar den etablerade konstnären Cecilia Nilsson med offentliga utsmyckningar i bland annat entrén till Hasselbladshuset.

ANNONS

I sina kurser för socialt utsatta personer utgår hon från där klienterna befinner sig i sitt eget målande. Hon känner in hur de jobbar och coachar dem att utveckla sin teknik och kreativitet utifrån det. Tillsammans lyfter och förfinar de för att på så sätt höja kursdeltagarens självkänsla.

– Det smittar av sig och gör det enklare att ta tag i tuffare delar av livet, säger hon.

Cecilia Nilsson har lång erfarenhet av att jobba kreativt med människor som av olika anledningar befinner sig i besvärliga situationer.

Engagerade sig för hemlösa

I Stadsmissionens projekt Gatljus engagerade hon sig för hemlösa. Genom föreningen Hand i Hand hjälpte hon tonåringar att bearbeta trauman efter sexuella övergrepp. Rågården rättspsykiatri och Kriminalvården är tidigare uppdragsgivare där hennes skapande verksamheter gav klienter möjlighet att genom konsten komma i kontakt med känslor och upplevelser som annars kan vara svåra att sätta ord på.

ANNONS

Hennes egen utveckling har gått genom intresset för kläder och textilier på utbildningar som Tillskärarakademin och Handvävningsprogrammet i Borås. Lärdomen var att hon inte ville hålla på med brukstextilier, det funktionella.

– Jag vill se framåt, utveckla mot framtiden, säger hon.

Prestigefullt uppdrag

Redan efter examen fick Cecilia Nilsson det prestigefulla uppdraget att inför Världsutställningen i Hannover 2000, tolka kopplingen mellan natur och teknik i tio meter stora installationer av metall och plexiglas.

– Det var ett stort projekt direkt efter skolan och som relativt nybliven mamma, konstaterar hon.

I dag har hon hittat sitt absoluta favoritmaterial: emalj. Det är tungt, det är varmt, plåtarna är bastanta och man bränner i en stor ung i 900 grader. I arbetet använder hon hela kroppen.

– Det är en förlust att våra gamla hantverksyrken har försvunnit.

Cecilia Nilsson menar att vi byggt ett samhälle där människor ska vara stöpta i samma form för att passa in, de som inte gör det tillskriver vi diverse diagnoser och medicinerar för att göra deras personligheter mera lätthanterliga. De gamla hantverksyrkena var meningsskapande för den här gruppen individer.

– I stället skapar vi artificiella jobb på speciella ställen så att folk ska ha något att göra. Det blir en konstruerad tillvaro.

ANNONS

Kan ersätta diagnoser och mediciner

Cecilia Nilssons erfarenhet är att rätt aktivitet i kombination med terapi kan ersätta diagnoser och mediciner. Vilket också skulle minska utanförskapet och kriminaliteten som många gånger är kostsamma bieffekter.

Sedan två år arbetar Cecilia Nilsson på akutboendet Nya Tillfället som drivs av Göteborgs stad för personer i akut hemlöshet. I våras flyttade de in i nya lokaler, där en procent av budgeten i enlighet med bestämmelsen för statliga och kommunala byggnationer, var avsatt till konstnärlig utsmyckning. Normalt erbjuds dessa prestigeuppdrag till etablerade konstnärer, men Cecilia Nilsson tog upp kampen för att ge boende på Nya Tillfället möjligheten att bidra. En av klienterna, Jim Holster, hade i de gamla lokalerna målat sitt liv på väggarna i sitt rum.

– Det var en kamp att få ledningen att se skatten i målningarna och inte betrakta det som skadegörelse.

Till slut fick hon igenom sin idé och tillsammans med Jim Holster monterade hon ned tapeterna och återskapade en väggfast installation som numera pryder matsalen på Nya Tillfället. I gymmet hänger Andreas Remnérs, med rötter i graffitikulturen, verk. För Andreas Remnér, som hunnit flytta till ett behandlingshem, var det en utmaning att som nykter hitta in i kreativiteten.

Trots allt Cecilia Nilsson lyckats driva igenom, är det en daglig strid att öka förståelsen för vad konst kan och ska vara.

ANNONS

– Jag utvecklas enormt mycket genom mitt samarbete med människor i kris.

I sitt arbete kommer Cecilia Nilsson i kontakt med konstyttringar hon själv aldrig hade provat på. Det berikar.

– Resultatet är så mycket större än det man ser på pappret.

Cecilia Nilsson

Ålder: 51 år.

Familj: dottern Molly, 23 år, bor i Mexiko.

Bor: Linnéstaden, Göteborg.

Yrke: konstnär och behandlingsassistent.

Aktuell: Kulturnatta i Göteborg på Konstnärernas Kollektivverkstad den 19 oktober.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS