Uppdrag: att förändra världen. Det är Cecilia Malmströms egen devis. Och hon har makt att göra skillnad i sitt arbete som EU:s handelskommissionär.
Uppdrag: att förändra världen. Det är Cecilia Malmströms egen devis. Och hon har makt att göra skillnad i sitt arbete som EU:s handelskommissionär.

Cecilia Malmström mitt i makten

ANNONS
|

Det är en råkall novemberförmiddag i Bryssel. Cecilia Malmström berättar stolt om det stora handelsavtal mellan EU och Kanada som hon arbetat fram under flera år. Och att hon nyligen kunde hålla sig för skratt. Belgiens valloner var nära att tippa hela avtalet över kanten. Det slutade med en nervpressande fördröjning på tio dagar innan det kunde skrivas under.

Under tiden gick Cecilia Malmströms telefon varm på elfte våningen i EU-kommissionens högkvarter Berlaymont. Europas potentater undrade hur det skulle bli. Hennes budskap var: Hakuna matata – det ordnar sig. Men då visste hon inte att Trump skulle vinna valet i USA och att EU-samarbetet skulle skakas ordentligt i sina grundvalar.

ANNONS

Strax därefter reste hon över Atlanten för att möta Obama-administrationen. I sin roll är hon representant för samtliga 28 EU-länder. Andemeningen var att inte riva upp det man hittills kommit överens om i det stora handelsavtalet (TTIP) mellan EU och USA. Utan att säkra de punkter man var överens om.

Från Trumps sida: Nada. Noll. Total tystnad. I slutet av januari rev han upp ett annat handelsavtal, TTP, något som kan tolkas som att den nya presidenten ändå har för avsikt att göra verklighet av sina vallöften.

– Som det ser ut nu ligger TTIP i frysboxen, så får vi se om och när det kan komma att tinas upp. President Trump har så här långt inte sagt vilka ambitioner han har på det området. Men signalerna är oroande, det är inte höga tullar och mer protektionism som världen behöver, säger hon när vi för saken på tal.

I denna yrkesroll i denna tid skulle vem som helst gå ner på knä, men Cecilia Malmström fortsätter oförtrutet med ett tjugotal andra avtal - från Japan, till Mexiko, Australien och Vietnam.

Vad är det som driver dig?

– Inget annat än att förändra världen och kämpa mot orättvisor och stå emot de mörka krafterna, svarar Cecilia Malmström rappt och ger mig en pillemarisk blick.

ANNONS

Jag träffar kommissionären hemma i Göteborg. Staden visar sig från sin bästa sida; sol, lätt bris och fem grader. Folk hastar från spårvagnen, över Drottningtorget, med resväskor och brått i stegen.

Om några timmar ska hon möta upp sina trettonåriga tvillingar. Hela familjen flyttade till Bryssel för sex år sedan, men de återvänder till sitt hem på Hisingen med jämna mellanrum.

– Det jag saknar mest i Bryssel är havet och att få andas frisk luft, säger Cecilia Malmström som sällan missar en långpromenad längs kajen när hon är hemma.

Samhällsintresset och kampen för mänskliga rättigheter går som en röd tråd genom hennes liv. Det var en av anledningarna till att hon ville bli korrespondent. Nu blev det samhällsvetarlinjen, med u-landskunskap vid Göteborgs universitet i stället. Två tidiga arbeten gav henne en viktig insyn i andras vardag: arbetet som skötare på Lillhagens sjukhus och jobbet som nämndeman vid Göteborgs tingsrätt.

– Där träffade jag andra människor än de som fanns i min ganska skyddade uppväxt, säger Cecilia, som växte upp med mamma, pappa och lillasyster i Åkered i västra Göteborg.

Hon beskriver sig som en vanlig tjej, men en duktig tjej. En bokslukare som pluggade på bra i skolan. Det betyder inte att hon var en hemmaflicka under tonåren – hon kunde festa loss på stans svartklubbar som andra 17-åringar. Vi pratar åttiotal, hon gick på samhällslinjen på Schillerska gymnasiet och politiken hade ännu inte kommit in i hennes liv.

ANNONS

Hennes mamma var lågstadielärare och pappan civilekonom på SKF. Cecilia var nio år när han fick jobb i Paris och hela familjen flyttade dit. Hon gick i en internationell skola med barn som hade andra referenser än hon själv. Många av klasskamraterna hade mor- och farföräldrar som dött i kriget.

– Det lärde mig att det finns en annan historia än den trygga svenska, säger

Cecilia Malmström som under den här tiden lade en grund för att tala flera språk flytande.

Hon gjorde flera modiga försök att komma in på Journalisthögskolan – utan resultat. Tur var väl det, för det var när hon läste statskunskap i Göteborg som hon mötte politiken i form av Folkpartiets ungdomsförbund. Något som präglat hennes liv, inte minst för att flera av kursarna fortfarande är hennes bästa vänner.

– Vi har hållit ihop i vått och torrt. Utan dem skulle jag inte ha överlevt. De skiter i om jag är kommissionär eller sitter i kassan på ICA. Jag är jag, förklarar Cecilia Malmström frankt.

Hennes politiska cv har en rak kurs - uppåt. Redan 1991 stod hon med sitt namn på en kommunal valsedel för Folkpartiet. Tio år senare satt hon i Folkpartiets styrelse. 2007 valdes hon till vice partiordförande efter Jan Björklund. Och det märks att hon haft anledning att fundera på frågan om hon kommer att bli liberalernas nästa partiledare. Svaret kommer snabbt: Nej.

ANNONS

– Att vara partiledare är inte min grej. Det krävs ett speciellt sorts virke för det. Det finns en nivå i samtalsklimatet i dag med vidriga påhopp mot människor som försöker kämpa, menar Cecilia Malmström.

Fram till 2010 var hon EU-minister i statsrådsberedningen. Samma år tackade hon ja till arbetet som EU-kommissionär. Först en femårsperiod med ansvar för bland annat asyl- och migrationsfrågor. Och nu som handelskommissionär.

Trots många år i rampljuset verkar Cecilia Malmström inte tappat fotfästet eller blivit avtrubbad. Även om hon helst undviker strålkastarna rör hon sig mellan makthavare världen över. Hon är lågmäld om sina bedrifter, men det finns saker som hon gärna lyfter fram. En av dem är att hon är en av få kommissionärer med ett jämställt kabinett.

– Handel är traditionellt ett manligt område, men jag försöker i den mån jag kan påverka. Jag är uppvuxen i en stor och brötig familj med många starka kvinnor och vill gärna vara en förebild. Jag kallar mig en stolt feminist.

Enligt egen uppgift lyfter hon närmare 180 000 kronor i månaden för sitt arbete som kommissionär. Arbetspassen ligger på upp till 80 timmar i veckan. Därför är lördagarna i stallet med barnen heliga. Hon försöker komma hem så ofta det går mellan resorna för att förhöra tvillingarna på läxorna och följa dem till skolbussen vid sextiden på morgonen.

ANNONS

– Det här är inget hälsosamt liv. Kroppen orkar inte i längden. Du sover lite och du äter dåligt och du har en hög stressnivå, säger Cecilia Malmström och tillägger snabbt att hon träffar väldigt många intressanta människor och har stor en möjlighet att påverka.

Men hon märker själv att hon blivit mer otålig med åldern och lite grinigare till humöret under året som just gick.

– Det har varit ett jobbigt år globalt. Jag tror världen behöver ta en paus nu.

Europa är skakigt. Populismen växer.

– Det finns en osäkerhet om vad världen och EU står inför. Det är därför många väljer att lyssna på ledare som pekar med hela handen, tror Cecilia Malmström, som menar att 2017 verkligen är ett avgörande år. Kommer vi att samla oss i EU och kunna ta stora beslut om migrationsfrågor?

De senaste signalerna från den amerikanske presidenten i flyktingfrågan är inte positiva.

– Att blockera flyktingar från att söka skydd när vi har den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget är inte alls i enlighet med amerikansk tradition. För att inte tala om att det antagligen bryter mot Genevekonventionen. Dessutom är utpekandet av en hel religion mycket oroväckande och riskerar att gynna extremisterna.

ANNONS

Samtidigt ser hon ett scenario där USA kan visa sig svagt, där EU kraftsamlar sig och där folk säger nej till populismen. Men det är inte bara Trump som avgör den närmaste framtiden. I Europa kommer både Tyskland, Frankrike och kanske Italien att hålla val nästa år. Och på det kommer Brexit.

– Det blir en svår skilsmässa efter 43 års äktenskap. Det kommer att påverka EU och det är kortsiktigt inte bra för Sverige heller. Storbritannien är en viktig handelspartner och en av våra viktigaste allierade, säger Cecilia Malmström som kommer att fortsätta med att hålla fanan högt med en ambitiös handelspolitik.

För hennes egen del går uppdraget i EU ut första november 2019. Då är hon 51 år och barnen har stått inför ett gymnasieval. Det kan betyda en flytt för familjen. Själv längtar hon efter mer tid, kanske att arbeta ideellt med flyktingar eller hemlösa människor.

– Jag kan inte vara mentalt någon annanstans nu. Men jag kan tänka mig att återgå till att undervisa på universitetet i framtiden, säger Cecilia Malmström.

Cecilia Malmström

Ålder: 48 år.

Bor: Bryssel och Göteborg.

Familj: Man och 13-åriga tvillingar.

Bakgrund: Statsvetare, ledamot av Europaparlamentet 1999–2006, Sveriges EU-minister 2006-2010, EU-kommissionär sedan 2010.

Aktuell: Handelskommissionär i EU. Förhandlar för EU:s räkning i bland annat WTO, samt kring handelsavtal med Japan, USA och Kanada. (Med att få till stånd det största handelsavtalet någonsin: TTIP, mellan EU och USA.)

3 måsten på resan:

En bok

”Har alltid en bok i väskan, ifall flyget blir försenat. Jag läser 40-50 romaner om året. Böckerna är ett sätt att rensa hjärnan.”

Anteckningsbok

”Ifall jag kommer på en bra idé. Det här året har det varit många 50-årskalas. Jag har fått ned både sångtexter och födelsedagstal.”

Sjal

”Min svarta kashmirsjal som jag fått av min svägerska. Den har jag över axlarna när jag flyger.”

ANNONS