Villavagnslivet är billigt, kravlöst och fritt

ANNONS
|

Deras nyköpta villavagn var i dåligt skick när de köpte den år 2000. Det dröjde inte lång tid innan de bytte ut den mot en bättre begagnad för 35 000 kronor. Den lyftes på plats över de höga björkarna, med en lyftkran.

Margreth beskriver tillfället.

– Det såg fantastiskt ut när den kom nedseglande, som från himlen. Jag minns två småkillar som cyklade förbi några dagar senare. Den ene var mäkta imponerad, skrävlade lite och sa till kompisen att vår villavagn kom hit med helikopter.

ANNONS

Skyddande häck

Bakom en skyddande cypresshäck och några stora björkar, står den ljusgrå villavagnen. Vi sneddar in mellan buskarna och möts av Margreth i en solstol under den skuggande björken. Hon sitter och läser medan Karl som älskar solen, iförd halmhatt, klipper bort de utblommade rosorna med sekatören.

Utanför ingången, har de lagt trätrallar, de fått av goda vänner, som inte behövde dem längre. Ingen av dem gillar slit och släng. Båda tycker om att ta hand om saker andra inte vill ha längre.

På berget har de byggt upp en liten träveranda för frukostplatsen och nere på gräset finns ytterligare en sittgrupp, för trevlig middagssamvaro i goda vänners sällskap. Ett litet tvättställ, för morgontvätten, står strategiskt placerat. Strax intill står krukorna med mangold och olika örter. Lite längre bort ett skjul, som fungerar både som förråd och kök. Här finns skafferi, spis med ugn, kylskåp och diskho.

ANNONS

Överhängande tak

– Sedan några år har vi ett överhängande tak, så att vi inte blir blöta om baken när vi lagar mat. Det här köksskjulet upptäckte vi först efter att vi bestämt oss för villavagnen. Det blev en guldkant på det hela, säger Margreth.

Det här boendet passar dem bra eftersom hyran är rimlig och det inte krävs något egentligt underhåll, såsom en sommarstuga hade krävt. De tycker om att resa och det gör inget om vagnen inte används på ett tag. Ett år var de både i Argentina och i USA och utnyttjade den inte det året. Regnar det åker de lätt in till Göteborg med buss som stannar strax utanför området och sedan pendeln från Kungsbacka.

– Bättre än så här går det inte att bo, säger Karl och Margreth nickar medhåll.

Sommarkollektiv

ANNONS

De har tidigare bott i sommarkollektiv i trakten av Hunnebostrand. Femton familjer delade på ett ålderdomshem, hade mat- och städschema. Det passade dem den perioden av livet, men med tiden blev det lite för mycket folk att umgås med. Båda har många sociala kontakter i sitt yrkesliv och en stor bekantskapskrets. De vill helst ha lugn och ro på fritiden.

För Hills började boendet på Rörviks camping med en 50-årsfest år 2000. Margreth satt bredvid skådespelaren och coachen Wiveka Warenfalk och pratade med henne om var man bor på somrarna. När Wiveka berättade att hon hyrde en plats på Rörviks camping och att hon bodde i en villavagn, tyckte Margreth att det lät spännande. När hon också fick reda på att en villavagn var till salu just precis då, spetsade hon öronen lite extra. Hon berättade för Karl om samtalet och följande dag åkte de till Rörvik för att syna boendet.

– Vi blev förtjusta i miljön och slog till direkt.

Rörviks camping ligger på Onsalahalvön alldeles vid havet. Här är ett böljande grönt landskap med stora gräsmattor där husvagnarna och villavagnarna står. Delar av området är kuperat och följer vi en liten stig upp på ett av bergen finns avskilda platser i små skogsdungar. Utanför en av villavagnarna förbereds det för fest. Glada skratt blandas med smågläfs från en liten vovve som är en Shih tzu och visar sig heta Karin. Här bor Margareta Lindén-Lysell. Hon kom hit 1998, då var hon nyseparerad. Systern med familj hade en villavagn här.

ANNONS

Kuskade runt

– Då hade jag varit van vid husvagn sedan många år, vi kuskade jämt ute på vägarna. När jag skilt mig tyckte jag att det var trevligt med närheten till min systers familj, det fanns en plats som var ledig och jag flyttade in.

En stor fördel var att det var pendlaravstånd från Göteborg. Margareta kunde åka ut efter jobbet som undersköterska på akutintaget på Östra sjukhuset. Regnade det på ledigheten, var det också bara att ta sig in till staden.

Två år senare träffade hon sin nuvarande man Kent Lindén som också hade ett förflutet som campare. Först ställde Kent sin husvagn här, som var i lite bättre skick än Margaretas. Senare, när de insåg att de inte ville åka på vägarna mera, köpte de en villavagn tillsammans. Kent har byggt ut villavagnen som är på 32 kvadratmeter och har tre rum och kök, med ett förrum på 15 kvadrat. De har en liten träbro på tomten, en diskbod, ett verktygsförråd och ett cykelförråd. Högst uppe på berget är deras altan och sträcker de på nacken, när de sitter där ser de havet.

ANNONS

Salta bad

Margareta har bjudit några av sina äldsta vänner och arbetskamrater på middag med salta bad. Kent tillagar maten till sällskapet, på grillbänken han själv har konstruerat och är mäkta stolt över. Det är ett bås i trä med praktiska hyllor att ställa kryddor på. En grillhäll omger två vanliga runda grillar.

– Av den billigaste sorten man köper på bensinstationer, bara att byta ut, säger Kent.

De flesta på Rörvik har liksom familjen Lindén-Lysell sin vagn som ett permanent fritidshus, mellan 15 april och 15 september och återkommer år efter år. Det finns de som har bott här i över trettio år. Många umgås med grannarna och varje säsong pågår en bouleturnering på Rörvik. Men var och en gör som de själva vill, det finns inget tvång att vara med om de allmänna aktiviteterna.

ANNONS

Från början, och då talar vi om slutet av 1950-talet, fanns det bara en lantgård här och de första husvagnarna som kom hit fick stå i hästhagen bland hästarna och utan el och vatten. Markägaren lät så småningom sätta in ett par vattentoaletter i ladan. Sedan Åke Larsson tog över efter sin pappa, på 1980-talet har campingen byggts ut rejält. I augusti 2009 när vi besöker platsen, finns här elva villavagnar, 60 husvagnar och ett antal tält av mera dagsländekaraktär. Med åren har det blivit betydligt bättre ställt med bekvämligheterna. Alla har el och vatten framdraget till sina vagnar. Separata hus är försedda med toaletter och duschar.

Små glaspärlor

Ingången till Hills villavagn har ett draperi med små glaspärlor i olika färger. Vardagsrummet går i gult, orange och rött och har orientaliskt inspirerade tyger och detaljer. Mitt i vagnen finns ett matbord som går att förvandla till en dubbelsäng för riktigt små typer. Här brukar barnbarnen sova, när de är på besök.

ANNONS

– Tre barnbarn var här under värmeböljan i början av juli, då bodde vi i princip nere vid havet och Kalle och jag blev som skållade tomater. Det tog ett tag innan vi hämtade oss från strandlivet.

Längst in i vagnen har Margreth och Karl ett kombinerat sovrum och arbetsrum. Från dubbelsängen ser de ut i det gröna genom ett stort fönster. I det minimala utrymmet som blir över i rummet finns en liten väggupphängd bordskiva för datorn och en stol. Där sitter ibland Margreth uppkopplad med mobilt bredband och skriver på sitt forskningsarbete på Pedagogen. Karl som arbetar som lärare på Nordiska folkhögskolan i Kungälv arbetar helst inte när han är ledig.

ANNONS