Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Till vänster, Håkan Larsson boendeekonom på Villaägarnas riksförbund. Till höger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: TT, Villaägarnas riksförbund.
Till vänster, Håkan Larsson boendeekonom på Villaägarnas riksförbund. Till höger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: TT, Villaägarnas riksförbund.

Villaägarna om ministern: "Gör absolut ingenting"

Bankerna fortsätter att ha historiskt höga marginaler på bolån. Nu riktar Villaägarna skarp kritik mot finansmarknadsministern. – Per Bolund beklagar sig men där stannar det, han gör absolut ingenting, säger Håkan Larsson hos Villaägarna.

Bakgrunden är Finansinspektionens (FI) senaste rapport som visar att bankernas marginal på bolån, det vill säga vad de tjänar på lånen, fortsätter att ligga på historiskt höga nivåer.

LÄS MER: De tjänar mer än nånsin på kundernas lån

Håkan Larsson är boendeekonom på intresseorganisationen Villaägarnas riksförbund. Han är allt annat än imponerad av finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) insatser för att förhindra storbankernas höga vinster.

– Jag är ganska besviken, jag hade förväntat mig mer, säger han.

Dålig konkurrens

Marginalen har successivt ökat sedan finanskrisen, då den stundtals låg nära noll. Sedan marginalerna började mätas ligger snittet på 0,95 procent, enligt Villaägarna.

– Nu är det extremt och det visar att det finns bekymmer på den här marknaden, säger Larsson.

Enligt FI beror den fortsatta ökningen av marginalerna på att bankernas finansieringskostnad minskade under kvartalet, samtidigt som utlåningsräntorna inte minskade i samma omfattning.

Borde agera

Håkan Larsson menar att situationen beror på att de fyra storbankerna dominerar marknaden och att det är svårt för en vanlig bolånekund, utan ett stort sparkapital, att förhandla om boräntan.

Villaägarna tycker att den statliga banken SBAB måste användas som verktyg för att pressa räntorna.

– Det är därför man har en statlig bank och de har gått in och agerat lite prispressare på de korta räntorna men inte på de längre, där ligger de högt, säger Larsson.

Bolund har helt annan bild 

Finansmarknadsministern slår ifrån sig kritiken från Villaägarna.

– Jag delar inte den. Jag tycker vi har visat att vi är aktiva och tycker att vi ställer krav just för att bankerna ska tvingas redovisa och ge bättre information till kunderna, säger Per Bolund (MP).

Från regeringshåll säger man att dagens siffror är en fortsättning på en ganska lång trend.

– Jag kan förstå att det stickor i ögonen på många bolåntagare att marginalerna stiger och stiger, säger Per Bolund.

Enligt Bolund försöker regeringen och myndigheterna att ge konsumenterna bättre verktyg för att förhandla fram bättre villkor. 

– Men det kräver också av konsumenterna att man försöker vara aktiv och att man gör vad man kan själv för att förhandla med olika banker, säger Bolund.

Fakta: Bankernas bolåneräntor

Bank Tre månader 2 år 5 år

SBAB 1,44 1,56 2,25

Danske Bank 1,48 1,59 1,98

Skandia 1,52 1,60 2,00

SEB 1,55 1,53 1,83

Swedbank 1,59 1,66 1,88

Handelsbanken 1,65 1,61 1,93

Nordea 1,70 1,69 2,09

Räntorna avser faktiska avtalade snitträntor i juli.

Källa: Bankernas hemsidor

Läs mer om Bolån
Mest läst