Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/10

Vill bli president – men bor redan som en kung

När Donald Trump vill imponera på kungar och regeringschefer tar han dem till sin privata våning i Trump Tower på Manhattan. Med guld och överdådig prakt får den Vita Huset att verka framstå som spartansk.

Om fastighetsmiljardären får som han vill går flyttlasset till 1600 Pennsylvania Ave i Washington DC i början av nästa år. Det finns dock en överhängande risk att han blir besviken på den standard och utsikt som Vita Huset erbjuder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Läs också: Tv-bråket blir romantisk duett

Han är nämligen fullt medveten om vilken effekt hans privata våning har på den lilla skara människor som får komma på besök. 

Läs också: Filmstjärnans lyxiga hem har allt

– Jag visar lägenheten för väldigt få personer. Presidenter, kungar... När de går runt och tittar tror de knappt att det är sant. De tycker att det är helt otroligt, berättade han i det första avsnittet av The Apprentice 1994.

Han gjorde dock ett undantag för deltagarna i The Apprentice som bjöds in i hans hem, möjligen som en morot för att visa vad hårt arbete kan leda till.

– Om ni lyckas riktigt bra så kommer ni alla att bo så här. Kanske inte riktigt så här men… skämtade han i programmet.

Programmet ger en sällsynt inblick i Donald trumps hem och hans förkärlek för allt som skriker framgång. Guld och marmor är ett genomgående tema liksom dekor och möbler från 1700-talets Frankrike. Trump visar bland annat upp en egen fontän samt en imponerande matsal. Den används dock aldrig, erkänner han. Att kalla inredningen luxuös gränsar nästan till en underdrift.

På senare tid har dock allt fler börjat reagera på kontrasten mellan hans privatliv och det han säger sig representera.

Våningen är fördelad över tre våningsplan och erbjuder utsikt över Central Park, New Yorks skyline och New Jersey.

1979 togs första spadtaget för Trump Tower och det skulle dröja ytterligare fem år innan den 68 våningar höga byggnaden stod helt färdig.

På bottenvåningen ryms butiker, bland Guccis flaggskeppsbutik, en shop för Trumpsouvenirer och kaféer. Våning fyra till 26 är vigda åt företagskontor, däribland Donald Trumps egna företag. Resten av huset är utgörs av privata bostäder. 

Visste du att...

När Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besökte USA i september, bland annat för att hälsa på de båda presidentkandidaterna, träffade han Trump i hans privata lägenhet.

Posted by The Prime Minister of Israel on  Sunday, September 25, 2016


Det finns en hemlig trädgård på taket
Trump fick bygglov för 20 extra våningar mot att han öppnade upp en del av taket som allmän yta för allmänheten. Det har dock visat sig vara ytterst svårt att hitta en tid när uteplatsen har öppet, trots att stadens regler föreskriver att den ska vara tillgänglig dagligen mellan kl 08.00 och 22.00.

 

Secrittttts #nyc #newyork #trumptower

Ett foto publicerat av Jecht Rye (@jechtrye)

Huset har synts på bio
Under inspelningen av Batman-filmen The Dark Knight från 2011 fick Trump Tower hoppa in som Bruce Waynes skyskrapa.

 

Mest läst