Värt att veta om MAGNOLIA

ANNONS
|

Framför växthustunneln står en Wadas memory och blommar, med hängande tepaler, som magnolians blomblad kallas. Den startar blomningen tidigt och blommar på bar kvist.

En bit bort vid familjens uteplats, visar Tommy Ahnby upp sin stolthet. En korsning mellan hybriden Woodsman med rosa gulgröna blommor och Cylindermagnolian m.cylindrica med vita blommor. Den har Tommy Ahnby döpt till Lina, efter sin dotter. Knopparna är sprängfyllda och den börjar blomma i maj och fortsätter ända fram till midsommar.

- Magnoliorna står för det yppersta, säger Tommy Ahnby lyriskt. En liten pinne utvecklas efter några år till ett träd, med nästan onaturligt vackra blommor. Det är fantastiskt att en så stor blomma kan komma ur en tunn gren. Det ger mig ett lyckorus.

ANNONS

Med 75 års erfarenhet

Vi befinner oss söder om Munkedal, i gränslandet mellan Bohuslän och Dalsland. Här i ett kuperat skogslandskap med slänt, bäck och vattenfall, har Tommy och Vivi Ahnby en plantskola som bland annat är specialiserad på magnolia. Magnolian växer ju annars i betydligt varmare delar av världen, i södra USA, i Karibien och i tropiska och tempererade zoner i Asien.

Naturligt finner vi den upp till 45:e breddgraden. Munkedal är betydligt längre norr ut. Men Tommy frösår eller sätter sticklingar, gärna av hybrider, det vill säga korsningar mellan härdiga och skönblommande arter, som passar i vårt klimat.

Denna dag har Tommy besök från Västerås, av Tore Widenfalk och Sven-Olov Andersson. Tillsammans har de tre herrarna 75 år av magnoliaerfarenhet. Tore har en mindre djungel hemma på sin tomt, med 80 arter av höga storbladiga magnolior.

För Tore startade intresset, med ett teveprogram om trädet, för så där tjugufem år sedan. Och med ett stort intresse för skalbaggar och andra insekter.

- Jag fann insekter som härstammade från betydligt sydligare nejder, säger han. Då tänkte jag att varför inte pröva också magnolian här. Detta var för ett kvarts sekel sedan då det bara fanns ett fåtal magnolior i Sverige.

ANNONS

Hemma hos Sven-Olov blir gräsmattan mindre och mindre. Han gör sitt bästa för att förvandla sin trädgård till en park och har i dagsläget 40 magnolior. Hans fru brukar protestera, eftersom gräsmattan försvinner och det snart inte finns plats för några andra växter.

Magnoliaodlare är oftast män, konstaterar också författarna till en ny bok om magnolian.

- Kvinnor odlar inte träd utan mindre växter, tror Tore, rosor och snittblommor som går att plocka in.

Kinesisk magnolia i Västerås

Det är storleken på träden, det gigantiska bladverket och de otroligt vackra sensuella blommorna, som fascinerar magnoliamänniskorna. Och magnolians kittlande uråldriga historia. Det finns ett fossil från en magnoliablomma som är ett hundra miljoner år gammalt.

Favoriten då?

Tommy Ahnby är speciellt förtjust i Praktmagnolian, Brozzoni och Lennei alba. Men bäst gillar både Tommy och Tore Widenfalk de storbladiga magnoliorna, såsom Magnolia tripetala.

- Jag älskar den tropiska miljön, som det blir av de storbladiga träden, säger Tore.

Sven-Olov Andersson föredrar Lilliflora nigra, som egentligen växer i Kina. När han planterade den för många år sedan i trädgården skrattade folk åt honom. Ingen trodde att den skulle klara sig i Västerås.

ANNONS

- Men det gick och nu blommar den med stora vackra blommor, säger Sven-Olov Andersson.

För den som vill ha blommande magnolia från mitten av april till midsommar:

Så här planterar du din magnolia:

ANNONS