Ta väl hand om dina loppisfynd

ANNONS
|

Sommarens loppisrundor är slut och bland dina fynd finns såväl en gammal förgylld spegel som en fin teakfåtölj, en antik byrå och några fläckiga ljusstakar. Nu kliar det ifingrarna att fräscha upp skatterna. Men det gäller att tänka till först så att du inte gör mer skada än nytta.

Julia Norman är möbelrestaurerare och grundare av Stockholms Möbelrestaurering där hon arbetar med att laga och ta hand om antika möbler. Hennes första tips är att börja ta hand om möbeln redan när man köper den:

– Ofta har den stått i ett källarförråd, ett uthus eller i en kall sommarstuga en period innan den säljs. Trä är ett levande material och påverkas av temperatur och luftfuktighet, så om man sedan tar in byrån till vår torra, varma inomhusmiljö är det lätt att lådor slår sig eller fanéret spricker för att träet under börjar röra sig.

ANNONS

Julia Norman tipsar om att ta det steg för steg – att fråga på plats hur möbeln har förvarats på sistone, och sedan försöka härma den miljön så gott det går i början. Ställ den i källaren ett tag, eller sänk inomhustemperaturen under det första halvåret.

Luftfuktigheten kan höjas genom att ställa en skål med vatten under möbeln eller vid ett element inärheten.

Att rengöra smutsiga fynd går bra enligt Julia Norman, men hon tipsar om att ta det lugnt med kemiska produkter.

– En torr trasa, en lätt fuktad trasa med lite diskmedel i och en gammal tandborste är allt man behöver. Torka av och borsta rent varsamt, det mesta går bort med så enkla medel.

Ta det extra försiktigt med originalmålade möbler, det är lätt att skada målningen om man försöker tvätta av dem.

Teak är ett fett träslag, och de allra flesta teakmöbler är oljade. Dem vårdar man bäst genom att olja in med teakolja en gång per år.

– Det räknas till vanlig möbelvård, så det kan man absolut göra själv. Men tänk på att olja är brandfarligt, lägg trasorna i blöt direkt när du är klar för de kan faktiskt självantända, säger Julia Norman.

När ditt nya möbelfynd är uppfräschat och hittat sin nya plats hemma gäller det att tänka till om du vill bevara det lika fint.

ANNONS

Solljus skadar lacken, och trä bleks lätt av UV-strålarna. Om du möblerat en sommarstuga som står tom över vintern är det därför bra att täcka över möblerna med lakan eller dra för gardinerna när du inte är där. Plocka bort ljusstakar och andra prylar som står ovanpå bord och skåp, annars är det lätt hänt att du får mörka märken under dem när resten av ytan ljusnar.

Möblerar du med antikviteter hemma och använder dem dagligen är det en bra idé att möblera om då och då, så att solljuset träffar möblerna från olika vinklar. Då blir blekningen inte lika tydlig.

Och om man vill göra en riktig makeover och måla om den?

– Jag tycker ju egentligen inte att man ska göra det. Målade möbler är en trend och de kommer och går. Men om man nu hittat en möbel som inte har något större värde i originalskick och man själv får mer glädje av den om man målar om den så kan man förstås göra det, men då tycker jag att man ska vara noggrann, säger Julia Norman.

Hon tipsar om det viktiga grundarbetet. Att ta sig tid att läsa på om olika färgsorter och hur de används, att skruva av alla beslag istället för att måla runt dem och att lägga de timmar som krävs för ett bra resultat.

ANNONS

– Dessutom ska man tänka budgetmässigt. Färg är ganska dyrt, och tid är också pengar. Kanske är det en bättre idé att lämna in sin möbel till ett proffs för ommålning så att man för nästan samma summa och mycket mindre tid får ett perfekt resultat utan synliga penseldrag eller bubblor efter roller. Kolla upp det innan du sätter igång.

Fem tips för antikvård

1. Läs på först! Oavsett om du vill måla om en möbel, göra ren en spegel eller putsa en silverljusstake är det en bra idé att ta reda på fakta innan du gör något eftersom det är svårt att göra skador ogjorda.

2. Råkade du dra loss små fanérbitar från skåpdörren eller lådfronten? Lägg dem i ett kuvert och spara – om du senare vill lämna in möbeln och få den renoverad så är det både enklare och billigare att sätta tillbaka gamla bitar.

3. Se upp med förgyllningar, de är väldigt ömtåliga. Varken vatten eller rengöringsmedel är en bra idé, och helst bör du inte ens ta på förgyllningarna med bara händer. Dammtorka försiktigt med en torr bomullsduk.

4. Husmorstips som att gnugga bort krackeleringar med möbelpolish eller med en valnöt fungerar visserligen, men risken är stor att oljan i stället tränger ner under lacken och orsakar mörka fläckar. Låt det hellre vara, om du inte har möjlighet att kosta på proffshjälp.

ANNONS

5. Dammsugare och flottiga fingrar är antikviteternas fiender. Dammsugaren river lätt bort flisor ur faneringen, och fettet i vår hud fläckar ned förgyllningar och skinn. Skippa maskinerna när du rengör dina skatter, och var försiktig när du hanterar dem.

ANNONS