Tänk på detta om du ska köpa villa

ANNONS
|

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Henne första tips till dig som vill köpa en fastighet är:

- Gå till banken och be om ett lånelöfte för att se hur mycket du kan få låna till ett bostadsköp. Det betyder inte att du måste låna så mycket, det är snarare ett tak som du bör lägga dig under för att få en bra boendeekonomi.

Banken gör en kalkyl, men det är inte säkert att alla dina utgifter kommer med där.

- Ett gott råd är att göra ett slags budget före köpet, för att se var du lägger pengarna idag och vad du kanske måste avstå ifrån för att genomföra köpet. Det är väldigt viktigt.

ANNONS

Hur svårt är det att göra en sådan kalkyl idag med tanke på ränteläge och andra osäkerheter i ekonomin?

- Den egna kalkylen handlar ju om vilka utgifter du har idag, och då talar jag inte om boendekostnader, utan om din livsstil och dina vanor - och vilka vanor du kanske måste lägga om för att ha råd med ett hus.

Det väldigt låga ränteläget kommer inte att vara för evigt och är inget att luta sig mot, enligt Ingela Gabrielsson.

- Du måste se till att ha en ekonomi som kan ta nya utgifter framöver, det kan vara boende-. och reparationskostnader, men även kostnader för lån som kan komma att stiga. Du måste vara medveten om spelreglerna.

Du bör också vara noga när du letar bostad och tänka lite i nya banor, om det visar sig bli för dyrt där du helst vill bo.

- Du får vidga cirkeln och se vad det kan vara passande att slå sig ner. Och titta på många visningar och dras inte med i budgivning, utan försök hålla huvudet kallt och försöka tänka att det kommer ut nya bostäder till salu hela tiden. Det är aldrig sista chansen, även om det kan kännas så.

ANNONS

Du bör inte tänka att just nu kostar det inget att låna, så jag lånar lite till. Det ordnar sig på något sätt.

- Du måste tänka in din egen situation och vad du har för planer yrkesmässigt och för familjen och vad det kan komma att kosta. Det största felet är att man köper för dyrt och sedan inte har resurser att sköta sina lån, om de blir dyrare i en framtid.

Ingela Gabrielsson tror inte att det är en risk för en sprickande bostadsbubbla inom överskådlig tid:

- Så länge det finns fler köpare än bostäder har jag svårt att det skulle kunna bli en bubbla med sjunkande priser. Men det kan ju bli sättningar i utvecklingen, att vi kanske inte rusar på i samma takt. Och skulle politiker vidta åtgärder som återinförd fastighetskatt och minska ränteavdraget, kommer det säkert att påverka marknaden till en början genom att man blir lite försiktigare. Men jag tror inte att det är en bubbla som springer, möjligen en pyspunka.

Så mycket av inkomsten går till boendet

Enligt SCB lägger hyresrättinnehavare cirka 30 procent av sin disponibla inkomst på boendet, bostadsrättsinnehavare cirka 20 procent och villaägare 17 procent.

- Det är säkert ett resultat av de rekordlåga räntorna. Det är inte jättedyrt att ta lån idag, det har blivit betydligt billigare. Och det läget väntas ju bestå i varje fall i överskådlig framtid. Och urbaniseringstrenden är ju global. Det är ganska lite som på kort sikt talar för att folk kommer att flytta ut från städerna i en ny grön våg, enligt Staffan Tell på Hemnet.

ANNONS
ANNONS