Det är mycket att tänka på inför köpet av sommarhuset.
Det är mycket att tänka på inför köpet av sommarhuset.

Tänk på detta inför köpet av sommarhuset

ANNONS
|

Ett eget sommarparadis. En egen gräsmatta att tassa barfota över, en trapp att fika på. Eller en möjlighet att odla, fiska eller snickra hela sommaren.

- För många svenskar är en egen sommarstuga lite som att komma tillbaka till barndomen, många har ju tillbringat somrarna på landet. Det finns också en naturromantik _ vi vill känna gräs under fötterna. Det är en annan slags dröm än den om en pool i Thailand, säger journalisten Ulrika Hjalmarsson Neideman som skrivit boken "Bli med sommarstuga" tillsammans med Stina Näslund.

Tänk först

Hennes första tips till den som går i sommarstugetankar är att formulera drömmen för sig själv först av allt.

ANNONS

- Fundera på vad du vill göra på landet, vem vill du vara? Ser du dig själv i en hängmatta, i trädgårdslandet eller snickrande på huset? Formulera dina viktigaste krav redan innan du åker på visning. Det är lätt att svepas med när fåglarna kvittrar och solen skiner, även om huset inte stämmer med det du egentligen vill ha.

Snoka noga

När det är dags för visning gäller det förstås att snoka runt så mycket som möjligt. Viktiga saker att kolla är grunden, taket och avloppet.

- Kom ihåg att sommarstugor ofta stått tomma ett tag och kan kännas lite muggiga. Kanske har en äldre generation bott där senast, som har lägre krav på standard än vad vi har idag. Tänk redan på visningen vad som kan behöva göras om, vad ni har råd och lust med, tipsar Ulrika Hjalmarsson Neideman.

Vilken typ av hus man till slut slår till på handlar naturligtvis om vem man är som person _ kolla vilken hustyp som passar dig!

Anna Bratt/TT

Vilket hus passar dig?

Journalisten Ulrika Hjalmarsson Neideman, som skrivit boken "Bli med sommarstuga", ger sina tips för olika typer av hus.

Stugan i fritidshusområdet

Det kan vara jättemysigt med ett stugområde med midsommarfirande, lekkamrater för barnen, gemensamt ansvar för området och ofta en fin badplats. Men det kan också vara så att var och en sköter sitt. Ett tips är att prata med de som bor där, det ger en bra bild.

ANNONS

En sandlåda och en gungställning betyder inte alltid att det finns barn _ titta i stället efter nya barncyklar och studsmattor.

Fritidshusområden kan se väldigt olika ut, i en bergig naturmiljö kan tomterna vara skyddade från insyn även om husen ligger tätt. På andra håll kan det nästan se ut som ett radhusområde.

Det omoderna torpet

Ett torp är romantiskt och fint. Ofta är de inte sönderrenoverade och har ganska enkel standard. En fördel med det är att det inte finns så mycket som kan gå sönder, man kan i princip stänga dörren och åka därifrån på hösten. Torp ligger ofta ensligt till. Det kan vara långt till närmaste badställe _ även om du ser en sjö nära huset på kartan är det inte säkert att det går att gå i där.

Håll utkik efter mystiska insekter inomhus, som hästmyror till exempel. Men oftast är det inga större problem med gamla torp.

Sportstugan

Enkla hus byggda på 1950- och 1960-talet kan ha problem med fukt och mögel _ ofta blir problemen värre i hus med tunnare väggar än i torp byggda av rejält virke.

Ibland är stugorna byggda på märkliga platser _ man har klämt in en till tomt där det fått plats. Se upp med blöta, sanka tomter eller stora träd som skuggar för mycket. Det kan bli myggigt och fuktigt. Toaletterna är en nackdel _ mulltoa kan bli lite ofräscht. Ibland är ett gammaldags utedass nästan att föredra. Men husen är ofta lätta att piffa till och göra om, de är praktiska och relativt billiga.

ANNONS

Renoveringsobjektet

Det här är en riktig relationsfälla! Tänk inte ens tanken att ta dig an ett renoveringsobjekt medan du har småbarn. Allting tar enormt mycket längre tid än man tror. Det är dessutom lätt att det blir en som bygger en som tar hand om barnen. Ett tips är att ta med en hantverkare på visningen som uppskattar hur mycket tid renoveringen kommer att ta _ dubbla sedan den tiden om du tänker renovera själv. Kan man leja bort en del av arbetet är det en bra idé. Ger man sig in på detta ska man veta vad man gör, och verkligen gilla själva renoveringen _ för det är vad man kommer ägna semestrarna åt de närmaste åren.

Bygga nytt

Vill man bygga nytt behöver man bara ta hänsyn till läget och tomten när man köper. Man har större möjlighet att påverka hur huset ska se ut. Äldre hus har ofta en särskild typ av planlösning, med mindre kök och sovrum som mer är som små sovalkover. Bygger man själv kan man välja utifrån de egna behoven. Allt blir nytt och fräscht, men det saknar ju helt charmen som finns i äldre hus med en uppvuxen trädgård. (TT)

ANNONS

Checklistan för sommarhusköpet

Bostadssajten Hemnet har satt ihop en lista över vad sommarhusspekulanten ska tänka på.

Gör en budget. Det är ju inte bara huset, utan även löpande kostnader som vägavgift, försäkring och sophämtning. Glöm inte renoveringskostnader _ ta gärna med en hantverkare på visningen för en prisidé.

Tänk noga på läget. Det är det enda du aldrig kan påverka.

Kolla exploateringsplaner. Så slipper du bli överraskad av nya vägbyggen eller oväntade grannar i framtiden.

Kontrollera bygglov. Kontrollera alla fastighetens byggnader och passa på att fråga vad som gäller om du själv tänker bygga till.

Fundera på husets skick. Var ärlig och tänk över hur mycket tid och lust du har för renoveringar.

Går huset att använda året runt? Försäkra dig om att det är rustat så att du kan använda det när du vill.

Besiktiga. Du bör kontrollera husets grund, fasad och tak extra noggrant. Låt en oberoende besiktningsman göra jobbet. En eldstad bör kontrolleras av en skorstensfejarmästare. Låt fackmän kontrollera elen.

Kolla vatten och avlopp _ gör ett vattenprov om huset har egen brunn. Kolla om det enskilda avloppet är godkänt. Kan bli dyrt att åtgärda. (TT)

ANNONS