Tänk på detta när du skall köpa sommarstuga

ANNONS
|

1. Arbeta eller slöa? Ska du mest slappa när du är på landet eller är du den händiga typen som tycker det är roligt att pyssla med både hus och tomt? Det kan vara avgörande för vilken stuga du ska köpa. Tänk på att det går att få rot-avdrag för fritidshus också. Då kostar inhyrt arbete bara halva priset upp till en viss gräns - förutsatt att du har tillräckligt mycket skatt som kan reduceras.

2. Besiktiga. När du står där, med det härliga torpet framför dig - förblindas inte av lyckokänslan. Tänk praktiskt och ta dit en besiktningsman som har ansvarsförsäkring innan du rusar iväg och skriver på köpehandlingarna. Besiktningsmannen kostar några tusenlappar men det är väl investerade pengar. Du som köpare har en långt gången undersökningsplikt. Alla fel som är möjliga att upptäcka får du stå för, inte säljaren.

ANNONS

3. Prylarna. Checka av om du har överflödiga möbler och verktyg hemma som du kan ta till stugan. Annars är det en utgiftspost som många glömmer. Hör med släkt och vänner också om du kan ta över grejor från dem.

4. Dolda fel. Takkonstruktion, fukt i källare, mögel. Listan på saker som kan orsaka problem kan göras lång. De eventuella fel som inte syns och som inte kan upptäckas av köparen trots grundlig undersökning, de får säljaren ta ansvar för i tio år.

Så börjar taket läcka och du omöjligt hade kunnat upptäcka felet vid besiktningen - då kan du vända dig till säljaren och begära kompensation.

5. Ekonomin. Innan du ens börjar kika på olika fritidshus, räkna ut hur mycket stugan får kosta. Vad har du råd med? Inte bara inköpspris utan även löpande kostnader som underhåll, värme, vatten, vägavgifter, resor med mera - blunda inte för något. Förköper du dig blir stugan bara en börda.

Se också till att vattnet i brunnen, om du har en sådan, verkligen är tjänligt och att eventuella skorstenar är provtryckta.

6. Rätt läge. Fel färg eller tråkiga tapeter har mindre betydelse, läget är det allra, allra viktigaste. Det kan du aldrig göra om. Kolla också med kommunen så att det inte ska dras en ny motorväg runt hörnet och att avloppet inte måste göras om för hundratusentals kronor för att uppfylla nya miljökrav.

ANNONS

7. Nära eller långt bort? Tänk efter hur ofta du tänker vara i sommarstugan. Vill du vara där var och varannan helg, plus under semestern, kanske den ska ligga skapligt nära ditt permanentboende. Då kan du dessutom vilja ha det lite mer bekvämt än annars, med dusch, vattentoalett och så vidare, särskilt om du vill vara där på vintern. Stugköpare har över huvud taget blivit mer kräsna när det gäller bekvämligheter de senaste åren, enligt mäklarna.

8. Hitta rätt. Leta i annonser, fråga, åk runt och titta. Av landets knappt 700 000 sommarställen säljs och köps det ungefär 10 000 varje år. Om du kan vänta till hösten kan det vara smart, när efterfrågan går ned.

9. Extra utgifter. Allt står inte på prislappen. Det är en sak vad fritidshuset kostar i inköp. Men det räcker inte med det. Sedan kan det tillkomma en rad andra kostnader vid själva köpet, till exempel för pantbrev, lagfart, besiktning med mera. Där rinner tusenlapparna iväg.

10. Jippi! När du väl bestämt dig och affären är i hamn kan du börja njuta av ditt stugliv. Förhoppningsvis är du nöjd med köpet och kan trivas i många år.

ANNONS

ANNONS