Sommarhuset förvandlade Dicran Sarafian till expert på byggnadsvård

ANNONS
|

Syrendoft, koltrastsång och ljusa försommarkvällar tycks väcka ett vemodigt sug inom många av oss. Ett sug ut i det gröna. Efter att sitta med morgonkaffet på glasverandan till en röd liten stuga och njuta av lugnet och lupinerna.

– Jag tror faktiskt att Astrid Lindgren och hennes böcker om Madicken, Saltkråkan och Bullerbyn har bidragit till den där drömmen. Sedan handlar det nog mycket om arv och rötter. Många av oss kommer från torparbakgrunder och de miljöerna väcker något inom oss, säger Dicran Sarafian.

LÄS OCKSÅ:Så fyndar du på sommarloppisen

Till vardags arbetar han som marknads- och insamlingschef på Läkarmissionen, men hans sommarhus har förvandlat honom till en fullfjädrad expert på byggnadsvård. Det är ett skärgårdshus från 1918 som ligger på Bohus-Björkö i Göteborgs skärgård. Dit flyttar han och hans familj några veckor varje sommar.

ANNONS

Gick snabbt

Han frun köpte stället på impuls. Hon kommer från Björkö och familjen var lite trötta på att sova på madrasser hemma hos mormor och morfar när de var på besök. Så när grannhuset oväntat blev till salu slog de till. Men för Dicran Sarafian stannade det inte vid av att njuta av lugnet på en glasveranda – han fick en vision om plocka fram ursprungsskicket. En vision som har utvecklats till en passion.

– Jag har alltid gillat att ta hand om saker och husets själ talade till mig. Jag tror att jag har läst varenda bok som finns om hur man tar hand om ett hus.

LÄS OCKSÅ: Så snokar vi svenskarnapå bostadsvisningar

Den tidigare ägaren hade förändrat mycket. Planlösningen var omgjord, taket sänkt, dörrar igensatta och utbytta mot gabonvarianter från 1970-talet. Bland det första han åtgärdade var att byta ut dem till spegeldörrar från rätt tidsperiod. En bonde utanför Falkenberg blev räddningen.

– Jag la ut en annons på Blocket: ”Spegeldörrar köpes”. Av bonden köpte jag 27 stycken – med karm – för 375 kronor styck. Nu har jag restaurerat 22 av dem.

Han tycker att man som ägare till ett äldre hus har ett ansvar att förvalta. Att man kan tänka att man bara har huset till låns, och att man ska försöka att bevara det som skapats före oss.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Odla i stan? Så här gör du!

– Det handlar om kulturarv. Det är vårt ansvar att föra det vidare till framtiden. Däremot behöver man inte riva bort fungerade grejer som är fina bara för att de inte är original. Renoveringar och förbättringar som gjorts genom åren blir ju ett slags tidsdokument i sig.

Han vill inspirera och berätta hur man kan göra, vad man ska använda för redskap och produkter. Och det verkar som om många suktar efter den kunskapen – i skrivande stund har han över 12 000 följare på sitt Instagramkonto.

– Där kommer jag med tips och trix och svarar på frågor. Och ibland vill jag bara dela med mig av skönheten i ett vackert hus från sekelskiftet eller en välsvarvad originaldetalj i mässing.

Traditionellt utseende

Efter dörrarna var det dags att återskapa planlösningen på Björköhuset. Många skärgårdshus består ursprungligen av två lägenheter eftersom de fungerade som generationsboenden.

– För oss passade det bra att ha kvar det så för att kunna hyra ut den ena. På det viset är det lättare att få ekonomin att gå ihop.

De båda lägenheterna är uppbyggda som ett klassiskt fyrkors, så att man kan gå runt hela vägen. Förr i tiden hade rummen olika funktioner och man ville kunna komma in i dem lätt och från alla håll.

ANNONS

– Nu har vi öppnat så att man kan springa runt och leka ”sicken blås” igen, precis som Emil och Ida i Katthult, säger Dicran.

LÄS OCKSÅ:Här får du 21 villorför priset av en i Örgryte

Därefter har han gett sig på ytskiktet. Han har skrapat och målat paneler, lister och tak invändigt och målat med rätt sorts linoljefärger. Även strömbrytare, radiatorer och kakel har bytts ut till tidstypiska.

– Min favoritperiod är jugend, precis som vår lägenhet i Stockholm. Stilen kom hit ungefär på 1910-talet och är lite snirklig och blommig – man tog ut svängarna – i de finare hemmen i alla fall. Fast egentligen gillar jag alla byggnadsstilar. Att gå barfota på ett golv som är original – oavsett om det är ett skurat trägolv eller ett i linoleum – det ger en alldeles speciell känsla. Det är en lisa för själen.

Behov av skönhet

Men det är givetvis inte alla förunnat att kunna skaffa sig ett sommarställe. Det är både kostsamt och kräver sin tid. Dicran har flera tips till den med större drömmar än ekonomi.

– Kolla om du kan byta din egen bostad med någon. Det finns massor av bytessajter på nätet. Vi har gjort det flera gånger.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Här är de kustnära husen –som få har råd med

På det viset kan sommarnöjet bli ditt i alla fall till låns för ett par veckor. Och kanske är en period med utedass och opraktiska kök precis tillräckligt för att bota det värsta lantlivssuget?

Det kan också bli för mycket av renovering och arbete. Dicran erkänner att det gäller att vårda sin relation. Det är lätt att resten av familjen tar stryk när en drabbas av en passion. Hans råd är att prata igenom förväntningarna innan semestern. Vad ska hinnas med? Hur mycket tid är okej att lägga på snickrande? Själv känner han ingen stress att hinna klart.

– Jag behöver inte bli färdig. Blir jag inte det kan någon annan ta över.

ANNONS