Snuset ska inte ner i toan

ANNONS
|

– Vi får ta bort 800 ton rens per år. Så det är jättemycket onödiga saker som hamnar i toaletten, säger Ulrika Naezer, informatör på Gryaab som renar vårt avloppsvatten och som står bakom kampanjen.

Det som hamnar i avloppen trots att det inte har där att göra rensas bort och körs till förbränning.

– Renset kostar både ekonomiskt och miljömässigt, säger Ulrika Naezer.

Hon tror att många inte inser vilka problem man kan ställa till med genom att använda toaletten som papperskorg - om de själva inte fått översvämning på toaletten hemma.

– Tops sätter sig på tvären i rören. Och papper och tamponger ställer till stora problem. Det blir stopp hos dig, hos grannen eller i ledningsnätet, säger Ulrika Naezer.

ANNONS

Men allra värst är det med kemikalier som inte går att rensa bort, utan som slutligen hamnar i havet eller i jorden.

– En del människor slänger ner lacknafta, färg och kemikalier i toaletten. Man tror att det försvinner, men det gör det ju inte. Ämnena kan också skada våra bakterier som renar vattnet här på Ryaverket, säger Ulrika Naezer.

Hon nämner en bov i avloppen som många kanske inte inser är så farlig, men som ställer till problem i naturen.

– Jag vet inte varför, men jättemånga slänger ner portionssnus i toaletten. Det innehåller nikotin och kadmium som sen hamnar i havet och i marken, säger Ulrika Naezer.

Genom en kampanj vill Gryaab nu att folk ska förändra sitt beteende. Kampanjen startar den 15 april och kommer bland annat att synas på bussar och spårvagnar.

– Problemet kan åtgärdas genom att man ställer en papperskorg vid toaletten, tar lösningsmedel och kemikalier till en miljöstation och försöker handla miljömärkt, säger Ulrika Naezer.

ANNONS