Smarta val ger lättskött trädgård

ANNONS
|

Täppan som skulle vara din gröna oas i vardagen, din lugna vrå, blev i stället ytterligare ett måste, ett evighetsarbete där helgerna går åt till att klippa, vattna, beskära, gräva och rensa ogräs. Men det behöver inte vara så - med rätt planering och växtval.

- Jag rensar bara i min trädgård två gånger om året - en rejäl vårstädning och en gång mitt i trädgårdssäsongen. Mina rabatter är gamla och har växt ihop, så det finns inga tomma ytor där ogräs kan smyga sig in, säger Maria Andersson, som är trädgårdsdesigner på Zetas Handelsträdgård i Stockholm tillsammans med Jesper Örtenblad.

ANNONS

Definiera

Men även om en trädgård kan vara lättskött blir den aldrig helt självgående, menar Jesper och Maria. Kardinalfelet görs av de flesta när det kommer till gräsmattan.

- Vi ser ofta att folk har stora gräsmattor med äppelträd och syrenbuskar och sen spontanköper de en mängd enstaka växter och duttar ned här och där. Det är den svåraste trädgården man kan ha. Det går ju mycket snabbare att klippa gräset om man slipper väja för småbuskar, säger Jesper Örtenblad.

Stommen för en lättare trädgård är väldefinierade ytor - gräsmatta, rabatter och utevardagsrum för sig.

- Separera ytorna till små salonger i trädgården, helst med hjälp av stålkanter eller kantstenar så att växterna får svårare att sprida sig till fel område. Skapa också ordning i rabatterna med ett fåtal blommor i varje.

Planera

Planering är a och o när du vill sänka trädgårdskraven - strunta i hur den tidigare ägaren ordnat det och börja från noll med ett schema för vad som ska växa var.

- Det är viktigt att göra ett gediget grundarbete, bra jord utan rotogräs. Sedan gör man upp en plan för trädgården med stora linjer. Då kan man med fördel ta hjälp av ett proffs, det sparar tid och pengar, menar Maria Andersson.

ANNONS

Arbetar du med en befintlig gammal trädgård, var inte rädd för att ta bort växter och flytta om. Nya jordytor täcks med fördel av marktäckande perenner i stället för gräs, det håller ogräset borta. Sen gäller det att hålla fast vid sin plan och inte åka till en handelsträdgård och bara shoppa loss.

- Du skulle ju aldrig spontanköpa en för stor soffa till vardagsrummet, det är samma sak med trädgården, säger Jesper Örtenblad.

Fakta: Tips för en lättare trädgård

+ Planera! Åk inte till affären och spontanköp ett exemplar av alla växter som inspirerar. Gör upp en plan och följ den.

+ Avgränsa! Är växterna uppdelade i tydliga områden - gräs för sig, köksväxter för sig och blommor för sig - blir det lättare att underhålla trädgården och på köpet får du en mindre rörig look.

+ Underhåll! Slutar du städa inomhus blir det kaos - samma gäller i trädgården. Minst två rejäla storstädningar om året, på våren och sommaren, och sen får man leva med att rycka ogräs då och då och klippa gräsmattan kontinuerligt. (TT Spektra)

Fakta: Växter på svarta listan för latmasken

+ Rosor. Kräver mycket, både utrymme och arbete. De ska beskäras, gödslas, vattnas och får ofta sjukdomar och bladlöss. Är det en färgklick du är ute efter är pion, olvon, hortensia eller pärlbuskar bättre alternativ.

ANNONS

+ Hallonbuskar. Finns i alla svenskars trädgårdar, men egentligen är både den och smultron ett ogräs. Vill du ha hallon, se till att hallonlandet är väl avgränsat annars tar det över.

+ Gräsmattan. Okej, det vill de flesta ha, men en gräsmatta kräver jobb. Vill du ha en tjusig green bakom huset är det klippning två gånger i veckan och gödsling tre gånger om året som gäller, dessutom gräsluftning, mossrivning, toppdressing, ogräsrensning och reparation av kala fläckar. Vill du ha en enklare gräsmatta - gör den väl avgränsad utan buskar mitt i så klipps den snabbare. (TT Spektra)

Fakta: 7 lättskötta växter

1. Röd sockblomma. Sockblomman är ett släkte med flera sorters goda marktäckare, varav ett tiotal säljs i Sverige. Den röda sockblomman har vackra blad, blommorna är röda och gula och blommar i maj. Trivs i halvskugga och klarar de flesta jordar. Plantera på rekommenderat avstånd så växer de på ett par år ihop så pass att ogräset inte har en chans.

2. Liten flocknäva. "Guds gåva till trädgårdsodlaren!" menar Jesper Örtenblad - robust marktäckare som sprider sig snabbt och funkar i knepiga lägen. Anpassar sig till det mesta, klarar torra lägen och är inte kräsen med jordkvalitet, här är den odlad med bara ett tio centimeter tjockt jordlager.

ANNONS

3. Myskmadra. Marktäckare som passar utmärkt under träd och i hörn som inte lämpar sig för gräs. Den tycker inte om fullt solljus men klarar av magrare jordmån. Växer även vilt och doftar väldigt gott, särskilt i torkad form. Används även till parfymer.

4. Idegranshäck. "Väldigt lätt att klippa, alla kan få till Walt Disney-figurer i trädgården!" säger Jesper Örtenblad. Växer långsamt och används i stället för buxbom i norra delen av landet där buxbomen har svårt att klara sig. Vissa avskräcks av att den är giftig.

5. Prydnadslök. Avskys av rådjur, bara det gör den lättskött. Även hare, kanin och sork undviker allium. Vill ha sol till halvskugga och är lämplig att samplantera. Också vacker som snittblomma.

6. Smörboll. Pålitlig och lättodlad perenn som är härdig i hela landet. Den klarar alltså kyla galant, liksom lera och fukt. Funkar perfekt vid trädgårdsdammens kant.

7. Stjärnhyacint. Vintertålig vacker lök som funkar bra i vildare områden av trädgården. Tycker om helsol eller halvskugga, men klarar inte helskugga. Gillar fukt.

ANNONS